Vizjak miri, sindikati že govorijo o stavki

Vlada: Sindikati pretiravajo, odzovejo naj se takrat, ko bo znano, kakšno bo varčevanje.

Objavljeno
26. september 2012 23.06
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika
Ljubljana – Po burnem odzivu sindikatov na napovedano odpuščanje minister za delo Andrej Vizjak, ki je glavni pogajalec vlade pri reformah, umirja žogo. Sindikate poziva k »umiritvi strasti« in k pogovorom, ko bo način varčevanja v javnem sektorju predstavljen. Odpuščanj tudi on ne izključuje.

Mario Belovič

Minister za delo Andrej Vizjak, ki nosi glavno težo pogajanj s sindikati, je začel miriti sindikalne strasti, ki so jih razburili napovedi in namigi njegovih ministrskih kolegov in predsednika vlade, da je odpuščanje v javnem sektorju neizbežno. »V okviru racionalizacij v javnem sektorju bo gotovo kakšno delovno mesto odveč,« se strinja tudi Vizjak, kljub temu sindikati po njegovem pri tem pretiravajo. »Vsi skupaj potrebujemo storitve javnega sektorja, vendar potrebujemo racionalne storitve,« meni Vizjak, ki je danes – kljub grožnjam sindikatov, da odpuščanje lahko ogrozi reforme – nadaljeval pogajanja o pokojninski reformi.

Tudi minister za delo napoveduje, da bo pri racionalizaciji, ki jo je z ukinjanjem nekaterih ministrstev na začetku mandata sprožila vlada, »kakšno delovno mesto odveč«. Kljub temu je prepričan, da so se sindikati odzvali pretirano. »Govorijo o nekih drastičnih rezih in posegih, ki jih jaz ne poznam,« pravi in jih poziva, naj se odzovejo takrat, ko bo določen resor ali institucija javnega sektorja predstavila konkretne številke in načine varčevanja. Takrat se bo po njegovem mogoče pogovarjati, ali je določen ukrep res potreben in v kolikšni meri. »Ne pa kar tako, ker se nekomu zdi, da je treba izvajati pritisk.«

Sindikati že postavljajo novo fronto

Sindikati se po torkovem pismu petih največjih sindikalnih central v državi, v katerem predsednika vlade pozivajo, naj ne gre po poti odpuščanja, že pospešeno pripravljajo na nov konflikt z vlado. Zaradi napovedi o odpuščanju se je že sestalo skoraj 30 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, na kriznem srečanju pa so razpravljali tudi o ponovni stavki javnega sektorja, ki jo je ta spomladi že izvedel. »V primeru odpuščanj se bodo vsi sindikati enotno in ostro odzvali, govorili smo tudi o splošni stavki, ki bi jo izvedli na prvi dan odpuščanj,« pravi vodja ene od pogajalskih skupin sindikatov Branimir Štrukelj. Pritisk, ki ga – tudi s pomočjo morebitne blokade reform – izvajajo na vlado, je ocenil kot »učinkovit«, saj da odziv ministra Vizjaka kaže, da so »zadeli na pravo mesto«. »Mogoče bo vlada razmislila, da je to destruktivno dejanje, ki državi ne bo prineslo nič dobrega.« In še: »Smrtno resno mislimo, ko pravimo, da bomo za zaščito delovnih mest uporabili vsa sredstva, tudi možnost referenduma o reformah je povsem odprta,« pravi Štrukelj.

Začetek odkritega spopada?

Ekonomist Bogomir Kovač ocenjuje, da bi bilo odpuščanje povsem upravičeno, če bi pri tem res šlo za racionalizacijo in resnejšo reformo celotnega javnega sektorja, ki bi povečala njegovo učinkovitost. »Drugače pa je, če je razlog zgolj prisilno zmanjšanje števila zaposlenih zaradi javnofinančnih omejitev. Vlada to počne relativno na pamet.« Takšni ukrepi bodo po njegovem sprožili odkrit spopad med vlado in sindikati, ki v takšnih primerih gredo na okope in branijo sleherno delovno mesto. »Če bi se v podjetju lotili podobne racionalizacije, bi najprej ustvarili konsenz za spremembe. Bojim se, da bomo šli po poti, ki je precej skregana s temi osnovnimi napotili, ki jih v menedžmentu že dolgo poznajo. Če ukrepate pred soglasjem, je menedžment obsojen na neuspeh ali pa nastanejo različne konfliktne situacije, ko je škoda večja od koristi,« opozarja Kovač.