Štrukelj: Socialni dialog vprašljiv, njegov konec pomeni konflikt

Če se bodo uresničile napovedi o posegu v maso plač, bo vlada sindikate postavila pred izvršeno dejstvo, opozarja Štrukelj.

Objavljeno
03. oktober 2012 14.22
Posodobljeno
03. oktober 2012 14.45
jpo_DOSOR stanovalci
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Če bo vlada na četrtkovi seji sprejela proračun, s katerim bo bistveno znižala maso sredstev za plače v javnem sektorju, potem je socialni dialog pod velikim vprašajem, je na novinarski konferenci dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Nekatere napovedi govorijo o 7,5- do 15-odstotnem posegu v maso sredstev za plače in če se bodo te napovedi uresničile, bo to pomenilo, da je vlada sindikate postavila pred izvršeno dejstvo, je opozoril Štrukelj. Kot je pojasnil, ne le da ni bilo nobenih pogajanj, ampak jih vlada s tem ni niti seznanila.

»Če nas je vlada postavila pred izvršeno dejstvo, izključila vsak pogovor z nami, potem socialni dialog ni več možen. Če socialnega dialoga ni, potem nastopi konflikt,« je dodal. Ob tem pa je povedal, da tudi na zadnje pismo premieru Janezu Janši niso dobili odgovora.

Demonstracije, stavke, referendumi ...

Štrukelj verjame, da bo v primeru uresničitve napovedi o odpuščanjih prišlo do hitrega odziva javnega sektorja. »Imamo že prve informacije, da se bodo začeli glavni, republiški odbori preimenovati v stavkovne odbore,« je povedal. V tem primeru so možne tako demonstracije pred vladnimi poslopji kot stavke, Štrukelj pa ni izključil niti, da bi z referendumom preprečili sprejetje katerega od zakonov.

Med drugim je izpostavil, da se s predlaganimi spremembami pri zakonu o delavnih razmerjih skrajšujejo odpovedni roki in zmanjšujejo nadomestila za čas brezposelnosti in odpravnine. Bilo bi popolnoma noro, pravi, če bi v času, ko bodo odpustili 15.000 javnih uslužbencih, pristali, da to naredijo s krajšimi odpovednimi roki in ob nižjih stroških.

Vodja pogajalske skupine drugega dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič je kot nesprejemljivo označil tudi, da bi odgovornost za odpuščanje prenesli na delodajalce na nižjih ravneh. Glede na obrazce o odpuščanju, ki so prišli v javnost, naj bi bilo namreč ti, torej različni ravnatelji in direktorji zavodov, tisti, ki bi »morali nase vzeti umazan del posla, ko bo treba direktno metati ljudi na cesto«, je opozoril tudi Štrukelj.

V štirih mesecih brez dialoga z vlado

Sicer pa po Štrukljevih besedah država iz naslova odpuščanja v letu 2013 ne bo privarčevala niti evra, prej bo strošek večji. Poglobili se bodo drugi problemi, med katerimi je omenil povečanje števila nezaposlenih, pa tudi podaljšanje čakalnih dob v zdravstvu in na uradih. A kot je ugotavljal, padec kakovosti v izobraževanju ali zdravstvu očitno nikogar ne skrbi.

Ščernjavič pa je dodal, da vlada zadnje štiri mesece z njimi ni vodila nobenega dialoga in da se tudi glede uresničitve pobud, ki so jih dali, ni zgodilo nič. Sindikat državnih organov Slovenije je po njegovih besedah med drugim predlagal pripravo še enega zakona za uravnoteženje javnih financ, pri katerem pa ne bi šlo za odpuščanje, ampak za iskanje možnih dodatnih prilivov v proračun.