Anketa Dela: vlada z manj dela spet bolj priljubljena

Vladi višja ocena, a negativno ji je vseeno prisodilo tri četrtine vprašanih v Delovi anketi. Virant vse višje na barometru.

Objavljeno
13. november 2011 18.57
Posodobljeno
14. november 2011 05.00
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika

Ljubljana – Kot kaže, je vlada, potem ko ji je bila izglasovana nezaupnica in je začela opravljati le še tekoče posle, postala bolj priljubljena. Tudi tak sklep je mogoče potegniti iz tokratne ankete Dela.

Redna mesečna anketa o strankah, vladi in parlamentu je bila izvedena tudi ta mesec, prav tako Barometer priljubljenosti. Strankarske rezultate smo predstavili v sobotnem Delu, preostale objavljamo tokrat.

Vlada je za delo v preteklem mesecu dobila srednjo oceno 2,15. To pomeni, da je na lestvici od 1 do 5 (od zelo negativno do zelo pozitivno) dobila dobro dvojko. To je še vedno dokaj slaba ocena, saj je delo vlade negativno ocenilo (seštevek ocen negativno in zelo negativno) 72,5 odstotka, torej skoraj tri četrtine vprašanih. Je pa ta delež bistveno manjši, kot je bil zadnjega pol leta.

Še prejšnji mesec je vlada za svoje delo dobila srednjo oceno 1,95, kar je pomenilo najnižjo oceno, odkar jo merimo. S tokratnih 2,15 se je ocena dela vlade vrnila na aprilsko raven. Z nekaj cinizma bi torej lahko sklenili, da vlada manj ko dela, bolj priljubljena je.

Podobno velja tudi za slovenski parlament. Zdaj, ko je predčasno končal svoj mandat in čaka le še, da se po volitvah oblikuje nova sestava, mu je ocena opazno zrasla. Tokrat je za svoje delo prejel srednjo oceno 2,17, torej nekoliko več kot vlada. Tudi parlament je nazadnje tako oceno dobil aprila, potem pa je šlo samo navzdol.

Virant se vzpenja 
po barometru

Na Barometru priljubljenosti se je še potrdila priljubljenost Gregorja Viranta, ki jo kaže tudi prvo mesto njegove liste v strankarski anketi. Prejšnji mesec je bil Virant tretji, na drugem mestu pa je bil Radovan Žerjav. Tokrat sta zamenjala mesti. Žerjav je bistveno bolj priljubljen kot stranka, ki ji predseduje, SLS. Nasprotno pa se denimo Janez Janša na Barometru priljubljenosti uvršča mnogo slabše kot njegova stranka v strankarski anketi – vendar Janša zadnje čase napreduje. Septembra je bil dvanajsti, prejšnji mesec deseti, tokrat je v Barometru na sedmem mestu.

Nekoliko slabše tokrat kaže Zoranu Jankoviću, medtem ko Borut Pahor ostaja pri repu lestvice, čeprav vsak mesec napreduje za eno mesto in je zdaj »že« na šestnajstem. Na prvem mestu je seveda, kot že dolgo časa, predsednik republike Danilo Türk.

Z lestvice izpadeta zadnjeuvrščena Gregor Golobič in Branko Grims, prihodnji mesec pa se bosta nanjo uvrstili dve, ki so ju anketiranci najpogosteje predlagali: Katarina Kresal in Ljudmila Novak. Zanimivo je, da sta prav ti dve prejšnji mesec kot zadnjeuvrščeni izpadli z lestvice, namesto njiju pa sta se nanjo takrat uvrstila oba, ki sta z nje izpadla tokrat: Golobič in Grims.