(V živo): Alenka Bratušek je nova mandatarka

Poslanci so po desetih urah razprave z 55 glasovi potrdili Alenko Bratušek za novo mandatarko za sestavo vlade. V svoji prvi izjavi je med drugim izjavila: »Konec je s politiko žalitev in zaničevanja.«

Objavljeno
27. februar 2013 07.40
Posodobljeno
27. februar 2013 09.00
DZ
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika

Ljubljana - Izredna seja v državnem zboru (DZ) se je pričela ob 10. uri. Pričakuje se, da bo razprava (in potreben čas za izvedbo tajnega glasovanja) trajala pozno v noč.

Poslanci so dopoldne izglasovali Janka Vebra za novega predsednika DZ. Po januarskem izstopu Državljanske liste (DL) iz koalicije je z mesta predsednika DZ odstopil predsednik DL Gregor Virant. Nadomeščal ga je podpredsednik DZ Jakob Presečnik. Tajno glasovanje o konstruktivni nezaupnici in s tem o novi mandatarki, ki bi lahko postala Alenka Bratušek, bo po koncu celodnevne razprave.

23.00 Virant po izvolitvi Alenke Bratušek:

»Najpomembnejše dejanje je storjeno. Janševa vlada je razrešena, s čimer je zaključena politična agonija. To odpira dve možnosti. Prva je dogovor o novi vladi, druga pa, da bomo imeli spomladi volitve. Obe sta povsem realni.«

22.30 Prva izjava za javnost

Alenka Bratušek je v prvi izjavi za javnost obljubila, da je z njeno izvolitvijo za mandatarko konec s politiko žalitev, zaničevanja in ustrahovanja. Z današnjim dnem začenja pogajanja o oblikovanju vlade, pri čemer upa, da koalicijski partnerji »v novo zgodbo niso šli s figo v žepu,« ker da so časi za politična preigravanja preresni. »V koalicijska pogajanja vstopam z iskrenimi nameni doseči dogovor za Slovenijo,« je dejala Bratuškovo. Več o programu in sestavi prihodnje vlade ni želela govoriti, ker se bodo o tem danes začeli pogovarjati s koalicijskimi partnerji.

22:09 Alenka Bratušek prisegla v DZ

Za novo mandatarko Alenko Bratušek je glasovalo 55 poslancev , proti je bilo 33 poslancev. Mag. Alenka Bratušek je izvoljena za novo predsednico vlade RS. 

Vladi je bila s tem podeljena nezaupnica, Janša in ministri so iz funkcij razrešeni.

Alenka Bratušek je prisegla v državnem zboru.

V kratkem govoru se je zahvalila za zaupanje.

Predsednici vlade Alenki Bratušek je že čestital predsednik države Borut Pahor »s priporočilom za odlično sodelovanje v korist naše države.« Pahor ocenjuje, da novoizvoljena »premore potrebno hrabrost in preudarnost, da se bo znali v  najtežjih trenutkih odločati najbolje.«

Dosedanji premier Janez Janša je po izglasovanju konstruktivne nezaupnice njegovi vladi ob odhodu iz dvorane na vprašanje novinarjev, ali je razočaran, odgovoril: »Zelo, zelo,« poroča STA.

21:38 Poslanci zaključili razpravo

Poslanci so zaključili izredno sejo, ki je trajala dvanajst ur. Ob 22.00 bodo oddali glasovnice o novi mandatarki, poslanki PS Alenki Bratušek. Glasovanje je tajno.

19:39 Alenka Bratušek odgovarja na očitke

»PS ni sprožila politične krize. Janez Janša, danes bomo glasovali o nezaupnici zaradi razpada vaše vlade. Ne bom vas spominjala, kaj ste dejali, ko je podporo izgubljala druga vlada,« je dejala kandidatka za mandatarko Alenka Bratušek. 

O očitkih kolegov iz stranke SDS, ki jih je, kot je dejala, pričakovala: »Kot direktorica direktorata me je Bajuk ocenil kot odlično. Če sem odgovorna za neuspehe, sem odgovorna tudi za uspehe, ki si jih prisvajate.«

Odgovor Janši o proračunu: »Proračun je preluknjan, zato bo takoj potrebno pripraviti drugega. Kje je vaša milijarda, o kateri sanjate, da ste jo privarčevali? «

O NKBM: »Na mojo žalost banki ne gre več dobro. V nadzornem svetu je v tistem času, ko sem bila tam, sedel tudi član SDS, ki je še tam,v drugi funkciji. Če veljajo merila za ene, naj še za druge.«

O magisteriju: »Če je plagiatorstvo to, o čemer si aktivno sodeloval in iskal rešitve, potem ne vem, kje smo. Sama sem želela pozvati fakulteto, da to preverijo. To že delajo. Imam čisto vest. Anonimke prihajajo vedno, ko nekdo stopi na prste SDS. To je vaš način, moj in naš bo drugačen. Kdor bo iskal koristi, nima tu kaj iskati. Dosegli bomo cilje, ki sem jih že omenila,« je dejala Bratuškova.

