SVIZ poziva na ulico zaradi rezov

Šolstvo, kultura, znanost se pripravljajo na stavko, računajo tudi na podporo sindikatov privatnega sektorja.

Objavljeno
09. oktober 2012 19.49
Posodobljeno
09. oktober 2012 19.56
LJUBLJANA SLOVENIJA 18.4.2012 STAVKA JAVNIH USLUZBENCEV FOTO JOZE SUHADOLNIK
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – Največji sindikat v javnem sektorju Sviz bo na proračun vlade, ki ponekod predvideva tudi do 19-odstotne reze v javne odhodke, odgovoril z javnim protestom, ministra Žigo Turka, ki da ne obvladuje svojih resorjev, pa so pozvali k odstopu. Tudi sindikat carinikov je danes že ustanovil stavkovni odbor.

Proračunske omejitve javnih izdatkov za prihodnje leto, tudi nižja plačna masa javnih uslužbencev, ki jo je vlada sprejela prejšnji teden, so dvignili na noge sindikate, ki že pripravljajo organiziran odpor.

»Sodu je izbilo dno dejstvo, da je v vladni proračunski razpravi minister privolil v tako brutalno znižanje sredstev za kulturo, znanost in izobraževanje,« je razloge za upor in poziv k odstopu ministra Turka pojasnil glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Ker ne najdejo pravega odgovora, zakaj so posegi v omenjena področja tako globoki, Štrukelj sklepa, da so to »verjetno nujni nastavki, ki so potrebni za ustanovitev druge republike«. Pristojni minister naj to prepreči in pokaže, da »noče sprejeti vloge uničevalca javnega šolstva, znanosti in kulture v Sloveniji«.

Kraj in datum protesta še nista znana, k organizaciji pa bo sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) pozval še druge sindikate, tudi iz zasebnega sektorja. Sviz bo sicer počakal, da se seznani z uradnim predlogom proračuna; če bodo redukcije privedle do odpuščanja javnih uslužbencev, pa bo sindikat uslužbence branil z vsemi legalnimi sredstvi; tudi s splošno stavko v izobraževanju, znanosti in kulturi.

Solidarnostna splošna stavka?

Turk je poziv k odstopu že zavrnil, češ da Sviz ni tisti, ki izbira ministre. »Naloga Sviza je, da je konstruktiven in da pomaga iskati rešitve,« pravi minister in dodaja, da je konstruktivnost do zdaj pogrešal. Po njegovem mnenju je mogoče najti takšne rešitve, da odpuščanj v šolstvu sploh ne bo. Legalnemu protestu sindikatov ne nasprotuje, ne pričakuje pa, »da bi se denar našel na cesti ali da bi cesta pomagala graditi dialog«.

Bi protest Sviza lahko prerasel v splošno stavko javnega sektorja, kot smo jih videli na ulicah evropskih prestolnic?

Sindikat carinikov Slovenije je danes že sklical stavkovni odbor, nam je potrdil sekretar Dušan Miščevič, še vedno pa dajejo prednost dialogu z vlado. Drugi sindikati javnega sektorja – recimo KSS Pergam – se bodo o tem, kako ukrepati, odločali ta teden; je pa skoraj 30 sindikatov javnega sektorja že ob prvih napovedih odpuščanj razpravljalo o solidarnostni splošni stavki javnega sektorja.

»Jasno je, da solidariziramo z vsemi, proračun nas je udaril bolj kot druge. Pravzaprav se je že začelo, posamezne fakultete že letos ne morejo več izplačevati plač profesorjem,« pravi predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Marko Marinčič.