Štrukelj: Nekateri sindikati se o protestu še odločajo

Protestov se bodo udeležili tudi študentje. Več bo znanega v ponedeljek.

Objavljeno
25. oktober 2012 15.48
Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana - V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) se ne strinjajo s smerjo, v katero gre vlada, zato se bodo 17. novembra v Ljubljani udeležili demonstracij.

• V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja so se odločili za organizacijo protestnega shoda (ne pa še v organih sindikatov znotraj konfederacije), vendar bi se na ulice odpravili, ko bo jasno, da bodo odpuščanja v javnem sektorju. »Prvi znaki slednjega so že v pravosodju, tako da morda tudi ta odločitev ni prav daleč,« je dejal Branimir Štrukelj, poroča STA.

Za ponedeljek so sklicali novinrasko konferenco na kateri bodo predstavili število sodelujočih na protestih. Na njej bo sodelovala tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

Štrukelj je v ponedeljek dejal, da bi nezadovoljstvo z vlado izrazili na »nekem organiziranem, kulturnem protestnem shodu«.

• V Pergamu se bodo za morebitno sodelovanje na novembrskih demonstracijah najverjetneje odločili v v začetku novembra.  

»Za nas je pomembno, kaj se bo mogoče dogovoriti v okviru pogajanj o pokojninski reformi in reformi trga dela,«je dejal Janez Posedi.

• V Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije niso prepričani, da bodo napovedane demonstracije dovolj in da bodo ob pravem trenutku. »Morda bi bilo treba iti v splošno stavko in ustaviti Slovenijo tako v javnem kot v zasebnem sektorju na delovni dan, ne pa v soboto,« je Peter Majcen.

»Največji problem je zdaj na prihodkovni strani proračuna. Nimamo prilivov, da bi poravnali to, kar bi sicer lahko. Včasih smo rekli, da bi Slovenija lahko postala druga Švica. Po mojem bi bila lahko celo boljša, če nam ne bi vladali špekulanti,« je dejal.

Študentska organizacija podpira protestni shod. Študentje se ga bodo udeležili zaradi ukrepov, ki jih predlaga vlada.

»Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) se je za udeležbo na protestih odločila zaradi škodljivih in enostranskih ukrepov vlade, ki jih predlaga vlada in ki močno poslabšujejo socialni položaj mladih. Predvsem pa smo se tako odločili zato, ker vlada daje drugim družbenim skupinam prednost pred mladimi, ki smo najbolj ranljivi v trenutni krizi,« so poudarili v ŠOS.

• V Zvezi društev upokojencev se še niso odločili, a "verjetno" bodo na proteste šli.

Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Mateja Kožuh Novak je za STA pojasnila, da se upravni odbor zveze o tem, ali sodelovati na protestih ali ne, odloča na dopisni seji. Njihova odločitev bo po njenih besedah znana v petek ali v ponedeljek, vendar se bodo verjetno odločili za udeležbo.