19:26 Za besedo spet prosil predsednik vlade

Janša se je odzval na poziv Desusove poslanke k njegovemu odstopu.

»Poziv poslanke k mojemu odstopu pomeni odstop celotne vlade. Želite sprožiti enak postopek kot v obdobju vlade Pahorja. Država je za štiri mesece obstala. Tega si ne želim. Če boste sestavili danes vlado, štiri mesečnega zastoja ne bo,« je dejal. 

Podpora vladi po mnenju Janše ni večja niti manjša kot pred enim letom. Nizka je že od sprejetja zakona o ravnoteženju proračuna. »To ni novost v Evropi, ko se uveljavljajo varčevalni ukrepi,« je prepričan predsednik vlade.

18:54 Oglasil se je Janez Janša

Janez Janša je komentiral izjavo Bratuškove o kadrovanju. Bratuškova je dejala nekako takole: »Vse imenovane v zadnjem času bom pozvala, naj odstopijo sami. Želim, da se jim da možnost, da častno odidejo s položajev, ki so jih zasedli nečastno.«

Janša: »Če bi jaz to rekel, bi se usul plaz kritik o kadrovanju, revanšizmu. Zdaj pa nič, mirno izrečena grožnja. Ta vlada ima polno pooblastila in jih ima vse do imenovanja novega predsednika vlade. Vsa kadrovanja so legalna in legitimna. In ti ljudje govorijo o neki retoriki, ki naj bi jo uporabljala SDS. Ljudje, ki so bili v zadnjem času imenovani na različna delovna mesta, so različnih političnih opredelitev. Bratuškova sama je primer tega, ko je bila v moji prvi vladi imenovana za direktorico direktorata. Takrat je bila svetnica LDS. Zdaj pa grozi, da bodo v primeru, če ljudje, ki smo jih mi imenovali, ne bodo odšli sami, proti njim uporabili ustrezne ukrepe. To so dvojna merila,« je dejal in dodal, da so dvojna merila poleg gospodarske situacije največji problem Slovenije.

Zvonko Černač je v izjavi za javnost zapisal, da je izjava kandidatke za mandatarko Alenke Bratušek glede odstopa ljudi, ki so bili pod sedanjo vlado imenovani na različne položaje, rasistična in predstavlja grožnjo demokratični družbi.

Janez Janša je komentiral tudi govorice o plagiatu magisterija Alenke Bratušek. Za primerjavo je dal afero z plagiatom Boruta Ambrožiča (PS). Virant je takrat po objavi v medijih dejal, da mora Ambrožič odstopiti, če je res prepisoval. Janša se sprašuje, zakaj je bil Virant včeraj tiho, ko se nekateri portali objavili novico, da je del magisterija Bratuškove prepisan oz. narobe citiran.

Janša je še enkrat poudaril, da koalicija ni predstavila koncepta programa. Želi, da stranke v štirih urah, kolikor bo še trajala razprava, predstavijo koncept in »jih pozitivno presenetijo«.

17:07 Manjši incident

Obiskovalci državnega zbora na balkonu so bili opozorjeni, naj pospravijo svoje transparente. Na enem izmed njih je pisalo »hočemo predčasne volitve«. Nekateri so nosili tudi maske. Na poziv varnostnikov je vseh šest oseb zapustilo DZ.

15:46 Stališča poslancev in poslank

Maša Kociper (PS) je namenila lepe besede kolegici Bratuškovi. Med drugim je dejala: »Dolžina njenega krila nikoli ne bo pravšnja. Za nekatere je prekratka, za druge bo vedno ostala predolga.«  Sprašuje se tudi, kaj sta z Bratuškovo narobe storili, da je pred nekaj dnevi mimoidoči za njima zaklical »golazen«. V govoru je izpostavila, da stanje družbe ni dobro in »kmalu se zna zgoditi, da nihče več ne bo želel v politiko«.

