Lukšič: Vlada pretirava in straši ljudi

V SD vlado pozivajo, naj pojasni, kaj ljudi v zvezi z odpuščanjem čaka prihodnje leto.

Objavljeno
24. september 2012 13.06
Posodobljeno
24. september 2012 13.53
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Vlada pretirava in straši ljudi, zlasti v smeri izgube služb, opozarja prvak SD Igor Lukšič in izpostavlja, da bi bilo treba celotni javnosti naliti čistega vina. »S prestrašenim javnim aparatom ne bomo dobili kakovostnega servisa«, je dejal, poroča STA.

»Pri predlogu državnega proračuna je že na prvi pogled jasno, da vlada pretirava in straši. Ta pristop je napačen, razmere bi bilo treba umiriti,« je prepričan Lukšič. Ob tem je izpostavil, da v prihodnosti samo varčevanje, kot ga predlaga vlada, ne bo dovolj. Tudi nadaljnji ukrepi vlade so po mnenju Lukšiča usmerjeni v napačno smer, saj bodo še bolj zmanjšali potrošnjo.

V SD so še vedno proti slovenskemu državnemu holdingu, saj da so proti razprodaji državnega premoženja, so pa za iskanje strateških partnerjev in vlagateljev. Izpostavil je, naj država išče tiste, ki bodo dolgoročno vlagali v naša podjetja.

Izpostavil je tudi, da državni holding ne zasleduje priporočil Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Ta priporočila zahtevajo, da je organ upravljanja državnih naložb in premoženja samostojen in neodvisen organ, ki centralizira upravljanje, ki loči lastniško in regulatorno funkcijo in ki je odgovoren parlamentu. Ta holding pa ni odgovoren parlamentu, temveč strankarskim vrhom in vladi, ni centraliziral upravljanja, ni državni organ temveč gospodarska družba in tudi ne ločuje lastniške in regulatorne funkcije, je poudaril Lukšič.

»Namesto koraka naprej pri upravljanju državnega premoženja smo s holdingom naredili velik korak nazaj. Namesto neodvisnega, samostojnega organa, ki je odgovoren parlamentu, imamo organ, ki je narejen zato, da se politično kadrira in da se državno premoženje čim lažje razproda,« je dejal in dodal, da pričakuje, da bo razprava o tem koga še streznila.

»Rešitve niso v skladu s smernicami OECD, s tem se Slovenija igra tudi z ugledom države,« je dejal prvak SD in dodal, da je tudi podržavljanje izgub napačna poteza, slabe terjatve pa morajo ostati v odgovornosti bank.