Zaradi ZPIZ-2 večji interes po upokojevanju

Vlada bo že prihodnji četrtek obravnavala predlog pokojninske reforme, vendar bodo pogajanja potekala naprej.

Objavljeno
10. oktober 2012 17.15
Posodobljeno
10. oktober 2012 17.20
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Predlog pokojninske reforme bo prihodnji teden že v obravnavi na vladi, čeprav še niso rešena vsa vprašanja, so po današnjih pogajanjih povedali predstavniki sindikatov. Opozarjajo pa, da besedilo obravnavajo v svežnju, tako da »nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno«, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Vlada bo prihodnji četrtek predlog že obravnavala, vendar bodo pogajanja potekala naprej,« je novinarjem po današnjem sestanku povedala Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Nekatera vprašanja, ki so jih izpostavljali sindikati, sicer po njenih besedah še ostajajo odprta, tako med drugim vprašanje upokojevanja starejših brezposelnih. Številna vprašanja pa so sicer rešili, vendar zakon obravnavajo v svežnju po načelu »nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno«, poudarja sindikalna stran.

Pogajanja se nadaljujejo v ponedeljek.

Kompromisni predlog pokojninske reforme

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ugotavlja vse večji interes po upokojevanja tudi tistih zaposlenih, ki bi lahko še ostali zaposleni, če ni ne bi bila v postopku sprejemanja nova pokojninska zakonodaja.

Na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve so potrdili, da bodo vsi tisti, ki bodo do konca letošnjega leta izpolnili pogoje za upokojitev po veljavnem zakonu (ZPIZ-1), ohranili te pogoje tudi po morebitni uveljavitvi nove pokojninske zakonodaje (ZPIZ-2).

To pomeni, da se bo lahko vsakdo, ki bo do 1.1. 2013 izpolnil pogoje za upokojitev in želi nadaljevati z delom, kadarkoli v prihodnje upokojil pod obstoječimi pogoji (ZPIZ-1).

Na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, kot so zapisali, ne želijo, da bi postopek sprejemanja nove pokojninske zakonodaje dodatno prispeval k povečanemu upokojevanju.