SD in PS za popravo krivic vojnim veteranom

Stranki sta vložili novelo ZUJF z rešitvami, ki ne bi prizadele del upokojencev, katerim pokojnine so se znižale julija.

Objavljeno
10. oktober 2012 17.39
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Julija so se pokojnine znižale nekaj več kot 26.300 upokojencem, ki del pokojnine prejemajo iz državnega proračuna. Večinoma gre za upokojence, ki so del delovne dobe prebili v drugih republikah nekdanje SFRJ, za borce NOB ter nekdanje begunce in internirance.

Upokojenci so na takšen ukrep protestirali, upokojenske organizacije pa so vlagale množične tožbe.

Skupina poslancev opozicijskih SD in PS je v parlamentarno proceduro danes tretjič vložila novelo zakona za uravnoteženje javnih financ. Ocenjujejo, da je osnovni zakon prekomerno posegel v pridobljene pravice vojnih veteranov, kar želijo z novelo zakona popraviti.

Kot so zapisali, se je prekomerno poseglo v naslednje pridobljene pravice:

• ukinila se je pravna podlaga za uveljavitev pravice do zdraviliškega in klimatskega zdravljenja,
• zvišala se je starost za uveljavljanje pravic po Zakonu o vojnih veteranih iz 50 na 55 let starosti,
• z letom 2013 se bodo prejemki po vojni zakonodaji izplačevali za nazaj, za vojne veterane pa se bodo z letom 2013 zaostrili pogoji za uveljavitev pravice do zdravstvenega varstva.

»Pravice, dodeljene na podlagi Zakona o vojnih veteranih, pomenijo priznanje Republike Slovenije za prispevek, ki so ga vojni veterani dali za svobodo in samostojno Slovenijo. V kategorijo vojnih veteranov sodijo borci NOB in pripadniki obrambnih ter varnostnih sil, ki so sodelovali v osamosvojitvenih procesih oziroma v vojni za Slovenijo leta 1991,« so zapisali.

Poslanci SD in PS pozivajo k ponovnemu razmisleku, »ali si lahko privoščimo, da se v luči varčevanja tepta temelje slovenske osamosvojitve in njene državnosti.«