2. Delova meritev javnega mnenja: Türk 47 %, Pahor 30 %, Zver 23 %

Po drugi Delovi kontinuirani meritvi javnega mnenja delež glasov za Türka narašča, za Pahorja in Zvera pa nekoliko pada.

Objavljeno
08. november 2012 18.24
Posodobljeno
08. november 2012 20.00
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika

Po projekciji rezultata ankete na sto odstotkov bi šlo Danilu Türku 47 %, Borutu Pahorju 30 % in Zveru 23% glasov.

V primerjavi z včerajšnjim izidom je Türk pridobil pet odstotnih točk (včeraj 42 %, danes 47 %), Pahor je dve izgubil (včeraj 32 %, danes 30 %), Zver pa je izgubil tri odstotne točke (včeraj 26 %, danes 23 %).

Od ponedeljka so anketarji Dela Stik opravljali ankete v zvezi z nedeljskimi predsedniškimi volitvami. Vsak dan so anketirali nekaj manj kot 300 ljudi, seveda vsak dan druge. Po metodi tracking poll vsak dan objavimo skupni rezultat anketiranja zadnjih treh dni, tokrat torej od torka do četrtka, od 6. do 8. novembra.

Anketirance - skupaj jih je bilo v treh dneh 722 - so vprašali, katerega kandidata bi volili. V tem primeru nas zanimajo njihove preference, ne glede na to, ali bi se volitev udeležili ali ne.


Če bi bile predsedniške volitve v nedeljo, komu bi namenili svoj glas?
35 % Danilo Türk
26 % Borut Pahor
16 % Milan Zver
23 % ne vem


 

Če iz teh podatkov izločimo tiste, ki so odgovorili »ne vem«, in upoštevamo verjetnost udeležbe, dobimo projekcijo rezultata na sto odstotkov. Ta nam pokaže, kakšno je razmerje glasov za posamezne kandidate med opredeljenimi anketiranci. To pa je tudi tisto, kar šteje na volitvah. To projekcijo predstavljamo tudi v gornjem grafu. Upoštevani so samo tisti anketiranci, ki pravijo, da bi se udeležili volitev, in ki so navedli, koga bi volili. Takih je tokrat 435 anketirancev.


Projekcija rezultatov na sto odstotkov
47 % Danilo Türk
30 % Borut Pahor
23 % Milan Zver


 

Anketiranci so odgovarjali tudi na vprašanje o udeležbi na volitvah. Napovedujejo kar precejšnjo volilno udeležbo.


Kako zanesljivo se boste udeležili predsedniških volitev?
61 % zagotovo
23 % verjetno da
5 % verjetno ne
10 % zagotovo ne
1 % ne vem


 

Na podlagi izkušenj s prejšnjih volitev lahko napovemo, da se bo volitev dejansko udeležil nekoliko manjši delež volilnih upravičencev, kot je tistih anketirancev, ki zatrjujejo da se bodo »zagotovo« udeležili volitev. V Delu Stik na podlagi empiričnih podatkov napovedano udeležbo korigirajo na 50 odstotkov.

Delova druga meritev torej kaže, da se tri dni pred dnevom volitev odnos javnosti do kandidata Türka nekoliko popravlja, do kandidatov Pahorja in Zvera pa malce slabša. Še vedno pa velja, da bo po nedeljskih predsedniških volitvah potreben še drugi krog volitev, v katerem se bosta pomerila Danilo Türk in Borut Pahor.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je od 6. do 8. oktobra 2012 opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik. Prvi dan so v vzorec zajeli 290, drugi dan 237 in tretji dan 195 odraslih prebivalcev Slovenije. Skupaj so torej v treh dneh zajeli reprezentativni vzorec 722 anketiranih.

Kaj je tracking poll?

Tracking poll je metoda javnomnenjskega merjenja, ko se anketiranje izvede v več zaporednih dneh, na manjšem, a vsak dan na drugem vzorcu anketiranih. Število anketiranih v posameznem dnevu je sicer premajhno, da bi bil vzorec reprezentativen, a po treh dneh se jih nabere dovolj. Prvi skupni rezultat anketiranja se objavi po treh dneh. Nato vsak dan objavimo skupni rezultat za zadnje tri dni. Tako na razmeroma majhnem dnevnem vzorcu dobimo reprezentativne podatke, ki ponujajo sprotni vpogled v to, kako se spreminja volilno razpoloženje, kakšen je trend za vsakega kandidata.

Naslednji rezultat meritev bomo objavili v petek ob 21. uri.

V petkovem Delu bo objavljena tudi analiza dometov vseh treh kandidatov, kjer bomo raziskali kakšen delež gotovih volivcev imajo in kakšen je njihov skrajni domet.