Namesto treh, eno obdobje zaposlitve - kot sedaj

Pogajanja okoli reforme trga dela se nadaljujejo.

Objavljeno
25. september 2012 20.16
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Minister za delo Andrej Vizjak je danes socialnim partnerjem v pogajalski skupini za reformo trga dela predstavil spremenjen predlog v zvezi z enotno pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, med drugim, da obdobja zaposlitve ne bi bila tri, temveč eno kot sedaj.

Za sindikate je bilo sporno petmesečno poskusno obdobje, v katerem bi lahko delodajalci delavce odpuščali brez navajanja razloga, delodajalci pa so pri konceptu pogrešali več prožnosti pri zaposlovanju in odpuščanju.

Izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andrej Zorko je po zaključku drugega kroga pogajanj za STA povedal, da je ministrstvo za delo upoštevalo petkovo razpravo in predlagalo določene spremembe koncepta pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas.

Po Zorkovih besedah novi predlog, ki je bil danes predstavljen le ustno in naj bi ga socialni partnerji v pisni obliki prejeli do četrtka, predvideva eno samo obdobje o zaposlitvi in ne več treh. Če bodo danes predlagane spremembe enake tudi v pisni obliki, predlog predstavlja korak naprej, je še ocenil predstavnik ZSSS.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj je medtem za STA dejal, da predloga ne bo komentiral dokler ga ne dobi v pisni obliki.

Pogajalska skupina bo z delom nadaljevala v petek.