Dejan Židan (SD): »Nastaja koalicija upanja.«

Bratuškovi je čestital za pogum, da je skočila v bazen, kjer »krožijo krvoločni morski psi«.

Marija Plevčak (Desus) je v govoru kritizirala predsednika vlade Janeza Janšo: Nikoli ga ni na sejah državnega zbora, odpira ideološke teme, se neprimerno izraža... 

Eva Irgl (SDS) se je odzvala na govor Bratuškove.

Normalizacija razmer: Ta vlada je to delala. Normalizirali smo razmere v tej državi. Strici iz ozadja so danes dosegli to, kar so delali ves čas- zrušili so vlado Janeza Janše.

Dialog: Če kdo, ta vlada spoštuje dialog. Minister Vizjak je vpeljal višji nivo dialoga. To mu nenazadnje priznavajo tudi sindikati. Govoriti, da boste vzpostavili dialog, je neresno.

Korupcija: Že leta opozarjam, da smo v boju s korupcijo nazadovali. V tem vas podpiram. A če želite biti na tem področju kredibilni, najprej opravite s korupcijo v mestni hiši v Ljubljani.

Stabilizacija: Sprejeli smo zakon o o uravnoteženju proračuna, sprejeli smo pokojninsko reformo, jutri bo najverjetneje sprejeta reforma trga dela.

Eva Irgl je govor ironično zaključila z besedami, da se bosta od jutri naprej verjetno cedila mleko in med, tudi protestov ne bo več. Izrazila je tudi upanje, da nova vlada ne bo skrbela samo za ozek krog ljudi.

Branko Grims (SDS): »O uredniški politiki medija največ pove, ne o čem in kako pišejo, ampak to, o čemer ne pišejo.«

Grims je večino svojega časa posvetil zapisu v nemškem časopisu Frankfurter Allgemeine Zeitung, ki je zapisal, da je Slovenija v času vlade Janeza Janše dosegla nepredstavljivo in se izvleka z roba bankrota.

Ivan Vogrin: »V DZ imamo Ta veseli dan ali matiček se ženi, saj bomo malo prestavljali in sestavljali, ljudje so pa lačni. «

Ljubica Jelušič (SD) o stroki: »Sedanja vlada do stroke ni imela pravega odnosa, raziskav na domačem trgu ni več. Ljudje odhajajo v tujino. Ko sem bila na ministrstvu, me ni zanimala partijska knjižica zaposlenih, ampak kaj znajo in kaj so pripravljeni narediti. Upam, da bo kandidatka za mandatarko stroko bolj spoštovala kot sedanja vlada.«

Jelušičeva je prepričana, da bo Bratuškova skrbno in varčno ravnala s premoženjem, ki ga bo dobila v upravljanje.

Matevž Frangež (SD): Smo v težkem položaju, a na drugi strani lahko na to gledamo kot na priložnost. Veliko sem na ulici in ugotavljam, da je med ljudmi veliko strpnosti, gojijo zmerna pričakovanja, a upanje, da je lahko bolje, še obstaja. Vrniti moramo optimizem in upanje. Bratuškova je danes z uvodnim govorom pokazala, da stavi na te vrednote.

Robert Hrovat: Janez Janša je danes zavrnil vsako točko poročila KPK.

Janševa vlada bi državo popeljala s krize, meni Hrovat.

Glede govora mandatarke: »Kje je bil program, vsebina programa, o čemer so vas bila polna usta celo leto?«

13:55 Stališča poslanskih skupin

Poslanci so začeli dolgo, 11-urno razpravo pred današnjih glasovanjem o konstruktivni nezaupnici. Po napovedih poslanskih skupin je mogoče pričakovati, da bomo danes dobili prvo mandatarko v zgodovini Slovenije.

Gregor Virant (DL): »Danes bomo izrekli nezaupnico vladi Janeza Janše in dali možnost Alenki Bratušek, da sestavi novo. Če ji ne uspe, gremo na volitve.«

Poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz je delo vlade v povezavi z narodnimi skupnostmi ocenil kot zadovoljivo. Upa, da bo to ostalo izhodišče nove vlade. Poudaril je, da poslanca narodne skupnosti nikoli nista del koalicije ali opozicije, saj morata zagovarjati le interese manjšin.

12:56 Janez Janša o dosedanjem delu vlade

Predsednik vlade, ki se bo danes najverjetneje poslovil od premierske funkcije, je predstavil dva razloga za rušitev vlade in s tem za konstruktivno nezaupnico.

