Bo šel Janša po zaupnico?

Predstavniki največje vladne stranke SDS potrjujejo, da lahko vlada odstopi, če varčevalni ukrepi ne bodo sprejeti.

Objavljeno
17. april 2012 21.28
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Vladni pogajalec in minister za delo Andrej Vizjak je tako za nacionalno televizijo izjavil, da če bo vlada blokirana, ne bo vztrajala na oblasti.

Da besede ministra Andreja Vizjaka niso zgolj prazno govorjenje, ampak verjetno del strategije, priča ponedeljkova izjava premiera Janeza Janše poslancem, da je treba ukrepe nujno sprejeti, kajti »če tega ne bomo naredili letos, bo prihodnje leto nekdo drug stal tukaj za to mizo in vam razlagal bistveno težje ukrepe«. Vlada se lahko v blokadi znajde v parlamentu ali pa – tako kot Pahorjeva vlada z reformami – po tem, ko bi bili ukrepi že sprejeti.

Receptov za preboj blokade v parlamentu je več. Ena izmed možnosti je tudi, da premier veže zaupnico na določen zakon – v tem primeru na rebalans proračuna. Po dosedanjih izjavah koalicijskih strank imajo varčevalni ukrepi vlade dovolj široko podporo med poslanci.

Možna tehnična vlada

Blokado vlade lahko povzročijo tudi referendumi, kar smo lahko spremljali lani, ko so padli trije reformni zakoni Pahorjeve vlade. Ali je možen takšen scenarij tudi v primeru Janševe vlade? Vodja poslanske skupine Državljanske liste Rihard Braniselj pravi, da če bodo v koaliciji ugotovili, da vlada nima več manevrskega prostora za izvedbo ukrepov »ne le v parlamentu, ampak tudi v javnosti, potem takšna vlada ni več opravilna in učinkovita, zato je prav, da se začnemo pogovarjati o drugi vladi«. V Desusu neuradno pravijo, da ni druge možnosti, kot da izpeljejo varčevalne ukrepe. Če pa bi se znašli pred blokado, ni nujno, da bi imeli predčasne volitve, ker so te v rokah poslancev, ampak bi se v Sloveniji verjetno zgodil scenarij tehnične vlade kot v Italiji.

Opozicija: vlada blefira

V opozicijski Pozitivni Sloveniji pravijo, da izjave premiera in ministrov kažejo na podcenjevanje državljanov. Podpredsednica poslanske skupine PS Melita Župevc meni, da si vlada z radikalnostjo ukrepov sama postavlja družbene in politične blokade. »Če po mnenju vlade nima smisla vztrajati, se postavlja ključno vprašanje, zakaj so se potem tako zelo trudili priti na oblast. Je torej to le oblast zaradi oblasti, in ne zaradi reševanja problemov, iskanja ustreznih rešitev za izhod iz krize?« se je vprašala Župevčeva.

Poslanec SD Matevž Frangež pa meni, da vlada s takšnimi izjavami blefira, ker je sedanja vladajoča garnitura zelo veliko investirala v to, da bi se vrnila na oblast, tudi za ceno položaja, v katerem se je Slovenija znašla. »Če je kdo menil, da je vladanje v teh razmerah lahka naloga, se je uštel. Politične krize ne potrebujemo, potrebujemo pa zasuk k pametnemu scenariju finančne kosolidacije,« pravi Frangež. Janeza Janše poslancem: Ukrepe je treba nujno sprejeti.