Vladni ukrepi: ZSSS proti posegom v javni sektor, SDS proti davkom

SDS: Dvig davkov ne izboljšuje konkurenčnosti, prebivalcem jemlje denar iz žepov, tujih investitorjev pa ne privlači.

Objavljeno
04. september 2013 11.22
Pi. K., Ni. Č., Delo.si
Pi. K., Ni. Č., Delo.si

Ljubljana -  Na včerajšnjo izjavo finančnega ministra Uroša Čuferja, da bo morala konsolidacija javnih financ odslej potekati tudi na strani porabe v javnem sektorju, se je odzvala Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Kot so zapisali, bi se moralo ministrstvo namesto vedno novih napadov na javni sektor usmeriti v učinkovito pobiranje davkov in prispevkov. Ob tem je Goran Lukič iz ZSSS zapisal, da je očitno »lažje rezati javni sektor, kot pa vzpostaviti učinkovit sistem pobiranja davkov in prispevkov.«

Po njegovem mnenju se finančni minister izogiba uvedbi davčnih blagajn in nemo opazuje podhranjenost inšpekcijskih služb, število davčnih inšpektorjev se je namreč od leta 1996 znižalo za 28,5 odstotkov. 

V ZSSS ministrstvo zato pozivajo k takojšnji uvedbi davčni blagajn, prenehanju zmanjševanja števila zaposlenih v inšpekcijskih službah in zagotovitvi takojšnega pregleda pobiranja davkov in prispevkov po posameznih davčnih uradih.

Besede finančnega ministra Uroša Čuferja so razburile tudi KSJS. Njen predsednik Branimir Štrukelj zato premierko Alenko Bratušek sprašuje, ali se je odpovedala svojemu javnemu stališču, da zgolj s krčenjem stroškov ne bomo prišli do gospodarske rasti.

V pismu Bratuškovo zato poziva, da sporoči, katero stališče vlada vlade torej velja. Od premierke pričakujejo tudi trdna zagotovila, da vlada ne bo ponovila dejanja prejšnje vlade, ki je mimo dogovora z javnim sektorjem

SDS: Dvig davkov jemlje denar iz žepov ljudi

V SDS pa pred predstavitvijo novih ukrepov za konsolidacijo javnih financ, ki jih pripravlja vlada, opozarjajo, da dvigovanje davkov ne izboljšuje konkurenčnosti gospodarstva, da prebivalcem jemlje denar iz žepov, tujih investitorjev pa ne privlači.

Poslanec SDS Andrej Šircelj opaža, da dopustniško mrtvilo še vedno traja, saj ukrepi še niso predstavljeni. Vlada bo nove ukrepe, kot je znano, predstavila do 25. septembra.

»Višji davki, ki se napovedujejo, niso rešitev, da bi Slovenija izšla iz krize«, je dejal Šircelj.  Ob tem je opozoril na zaustavljeno zniževanje stopnje davka od dohodkov pravnih oseb, predlagano odpravo indeksacije pri dohodnini ter napovedani davek na nepremičnine. Minister za finance Uroš Čufer je sicer včeraj dejal, da »smo v položaju, ko ne bomo več smeli delati na strani davkov.«

Davek na nepremične pomeni nacionalizacijo

Čeprav namerava vlada  iz osnutka zakona o davku na nepremičninah po poročanju nekaterih medijev izvzeti sakralne objekte in nekoliko znižati predvideno stopnjo davka od kmetijskih površin, pa bo ta davek še vedno bolj obdavčeval nepremičnine kot doslej in bo pomenil novo nacionalizacijo. Prebivalci Slovenije imajo namreč glede na višino svojih prihodkov v lasti razmeroma vredne nepremičnine, je pojasnil Šircelj.

Glede stresnih testov, ki se prav zdaj izvajajo v bankah in bodo služili kot podlaga za prenos slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank, se Šircelj boji, da bodo še slabši, kot pa pričakujemo. Za dokapitalizacijo bank bo torej potrebnega še več denarja, kot se pričakuje, kar pa brez dodatne zadolžitve ne bo možno. Gre za veliko denarja, za toliko javne porabe ne bo mogoče zmanjšati, je opozoril.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je sicer včeraj napovedal, da bodo zneski slabih terjatev v bankah znani konec novembra ali v začetku decembra, za NLB pa že oktobra.

Šircelj je vlado pozval, naj čim prej pripravi ukrepe, ki bodo konsolidirali javne finance, sanirali bančni sistem in povečali konkurenčnost. »Trojka bo prišla takrat, ko ne bo zadovoljna z našim programom, kar je že nakazala, to bo lahko že jeseni,« meni.

NSi: Smo proti davkom

Ljudmila Novak meni, da gospodarstva ne smemo dodatno obremenjevati z novimi davki.

Spomnila je na podjetje Akrapovič, ki zaradi strahu pred novimi davki, ne bo zagnal proizvodnega obrata v Sloveniji. V NSi se sicer zavzemajo, da bi se čim prej vzpostavila slaba banka in Slovenski državni holding.

Po njenem mnenju vlada ni izvedla ukrepov, ki jih je Bruslju poslal maja. Kritiko je namenila tudi sindikatom zaradi katerih imamo po njenem mnenju še vedno rigidno delovno-pravno zakonodajo. »Če želimo ohraniti socialno državo, moramo krepiti gospodarstvo,« je dejala.

»Padanje konkurenčnosti, neizvajanje programa stabilnosti, zmanjševanje moči gospodarstva, vse to vodi k trojki,« je opozorila Novakova.

Virant: Čufer ni mislil neposredno na plače

Minister za notranje zadeve Gregor Virant je v odzivu na torkove izjave finančnega ministra Uroša Čuferja v zvezi s potrebnim krčenjem na strani izdatkov v javnem sektorju danes pojasnil, da takšen koncept konsolidacije javnih financ zelo podpira. A ob tem je poudaril, Čufer s tem »ni mislil direktno na plače javnih uslužbencev«.