Zakon, ki bo zvišal stopnjo DDV, gre v DZ

Se bodo pa stranke o tem še usklajevale, saj je po neuradnih informacijah večina proti temu davčnemu ukrepu.

Objavljeno
03. oktober 2012 21.30
Tina Kristan, notranja politika
Tina Kristan, notranja politika
Ljubljana – Vlada bo danes sprejela zakon o dvigu nižje stopnje DDV za nekatere proizvode in storitve, med drugim tudi tisk, so se dogovorile koalicijske stranke. Se bodo pa o tem še usklajevale, saj je po neuradnih informacijah večina proti temu davčnemu ukrepu.

»Morebitne spremembe bomo usklajevali z amandmaji«, je potrdil Roman Žveglič iz SLS, ki je tako kot prvi koalicijski poslanec uradno izrazil nestrinjanje z osnutkom zakona. V poslanski skupini se sicer strinjajo, da bi nekatere izdelke, za katere zdaj velja nižja stopnja, obdavčili po 20-odstotni stopnji. A ne storitve javne higiene; na tem področju obstajajo monopoli, zato mora država, da se ne bi cene neznosno zvišale, ohraniti nadzor. Prav tako dvig DDV za tisk trenutno nima njihove podpore.

Po neuradnih informacijah je takšno prevladujoče mnenja v vseh strankah, z izjemo SDS, zato potrditev ukrepa v državnem zboru ni zagotovljena.

Včeraj so vlado k umiku načrtovanega dviga DDV za časopise in revije pozvali tudi novinarji. Ukrep, ki je v nasprotju s prakso v veliki večini držav EU, »ima razmeroma majhno korist za proračun, hudo pa bi obremenil izdajatelje«. Po njihovih izračunih bi dvig v prvem polnem letu (ob neupoštevanju padca naklada) prinesel največ 15 milijonov evrov, medtem ko bi bil znesek leto pozneje lahko tudi za tretjino manjši. Zmanjšanje števila medijev kot posledica ukrepa bi vplivalo na kakovost in obseg vsebin, kar bi se odrazilo na ustavno zagotovljeni pravici do obveščenosti, dodajajo v pozivu, pod katerega so med drugim podpisani aktivi novinarjev Dela, Dnevnika, Večera, informativnega programa TV Slovenije, Radia Slovenije, uredništvi Mladine in Žurnala ter društvo in sindikat novinarjev.

Kakršnemu koli dvigu davkov nasprotuje, kot je sporočila včeraj, tudi Gospodarska zbornica.

Medijska zbornica pa se je včeraj sestala še s ključnim ministrom Janezom Šušteršičem. Po besedah njihovega predsednika Jurija Giacomellija bo minister danes zagovarjal predlagani fiskalni vidik, a je menda pripravljen na nadaljnje pogovore. Svoj predlog mu bo zbornica pisno posredovala v kratkem.