Ali je v primeru splava kršena ustavna pravica?

Volitve 2014: Bralci sprašujejo, stranke odgovarjajo.

Objavljeno
08. julij 2014 20.01
reu/GERMANY/
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Bralcem Dela.si smo ponudili možnost, da vsem strankam, ki bodo sodelovale na predčasnih parlamentarnih volitvah, postavijo vprašanje, ki jih najbolj žuli. Odgovorov niso posredovali le Zeleni Slovenije. Na volitvah bo sicer skupaj kandidiralo petnajst strank. Odgovore objavljamo v celoti.

Bralka Valentina je postavila vprašanje:

Ali naša zakonodaja v primeru splava krši 17. člen ustave, kjer piše: »Človekovo življenje je nedotakljivo.«

Državljanska lista (DL): Ne.

Piratska stranka Slovenije (PSS): Ne.

Koalicija Združena levica: Ne, ker nedotakljivost človeškega življenja iz 17. člena ustave RS za zarodek ne velja. Po našem pravnem redu je zarodek, dokler ni sposoben za življenje zunaj maternice (prvi dve trimesečji nosečnosti), odvisen od telesa ženske, ki ga nosi. Nasciturus oziroma zarodek nima pravne osebnosti, torej ni sposoben biti nosilec pravic in obveznosti (med drugim tudi pravice do življenja iz 17. člena Ustave RS), ampak pravno sposobnost pridobi šele z rojstvom. Edini predpis, ki v Sloveniji ureja status zarodka, je zakon o dedovanju. Tudi mednarodnopravni akti se pravnega statusa zarodka lotevajo previdno in ga nikjer izrecno ne opredeljujejo, ker gre za etično vprašanje. Ustava RS v 55. členu omogoča ženski in moškemu, da se svobodno odločata o rojstvu svojih otrok, vendar je ta odločitev individualna pravica, in ne skupna pravica obeh partnerjev. Iz te pravice pravni red izvaja strogo osebno pravico ženske do umetne prekinitve nosečnosti.

Vsaka ženska ima namreč vso pravico razpolagati s svojim telesom, saj ji ustava v 35. členu zagotavlja nedotakljivost človekove telesne in duševne celovitosti. Siljenje ženske k donositvi in skrbi za otroka pomeni grob poseg v njeno svobodno odločanje o tem, ali si želi ustvariti razmerje z otrokom, hkrati pa bi lahko otrok zanjo predstavljal veliko življenjsko breme.

Država je v primeru tehtanja dveh vrednot, zaščite potencialnega življenja in integritete ženske, dala prednost slednji (do desetega tedna nosečnosti, kasneje le izjemoma). Slovenija namreč dovoljuje umetno prekinitev nosečnosti pod pogojem, da to zahteva nosečnica do desetega tedna njene nosečnosti. Kasneje pa le s soglasjem posebne komisije.

Slovenska demokratska stranka (SDS): O kršitvah oziroma ugotavljanju neustavnosti zakonskih določb odloča Ustavno sodišče RS, in ne politične stranke.

Nova Slovenija (NSi): Današnja razvita družba je v obravnavanju nerojenega človeškega življenja nedosledna. Krščanski demokrati se zavzemamo za spoštovanje življenja od spočetja do naravne smrti.

Zavezništvo Alenke Bratušek (Zaab): Ne.

Stranka Mira Cerarja (SMC): Odobritev splava seveda nasprotuje ustavnemu načelu nedotakljivosti človekovega življenja, a je na njegovi strani drugo ustavno varovano načelo, to je svobodno odločanje o rojstvu otrok. V prvih tednih nosečnosti torej pravo daje prednost materi, da odloča o vprašanjih, povezanih s svojim telesom kot odraz pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. Ko se zarodek okrepi, pa zakonodaja splava več ne dovoljuje. Sama izvedba splava je zakonsko urejena in vsaka odločitev zanj strokovno spremljana, kar pomeni, da se poskuša presoditi, ali bi lahko življenje vendarle ohranili. Vsekakor je treba dati prednost informiranju o načrtovanem rojstvu otrok, nosečnicam, ki nenačrtovano zanosijo, pa svetovati o prednostih rojstva otroka, a ko otrok zares ni zaželen, je bolje dovoliti splav. V EU najbolj strogo nasprotuje splavu Irska, ki ustavno varuje pravico do življenja še nerojenega, a to obenem sproža številne težave, samomore mladih mater, ki so prisiljene donositi nezaželenega otroka, do množičnih odhodov na splavitev v Veliko Britanijo.

Socialni demokrati (SD): Ne.

Slovenska ljudska stranka (SLS): V primeru pravice do splava v SLS izhajamo iz načela dostojanstva človeka od spočetja do smrti z izjemo, kjer je ogroženo tudi življenje matere. S tega vidika smo tudi podporniki 17. člena Ustave RS, zato so naše aktivnosti usmerjene v zagotavljanje pogojev, da nikomur zaradi socialnih razlogov ne bi bilo treba razmišljati ali se odločati za splav. Kajti vemo, da zakonska prepoved splava teh problemov ne rešuje, temveč kvečjemu povzroči še kakšno dodatno katastrofo zunaj zakonskih okvirov. Splav prekine življenje nerojenega otroka in pušča trajne posledice na materah, zato se v SLS zavzemamo za obvezno osveščanje o vseh posledicah splava in predhodno izčrpanje vseh alternativnih možnosti, ki bi omogočile rojstvo otroka.

Pozitivna Slovenija (PS): Ne. Po slovenskem pravu in mojem osebnem prepričanju (Zoran Janković, op. a.) se življenje začne z rojstvom.

Naprej Slovenija (NPS): Država premalo skrbi in se zanima za preprečitev izumiranja slovenskega naroda. Katastrofa!

Slovenska nacionalna stranka (SNS): Kot farmacevt se zavzemam za svobodno odločitev o splavu, medicinska znanost pa je določila časovno mejo, po kateri splav ni več mogoč oziroma dovoljen, razen v primerih izrednih medicinskih ukrepov.

Desus: Ne.

Verjamem: V stranki Verjamem smo prepričani, da noben člen Ustave RS ni v nasprotju s katerim drugim.