Zaradi varčevanja najboljši zdravniki brez zaposlitve

Varčevanje in birokratski postopki bodo zdravnico, ki jo nujno potrebujemo, najbrž pregnali v tujino.

Objavljeno
04. september 2013 23.01
Maja Kojović 4.9.2013 Ljubljana Slovenija
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana - Zdravnica Maja Kojović, ki je bila v UKC zaposlena kot specializantka na nevrološki kliniki, je v ponedeljek naredila specialistični izpit. Ta dan pa je postala tudi brezposelna. Ministrstvo za zdravje ni dalo soglasja za njeno nadaljnjo zaposlitev.

Sedemindvajset let šolanja je potrebno, da zdravnik lahko začne samostojno zdraviti, od tega šest let medicinske fakultete in po diplomi še šest let šolanja za specializacijo. Maja Kojović se je poleg tega še dodatna tri leta usposabljala v Londonu, potem pa ostala - brezposlena. »Počutim se grozno. V življenju greš po stopnicah, vedno si uspešen, potem pa ne dobiš službe. Ni mi težko najti službe v tujini, toda z družino sem želela živeti v Sloveniji,« je povedala včeraj.

»Kolegica se je v Londonu naučila nove metode, pridobila je tudi zelo dragocene izkušnje z bolniki, ki imajo redko motnjo gibanja. Usposobljena je za zdravljenje in raziskovanje parkinsonove bolezni, za katero imamo pri nas zelo dolge čakalne dobe. Za kontrolni pregled naročamo bolnike šele čez več kot leto dni. V Londonu naročijo take bolnike čez mesec ali dva, največ tri, saj je treba uravnati terapijo,« je povedal prof. dr. Zvezdan Pirtošek, predstojnik oddelka za bolezni živčevja na Nevrološki kliniki UKC, ki je bil mentor Maji Kojović. Zaposliti jo je nameraval na delovnem mestu junija upokojenega zdravnika.

»Zdravnico smo šolali, ker jo potrebujemo, njeno specializacijo je pred leti odobrila zdravniška zbornica. Ta zaposlitev je prva prioriteta naše klinike. Ministrstvo ni dalo soglasja kljub ponovni urgenci, ki jo je UKC poslal avgusta,« je povedal prof. dr. Vladimir B. Vodušek, strokovni direktor nevrološke klinike.

UKC je namesto soglasja prejel dopis, v katerem piše, da mora javni sektor po sklepu vlade zmanjšati število zaposlenih za odstotek, iz podatkov statističnega urada pa je videti trend povečevanja zaposlitev. UKC ima 7820 zaposlenih, kar je za 1,4 odstotka več, kot je načrtovano v finančnem načrtu, poleg tega je UKC v prvem polletju povečal primanjkljaj, piše Elda Gregorič Rogelj, generalna direktorica direktorata za zdravstveno ekonomiko in hkrati predsednica sveta UKC.

»Ministrstvo ni izdalo nesoglasja, ampak vlogo še obravnava. Pričakujemo, da bo UKC odgovoril, katere vloge za zaposlitev so nujne, in uskladil prioritete na ravni UKC s klinikami in inštituti,« so v daljšem zapisu odgovorili z ministrstva na vprašanja Dela. Toda Maja Kojović ni osamljen primer. Zdravniki imajo v Sloveniji zdaj težave z zaposlitvijo.

Zdravnica, ki si želi ostati v Sloveniji


Šestletno specializacijo iz nevrologije je začela po diplomi na medicinski fakulteti leta 2004. Že leta 2006 jo je UKC v sklopu specializacije poslal v Queen Square v Londonu, svetovno uveljavljeno angleško univerzitetno bolnišnico za nevrologijo. »Na končnem izpitu sem bila najboljša in že takrat so mi rekli, da bi me takoj vzeli v službo, če bi bila zainteresirana,« je za Delo povedala Maja Kojović.

Leta 2008 je dobila dveletno štipendijo evropskega združenja za nevrologijo za klinično prakso in raziskovanje ter angleško štipendijo za doktorski študij nevroznanosti na University College v Londonu. Za ta čas je delovno razmerje v UKC Ljubljana prekinila. »Ni bilo lahko. Plača, ki sem jo imela v UKC leta 2008 ni zadostovala za življenje v Londonu, prav tako pozneje ne štipendija. Z mano v Londonu je bil drugič namreč tudi sin. Za najino bivanje je morala prispevati družina, z možem sva zato za moje izobraževanje porabila tako rekoč vse prihranke. Toda ocenili smo, da je bolje, če ostanemo v Sloveniji, predvsem zaradi staršev in tudi zaradi otroka. Želeli smo, da bi lahko hodil v šolo peš. V Sloveniji je boljša kakovost življenja kot v Londonu,« je povedala sogovornica o tem, kaj je prevladalo pri njeni odločitvi, da ostane v Sloveniji.

»Vrnila sem se, da bi nadaljevala klinično in raziskovalno delo v Ljubljani. Zdaj pa sem brez službe,« ni mogla skriti razočaranja. Kot znanstvenica je objavila že 21 člankov v uglednih znanstvenih revijah, nekaj let je tudi že redna recenzentka za članke drugih avtorjev s področja motenj gibanja. »Vsaka evropska država bi zaposlila zdravnika, ki ve toliko, kot vem zdaj jaz,« meni.

Birokratski postopki, ki jih je uvedla Slovenija v času vlade Janeza Janše, povsem pa jih je prevzela tudi vlada Alenke Bratušek, zdravnice in znanstvenice Maje Kojović za zdaj niso prepoznali kot primerne za zaposlitev v UKC Ljubljani. Čeprav je ministrstvo iz UKC že 7. julija prejelo »urgenco« za njeno zaposlitev, v kateri piše, da zdravnico nujno potrebujejo za delo na oddelku, v ambulanti, v 24-urnem varstvu, za znanstveno raziskovanje, in da bi jo zaposlili na mestu zdravnika, ki se je upokojil 31. maja, ministrstvo soglasja za zaposlitev ni dalo, ker ima UKC preveč zaposlenih.

Kaj so nam odgovorili iz UKC in ministrstva o opisani problematiki, bomo objavili v petek.