3. Delova meritev javnega mnenja: Türk 44 %, Pahor 33 %, Zver 23 %

Po zadnji Delovi kontinuirani meritvi javnega mnenja se Pahor znova vzpenja. V nedeljo se lahko povsem približa Türku.

Objavljeno
09. november 2012 21.34
Marko Pečauer, notranja politka
Marko Pečauer, notranja politka
Delo Stik je zadnji dan pred volilnim molkom opravilo še zadnjo merjenje javnega mnenja po metodi tracking poll (kontinuirana meritev javnega mnenja). Projekcija rezultata namenja Danilu Türku 44 %, Borutu Pahorju 33 % in Milanu Zveru 23 % glasov. To projekcijo lahko razumemo tudi kot nekakšno napoved izida glasovanja na nedeljskih volitvah.

V primerjavi z včerajšnjim izidom je Türk izgubil tri odstotne točke (včeraj 47 %, danes 44 %), Pahor je tri pridobil (včeraj 30 %, danes 33 %), Zver pa ostaja na istem (včeraj 23 %, danes 23 %).

Komentar vodje raziskave

Roman Zatler, vodja raziskav in analiz Dela Stik, je o izsledkih tokratne zadnje meritve pred volitvami pripravil svoj komentar:

»V zadnjih treh dneh pred volitvami so se začele migracije glasov med opredeljenimi volivci. Delež neopredeljenih namreč ostaja nespremenjen.

Na predčasnih volitvah leta 2011 je zadnje štiri dni pred glasovanjem začela pridobivati Pozitivna Slovenija. Ali se kaj podobnega dogaja tudi zdaj? Težko je reči zanesljivo. Türkov bazen so večinoma res volivci Pozitivne Slovenije, ki so se v zadnjih dneh konsolidirali in povečujejo podporo Türku. Jeseni 2011 so se močno aktivirali in odločili volitve. Vendar je bilo takrat precej taktičnega glasovanja: glas za PS je pomenil glas proti SDS. PS se v Delovem Barometru politikov uvršča na vrh ali tik pod njega, kar pomeni, da še vedno ima veliko bazo volivcev.

Najverjetneje tokrat ne bo toliko taktičnega glasovanja v smislu glas za Türka je glas proti Zveru. Zvera namreč ankete uvrščajo na tretje mesto brez velikih možnosti za uvrstitev v drugi krog.

Ali bo Danilo Türk zmagal že po prvem krogu, tokrat ne bo toliko odvisno od tega, koliko se bodo aktivirali volivci PS, temveč bolj od tega, za koga bodo glasovali simpatizerji SD. Če bo Pahorju uspelo simpatizerje SD prepričati, da glasujejo zanj, ne za Türka, se lahko Türku nevarno približa. V tem primeru pa Türk izgubi vse možnosti, da postane predsednik že po prvem krogu. Med simpatizerji SD je zaznati trend povečevanja podpore Pahorju in zniževanje podpore Türku.

Najnovejši podatki kažejo, da je Türk izgubil nekaj podpore. Ravno to podporo pa je dobil Borut Pahor. Naša analiza skrajnega dosega kandidatov na najnovejših podatkih je pokazala, da se Borut Pahor na nedeljskih volitvah lahko povsem približa Danilu Türku«.

Kako so prišli do rezultata

Od ponedeljka so anketarji Dela Stik opravljali ankete v zvezi z nedeljskimi predsedniškimi volitvami. Vsak dan so anketirali nekaj manj kot 300 ljudi, seveda vsak dan druge. Po metodi tracking poll vsak dan objavimo skupni rezultat anketiranja zadnjih treh dni, tokrat torej od srede do petka, od 7. do 9. novembra.

Anketirance - skupaj jih je bilo v teh treh dneh 674 - so vprašali, katerega kandidata bi volili. V tem primeru nas zanimajo njihove preference, ne glede na to, ali bi se volitev udeležili ali ne.


Če bi bile predsedniške volitve v nedeljo, komu bi namenili svoj glas?

33 % Danilo Türk

28 % Borut Pahor

16 % Milan Zver

23 % ne vem


 

Če iz teh podatkov izločimo tiste, ki so odgovorili »ne vem«, in upoštevamo verjetnost udeležbe, dobimo projekcijo rezultata na sto odstotkov. Ta nam pokaže, kakšno je razmerje glasov za posamezne kandidate med opredeljenimi anketiranci. To pa je tudi tisto, kar šteje na volitvah. To projekcijo predstavljamo tudi v gornjem grafu. Upoštevani so samo tisti anketiranci, ki pravijo, da bi se udeležili volitev, in ki so navedli, koga bi volili. Takih je tokrat 412 anketirancev.


Projekcija rezultatov na sto odstotkov

44 % Danilo Türk

33 % Borut Pahor

23 % Milan Zver


 

Anketiranci so odgovarjali tudi na vprašanje o udeležbi na volitvah. Napovedujejo kar precejšnjo volilno udeležbo.


Kako zanesljivo se boste udeležili predsedniških volitev?

61 % zagotovo

22 % verjetno da

4 % verjetno ne

12 % zagotovo ne

1 % ne vem


 

Na podlagi izkušenj s prejšnjih volitev lahko napovemo, da se bo volitev dejansko udeležil nekoliko manjši delež volilnih upravičencev, kot je tistih anketirancev, ki zatrjujejo da se bodo »zagotovo« udeležili volitev. V Delu Stik na podlagi empiričnih podatkov napovedano udeležbo korigirajo na 51 odstotkov.

 

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je od 7. do 9 novembra 2012 opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik. Prvi dan so v vzorec zajeli 237, drugi dan 195 in tretji dan 242 odraslih prebivalcev Slovenije. Skupaj so torej v treh dneh zajeli reprezentativni vzorec 674 anketiranih.

Tracking poll je metoda javnomnenjskega merjenja, ko se anketiranje izvede v več zaporednih dneh, na manjšem, a vsak dan na drugem vzorcu anketiranih. Število anketiranih v posameznem dnevu je sicer premajhno, da bi bil vzorec reprezentativen, a po treh dneh se jih nabere dovolj. Prvi skupni rezultat anketiranja se objavi po treh dneh. Nato vsak dan objavimo skupni rezultat za zadnje tri dni. Tako na razmeroma majhnem dnevnem vzorcu dobimo reprezentativne podatke, ki ponujajo sprotni vpogled v to, kako se spreminja volilno razpoloženje, kakšen je trend za vsakega kandidata.