Proračun 2014: Vlada začela neformalno srečanje

Finančni minister Čufer bo danes predstavil možne ukrepe. Za pogajanja bo nato na voljo deset dni.

Objavljeno
16. september 2013 17.13
Koalicija
Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika
Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika

Ljubljana - Ministri so bili pred današnjim neformalnim srečanjem vlade glede proračuna za leto 2014  precej skopi z izjavami.

Minister za kmetijstvo in podpredsednik SD Dejan Židan je dejal, da potrebujemo ukrepe za gospodarsko rast. Najpomembnejša je po njegovem mnenju učinkovita kohezijska politika, ki bo po njegovih besedah danes prva točka sestanka. Židan zagovarja tudi bolj odločen boj proti sivi ekonomiji, kjer po njegovem mnenju »obstaja 200.000 milijonov evrov rezerve.« Zavezel pa se je tudi zato, da je treba »ščiti ljudi«, pri čemer je izrecno zavrnil možnost, da bi vlada posegla v rezanje socialnih transferjev.

Zdravstveni minister Tomaž Gantar (DeSUS) je zavrnil možnost, da bi vlada posegla »v najvišje pokojninske dodatke,« kar je neuradno eden izmed možnih ukrepov. Bratuškova in Čufer pred sestankom nista dajala izjav, prav tako ne prvak DL Gregor Virant, ki je le dejal: »Več ponoči.«

Finančni minister Uroš Čufer bo danes vladni ekipi predstavil možne ukrepe in njihove učinke.

Pričakovati je, da bo vlada danes sestankovala do poznih večernih ur, končnih odločitev pa vseeno ne gre pričakovati. Vlada ima namreč za dokončno uskladitev proračuna še deset dni časa. Do 1. oktobra mora namreč v DZ poslati predlog proračuna za prihodnji dve leti.

Premierka Alenka Bratušek se je danes dopoldne že sestala s predsednico Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Matejo Kožuh Novak. Zagotovil, da regresa s proračunom za leto 2014 ne bodo vzeli, Kožuh Novakova ni dobila.

SD in DeSUS za krizni davek

Tudi po kolegiju predsednikov koalicijskih strank pri predsednici vlade Alenki Bratušek, ki je potekal kasneje, glede ukrepov več še ni bilo znanega. Vlada, kot je znano, preigrava krizni davek, poseg v regrese upokojencev ter socialne transferje. Koalicijski partnerji namreč čakajo na predloge, ki jih bo popoldne vladni ekipi predstavil minister za finance Uroš Čufer

»Stvari se urejajo, vsi ukrepi bodo na mizi danes popoldne. Vladna ekipa se bo tedaj odločila, kaj bi bilo najboljše in kaj se da narediti,« je po kolegiju dejal predsednik SD Igor Lukšič. Ta sicer, enako kot Karel Erjavec (Desus), namesto posega v pokojnine zagovarja krizni davek. 

Stranke še niso enotne. Desus je zaradi morebitnih posegov v pokojnine že zaostril razmere v koaliciji. Kot je znano, je že zagorozil z odhodom iz koalicije, če bi vlada upokojencem vzela regres.

Po Lukšičevem mnenju ni nobenega razloga za to, da bi Desus ali katera druga stranka sedaj zapuščala koalicijo, saj je »vsem jasno, da je treba zagotoviti stabilnost v državi.«