Sprememba normativov v vrtcih - slaba popotnica za otroke

Večina pedagoške stroke in staršev ne podpira predlagane spremembe zakonodaje na področju vrtcev.

Objavljeno
30. november 2012 11.09
Posodobljeno
30. november 2012 14.00
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si

Kot smo že pisali, je ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pripravilo spremembe zakonodaje na področju vrtcev in osnovnih šol.

V vrtcih bi spremenili standarde in normative, s katerimi bi med drugim povečali delovno obveznost vzgojiteljev in njihovih pomočnikov ter povečali število otrok v oddelkih. 

Razlog za spremembe zakona o vrtcih je znižanje javne porabe do 1. septembra 2016. Posledica naj bi bilo izboljšano javno finančno stanje države. 

Vladni predlogi predvidevajo:

• vzgojiteljice naj delajo dve uri in pol oziroma pet ur dlje za drugo starostno obdobje dlje

• pomočnice naj delajo eno uro dlje, v skupine naj vključijo do tri otroke več

Po vladnem predlogu bi morala vzgojiteljica skrbeti kar za dva oddelka hkrati, torej za 34 otrok.

Večina vzgojiteljic staršev predlaganih normativov Ministrstva ne podpira.

Glede na povečan obseg dela vzgojiteljic oziroma vzgojiteljev in pomočnikov oziroma pomočnic številni izražajo zaskrbljenost, da bodo po sprejetih normativih zmanjšani:

• varnost otrok

• kakovost pedagoškega dela z otroki

• osebna higiena otrok

• individualna obravava otroka

»Vrtec naj bi omogočal individualnost, drugačnost in izbiro; upošteval in spoštoval naj bi zasebnost in intimnost otrok. Predstavljal naj bi tudi varno in prijetno okolje za otroke in zaposlene,« komentira predlagane spremembe zakonodaje o vrtcih diplomirana vzgojiteljica Mija Premk.

»Menim, da bo s predlaganimi normativi za delo v vrtcih to onemogočeno. Ko otrok pride iz domačega okolja, potrebuje določeno pozornost in prostor. Prenatrpane skupine v vrtcu in preobremenjeni pedagoški delavci in delavke niso popotnica, ki jo želimo dati našim otrokom.«

Kakor so zapisali v Dnevniku, tudi predsednica Združenja ravnateljic in ravnateljev vrtcev Slovenije Breda Forjančič ne podpira predlaganih ukrepov. Še več, meni, da vrtci v primeru sprejetja sprememb ne bodo več imeli vzgojno-izobraževalne funkcije, temveč le še funkcijo varstva.

Ministrstvo za izobraževanje komentira, da ne zagovarja tlačenja otrok v oddelke in da so se pripravljeni pogovarjati s sindikati.