Ponovni poskus popravka ZUJF

Opozicijska SD znova proti varčevalnemu zakonu in neenakostih pri pokojninah.

Objavljeno
12. september 2012 22.55
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Socialni demokrati bodo spet poskušali popraviti krivico skupini upokojencev, ki jim je zakon za uravnoteženje javnih financ drastično posegel v pravico do pokojnine. Za podporo so se obrnili na Pozitivno Slovenijo, Državljansko listo in Desus.

Po zavrnitvi novele ZUJF na julijski seji državnega zbora, ko so skupaj s Pozitivno Slovenijo prvič poskušali vplivati na popravke varčevalnega zakona, nameravajo v zakonodajno proceduro vložiti enak zakon, je pojasnila poslanka SD Majda Potrata. K sodelovanju so pozvali PS, Državljansko listo in Desus, ki so v dosedanji razpravi o tej temi pokazali razumevanje za težave prizadetih upokojencev.

Z novelo zakona želi SD povrniti pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja vsem upokojencem, tako da bi se znova uveljavljale sklano z veljavnim zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Namen novele je tudi, da bi upokojenci ohranili pravico do letnega dodatka.

Potrata je opozorila, da so se za ponovno vložitev novele zakona odločili tudi zaradi predvidene pokojninske reforme, ki predvideva »očiščenje« pokojninske blagajne, kar pomeni, da bi iz sistema pokojnin umaknili vse pokojnine, ki niso vezane na vplačane prispevke, ampak bi te pokojnine postale običajni socialni transfer. Predlog reforme predvideva za to skupino upokojencev posebni zakon, s katerim bi uredili »posebne« pokojnine, a več od tega ni znano.

V SD opozarjajo, da je lahko takšen pristop nadaljevanje krivične vladne politike do veliko upokojencev, predvsem pa bi po njihovem pomenilo, da se nadaljuje politika neenake obravnave različnih skupin upokojencev. Potrata meni, da gre v tem primeru za kršitev načel pravne države, ker ni jasno, zakaj so te skupine upokojencev različno obravnavane in kako lahko nekatere skupine dosežejo popravke neposredno pri ministru za delo Andreju Vizjaku, druge pa ne.

Popravki ZUJF bi začeli veljati s 1. januarjem 2013, načrtujejo v SD. V PS so včeraj pojasnili, da bodo podprli pobudo SD. V Državljanski listi pa bodo, kot je dejala Potrata, počakali na analizo izvajanja ZUJF, nato pa se bodo odločili, kako naprej. Spomladi je Gregor Virant napovedal, da se bo DL, če Vizjak jeseni ne bo predlagal popravkov ZUJF, pridružila opoziciji.