V celjski SDS se odpovedujejo Ramšakovi

Stranka zaupa Požežniku, bivša poslanka pa več noče biti v Šrotovem »glasovalnem stroju«

Objavljeno
09. september 2014 21.51
Celje, 17.10.2012 - Podpredsednica SDS in poslanka DZ Sonja Ramssak in njen spremljevalec Edin Dzzambicc na predvolilnem shodu SDS v podporo Milanu Zveru v Celju. Foto: Gregor Katicc
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Donedavna celjska poslanka SDS in lani še podpredsednica SDS Sonja Ramšak, ki ni bila izvoljena v nov sklic parlamenta, zdaj ne bo kandidirala niti za celjski mestni svet.

Predsednik celjske SDS Janko Požežnik pravi, da bodo kandidate za mestni svet razkrili po izteku današnjega roka za vlaganja kandidatur. A v krogih blizu mestnemu odboru SDS Celje smo izvedeli, da Ramšakove ne bo na nobeni izmed kandidatnih list v treh tukajšnjih volilnih enotah. To je potrdila tudi Sonja Ramšak.

O razlogih ima Ramšakova eno, nekateri člani celjske SDS pa drugo pojasnilo. Sonja Ramšak nam je po tem, ko je izvršilni odbor SDS v petek zvečer v Zagorju ob Savi celjskemu odboru potrdil kandidatne liste za mestni svet in tudi kandidaturo Miloša Rovšnika za celjskega župana, sporočila, da je že pred potrjevanjem liste na organih mestnega odbora stranke v Celju umaknila soglasje h kandidaturi.

»Ne zaradi mesta, na katerega naj bi bila uvrščena (predlog Janka Požežnika je bilo četrto mesto), temveč zato, ker se ne strinjam, da SDS v Celju podpira politiko sedanjega vodstva Mestne občine Celje. Sem za politiko boja proti korupciji, kriminalu, klientelizmu in nepotizmu, zato nočem biti v ekipi, ki bo le glasovalni stroj sedanjega oziroma bodočega župana,« je zapisala Ramšakova.

Preveč sporna za stranko

Sonja Ramšak s tem le domneva, da bo za celjskega župana ponovno izvoljen Bojan Šrot. A zanjo, zdaj še celjsko mestno svetnico SDS, ne bi mogli trditi, da je v iztekajočem se mandatu javno nasprotovala županovi politiki. Zdaj in očitno ob slovesu od državne in lokalne politike je obrnila ploščo. Na konferenci celjske SDS je konec avgusta Ramšakova še poskušala spremeniti scenarij in člane SDS prepričati, da Požežniku ne bi potrdili celjskih kandidatov SDS za lokalne volitve. V daljšem govoru je na Požežnikov račun izrekla vrsto kritik. Toda na zasedanju vrha stranke v Zagorju se je 5. septembra na Požežnikovo stran med drugimi postavil Vinko Gorenak. Po naših podatkih se SDS uslugam Ramšakove odreka zaradi njenega prijateljevanja z Edinom Džambićem, ki je bil doslej zaradi goljufij že pogojno obsojen, ker si izposoja denar in pogosto ne plačuje računov in ker je še vedno prijavljena v Celju, kjer že več let ne prebiva. Če spremembe stalnega prebivališča ni prijavila, je v prekršku, če bi se prijavila zunaj MO Celje, pa v Celju sploh ne bi mogla kandidirati.