1. Poročilo protikorupcijske komisije

Leto 2013 se je začelo zmerno optimistično - pod streho so štirje od petih ključnih projektov, zadolževanje se je pocenilo, porast gospodaskega optimizma in investicij. Nato se je pojavilo poročilo protikorupcijske komisije in zahteva, naj odstopim kot predsednik vlade. Začelo se je »virantovanje« in politična kriza.

Janša je v svojem odgovoru precej časa namenil poročilu KPK. Očitke iz poročila je pred poslanci v DZ ponovno zanikal. Dejal je, da so neznani izvori premoženja bili za KPK znani, saj je komisiji podatke posredoval.

»Če mi komisija očita zamude, potem naj tudi sama spoštuje roke.«

»Trditev o vsoti je popolnoma izmišljena, je brez izračuna.«

»Komisiji sem pojasnil izvor gotovine. Zbrali smo jo s pomočjo sorodnikov.«

Nepojasnjen izvor za nakup avtomobila. »Iz svojega tekočega računa na tuj račun sem nakazal 17.000 evrov. Preostanek je plačal brat z denarjem od dediščine.«

Kaj je KPK očitala predsedniku vlade in odgovor Janše, preberite v članku Janša, Janković komisije nista prepričala in KPK: Janša in Janković sta edina hudo kršila zakonodajo.

Janša ima na govornici fascikle z zbranimi članki nekdanjega novinarja Roka Praprotnika in zdajšnjega člana KPK. »Proti meni je napisal 627 člankov. To ne more biti neodvisni organ,« je dejal Janša. »G. Klemenčiča in G. Praprotnika bi morali izločiti iz postopka«.

2. Nasprotovanje stabilizaciji bančnega sistema

Janša o razmerah pred njegovo vlado, Pahorjevo vlado. Podedovali smo:

• zadolževanje je bilo izjemno drago

• v treh letih ni bila izpeljana nobena reforma

• dvig minimalne plače

• v članstvu za VS OZN nas je premagal Azerbajdžan

• podedovali smo mrtev socialni dialog. Naša vlada ni pokopala socialnega dialoga.

»To, da smo avtokratsko vladali, lahko govorimo le v virtualnem svetu. Nima nobene podobnosti z realnostjo.«

»Na začetku mandata smo ponudili partnerstvo opoziciji. Bilo je z gnusom zavrnjeno.«

»Prav zanima me, kako boste sestavili vlado, ki bo vrhunska in iz samih strokovnjakov.« (Kot odgovor Alenki Bratušek)

»Očitki, da je brezposelnost višja, da gospodarstvo stagnira ... Je kdo to obljubljal, da bo to v enem letu narejeno?«

O ciljih Bratuškove:

• »Kandidatka za predsednico vlade je med petimi cilji naštela take, ki že tečejo, ali take, ki so že realizirani.«

• »Uspešno smo dokončali pogajanja za finančni okvir za naslednjih sedem let. Nova vlada bo imela neto preliva iz bruseljske banke 400 milijonov evrov. Da se tudi načrtovati, ker gre za sedem let. Tega cilja zato vam ne bo treba izpolniti. Ne vem, zakaj to pišete v svojem programu.«

• »Scenarij Grčije, je začetek okrevanja. Prihajajo prve ocene o tem, da se bo Grčija izvlekla iz krize. Vesel bi bil, da bi bila tudi Slovenija v tej situaciji.«

• »Tožilstvo deluje tako, kot je prej: slabo. Lahko ga prenesete tudi na ministrstvo za okolje in prostor.«

• »Skrbi me obljuba, da bo nova vlada izvedla rebalans. V bistveno slabših okoliščinah se bo ponovila napaka iz 2009.«

»Kdor koli bo vodil vlado, bo trdo in krvavo delal, ker bo malo prostora za leporečje. Realnost je drugačna. S kreiranjem virtualne realnosti, se realnosti ne da spreminjati.« (Janša je okrcal poročanje televizij)

»Se kdo od ekonomistov resno ukvarja s stanjem o slovenskih bankah, čeprav je ključen ekonomski problem? Ne, ustvarjena je bila virtualna dejavnost, kako je treba preliti nekaj 100 milijonov evrov, pa bo.«

»Največji dolg v bančnem sektorju je ustvaril konglomerat Merkur. Na Merkurjevi listi je bila tudi Bratuškova.«

»Naša vlada ni zagovornik varčevanja za vsako ceno. Te bitke v EU že nekaj časa ni. To je samo še v nekaterih glavah, ki so v faznem zaostanku.«

»Zaradi rebalansa 2009 se je 20 odstotkov proračunskih sredstev več porabilo kot se je ustvarilo.«

»Apeliram, da nikomur ne bo koristilo, če se bo uporabila pot iz leta 2009 in zaradi katere še vedno plačujemo ceno.«

12:17 Alenka Bratušek predstavi programske zasnove vlade

Bratuškova, ki je kandidatka za mandatarko in kandidatka za novo predsednico vlade, je dejala:

»Prva prioriteta: pripeljati Slovenijo varno do volitev. Ne bomo imeli polnega štiriletnega mandata.«

»Druga prioriteta: popolna predanost delu za skupno dobro.«

»Vsakdanji politiki dajmo krila prihodnosti.«

V enem letu sem zastavila tri cilje:

• normalizacija - »Prekiniti z vzdušjem strahu, zaradi katerega je Slovenja v krču, tudi v gospodarskem. Potrebujemo normalno oceno stanja.«

»V Sloveniji ne bo grškega scenarija.«

• dialog - tudi s kulturno in izobraževalno sfero ter s sindikalno stranjo.

Trudili se bomo vzpostaviti konstruktivni dialog s civilno družbo, stroko in socialnimi partnerji. Bolje si je vzeti eno uro več časa za razmislek o rešitvi kot pa brezglavo hiteti.

• stroka - pritegnitev in upoštevanje stroke. Naredili bomo več za izboljšanje gospodarstva in za zmanjšanje brezposelnosti.

Ocena stanja Slovenije:

»Slovenija je v slabem gospodarskem in socialnem stanju, šibkost investicij, rast brezposelnosti.  To je bila Janševa ocena pred enim letom, ko je prevzel vodenje Sloveniji, in se s to oceno strinjam.«

Danes, po enem letu, je slabše: gospodarstvo se je skrčilo za 2 odstotka, primanjkljaj bo 5,1 odstoten. To je zapuščina Janeza Janše na gospodarskem področju.

Menim, da stroga varčevalna politika ni dobra. Treba je razmisliti o drugačnih poteh.

Treba bo narediti:

• gospodarski razvoj

• uravnotežiti javne finance

• razvijati javni sektor

• izboljšati učinkovitost pravosodja

• večja pozornost poročilom varuhinji človekovih pravic

»Naša največja preizkušnja bo, da pokažemo nekaj novega in drugačnega. Izjemen čas bo zahteval izjemne napore, a nato smo pripravljeni.«

»Zagovarjam koncept kulturnega sobivanja in sooblikovanja - strpnost tvornega dialoga.«

»V ministrski ekipi bodo politiki in strokovnjaki, vendar brez političnih kalkulacij. Samo strokovne rešitve. Potrebujemo pragmatično ekipo, ki bo odpirala probleme, ki jih lahko reši.«

Kot apel napovedujem prizadevanje za vlado, v kateri bo več strokovnjakov kot politikov.

Predlagam:

• ustanovitev ministrstva za kulturo in civilno družbo

• vrnitev tožilstva na pravosodno ministrstvo

• boj proti korupciji

Novo vlado čaka:

• rebalans proračuna

• konsolidacija javnih financ z začasnim dvigom kakšnega davka

• vrnitev šolstva znanosti in kulturi

• odpoved skrajnim tezam odprodaje državnega premoženja

• ratifikacija članstva Hrvaške EU

• serija investicij, ki naj da zagon gospodarstvu

• strateško finančno načrtovanje za 2013 - 2020

• državno stanovanjska shema

• poziv funkcionarjem, naj se s položaja odmaknejo, če so ga zasedli nečastno. To ne bo stvar kadrovskih menjav

• sprememba volilne zakonodaje za deomokratično verodostojnost

Pogovori z opozicijo bodo daljši pri:

• reševanju bank

• usklajevanju državnega premoženje

• konsolidaciji javnih financ, ki ne bo šla preko varčevalnih ukrepov

Moj moto je besedica so - solidarnost, sodobniki, sodržavljani, sočlovek.

 

12:00

Veber je prevzel vodenje izrednje seje.

Janko Veber, novi predsednik DZ

Janka Vebra so poslanci izglasovali za predsednika DZ. Oddanih je bilo 89 glasovnic, veljavnih je bilo 86. Za je glasovalo 52 poslancev, proti je bilo 34 poslancev, predvidevamo da iz vrst SDS, SLS in NSi (skupaj 73 poslancev).

Kaj je Veber povedal ob izvolitvi, preberite v članku Janko Veber, novi predsednik DZ.

11: 40

Novinar Dela Anže Božič prek Twitterja: Prst gor enega od članov poslanske volilne glede izvolitve Janka Vebra

11:30

Poslanci so glasovali.

Glasovalno skrinjico so odnesli člani poslanske volilne komisije Zvonko Lah (SDS), Matjaž Han (SD), Jakob Presečnik (SLS), Barbara Žgajnar Tavš (PS), Iva Dimic (NSi). Štejejo poslanske glasove ...

 

11:07 Zanimivost iz parlamenta

V parlament, natančneje na sejo Državnega sveta (DS) je prišel Franc Kangler. Dejal je, da čaka koprskega župana Borisa Popoviča, ki je napovedal, da bo odstopil, ko bo odstopil papež.

Kangler se bo seje DS udeležil prvič bo odločitvi ustavnega sodišča. Kot je znano, je ustavno sodišče minuli teden razveljavilo odločitev večine v državnem svetu, ki nekdanjemu županu Maribora Francu Kanglerju ni potrdila mandata državnega svetnika.

 

10:45 Razprava o kandidatu za DZ

Kandidat za predsednika DZ Janko Veber bo danes najverjetneje izglasovan za novega predsednika DZ.

Podporo mu napovedujejo potencialne koalicijske partnerice nove vlade SD, PS, Desus in DL (skupaj 49 poslanskih glasov).

Proti Vebru bodo glasovali v NSi, SLS in SDS.

10:42

Matej Tonin (NSi): Predsednika DZ potrebujemo. Biti mota zmeren in povezovalen. Veber je bil v preteklem letu preoster v svojih izjavah.

V NSi Vebra ne bodo podprli.

10:40

Franc Jurša (Desus): Janko Veber je izkušen politik na lokalni ravni in državnem nivoju.

Upamo, da bo novi predsednik DZ presekal delitve v DZ »na leve« in »na desne«.

Desus bo Vebra podprl.

10:35

Mihael Prevc (SLS) vrlin, ki jih navajajo SD, PS, DL, da je Veber povezovalen, strpen ... niso prepoznali.

V SLS Vebra ne bodo podprli. Želijo pa si, da bi bil novi predsednik DZ pravičen do vseh strank, ne glede na njihovo pripadnost.

10:31

DL bo podprla Janka Vebra za predsednika DZ, je dejal vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj.

»Veber je toleranten, strpen, povezovalen in pravičen.«

»Ima dovolj politične kilometrine.«

10:25

Majda Potrata (SD) je Vebru napovedala podporo poslanske skupine SD.

»Janko Veber ima razvit socialni čut. Odlikuje ga odprtost za drugačnost.«

»Kandidat izkazuje znanje in temeljne vrednote parlamentarne demokracije.«

10:20

Jože Tanko (SDS):

»Janko Veber je dobil negativno mnenje računskega sodišča za županovanje v Kočevju. Kočevje je tudi že nekaj let na dnu lestvice uspešnosti občin.«

V SDS ne bodo glasovali za Janka Vebra.

10:16

Vebra bodo na tajnem glasovanju podprli tudi v Pozitivni Sloveniji, je dejal Jani Möderndorfer.

10:12

Podporo Janku Vebru je napovedal poslanec narodne skupnosti László Göncz.

10:10

Poslanske skupine bodo predstavile stališča strank do kandidata za predsednika DZ Janka Vebra. Za razpravo sta predvideni skoraj 2. uri.

10:05

Samo Bevk (SD) je v imenu predlagateljev predstavil kandidaturo Janka Vebra za predsednika DZ.

Dejal je, da ima Veber vodstvene sposobnosti in poudarjeno socialno noto - odlikujeta ga strpnost in odprtost za drugačnost.

»Veber izkazuje vsa potrebna znanja, izkušnje in sposobnost razumevanja temeljnih postulatov parlamentarne demokracije.«

 

10:00 Pred razpravo

Kandidatka za mandatarko 11. slovenske vlade Alenka Bratušek ob prihodu v DZ ni dajala izjav.

Tudi nekdanji predsednik DZ in predsednik DL Gregor Virant ni komentiral današnjega dogajanja.

Kandidat za predsednika DZ Janko Veber se je za hip ustavil pred novinarji in dejal, da je optimist glede svoje izvolitve.