Anketa Dela: Zdaj še ne bo odločitve, potreben bo drugi krog

Borut Pahor ima največ možnosti za večjo podporo in se na volitvah lahko močno približa Danilu Türku.

Objavljeno
09. november 2012 07.44
Posodobljeno
09. november 2012 09.30
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika

Ljubljana – Na nedeljskih volitvah bo največ glasov dobil Danilo Türk, a bo potreben še drugi krog volitev, v katerem se bo pomeril z drugouvrščenim Borutom Pahorjem. Tako je mogoče sklepati na podlagi ankete Dela, ki jo je agencija Delo Stik opravila v tem tednu. Volilna udeležba bo po napovedi Dela Stik 50-odstotna.

Po anketi Dela, natančneje po projekciji rezultata na sto odstotkov, bi na nedeljskih predsedniških volitvah Danilu Türku pripadalo 44 odstotkov glasov, Borutu Pahorju 31 odstotkov in Milanu Zveru 25 odstotkov glasov.

Sodelujoče v anketi so najprej vprašali, katerega kandidata bi volili. Za Türka se jih je izreklo 34 odstotkov, za Pahorja 27 odstotkov in za Zvera 18 odstotkov, 21 odstotkov pa se jih ni opredelilo.

Vprašali so jih tudi o udeležbi na volitvah. Da se bodo volitev zagotovo udeležili, jih je odgovorilo 61 odstotkov. A izkušnje preteklih volitev kažejo, da se jih bo glasovanja dejansko udeležilo manj. V Delu Stik na podlagi empiričnih podatkov napovedano udeležbo korigirajo na 50 odstotkov.

Na podlagi teh podatkov so izračunali projekcijo rezultatov na sto odstotkov. Iz celote 1012 anketirancev so izločili tiste, ki se volitev ne bi udeležili, in še tiste, ki niso povedali, koga bi volili. Tako je ostalo 621 anketirancev. Med njimi bi jih 44 odstotkov glasovalo za Türka, 31 odstotkov za Pahorja in 25 odstotkov za Zvera. To je mogoče razumeti tudi kot volilno napoved. A to je treba razumeti z določeno mero zadržanosti. Precejšen del slovenskih volivcev se namreč o tem, komu bo dal svoj glas, odloči šele v zadnjem trenutku.

Približno petina anketiranih (21 odstotkov) je še neopredeljenih; ne vedo, koga bi volili na predsedniških volitvah. Tudi med opredeljenimi jih je samo 59 odstotkov takih, ki pravijo, da bodo kandidata zagotovo volili. Preostale, ki še niso povsem gotovi, koga bodo volili, so dodatno vprašali, o katerem kandidatu še razmišljajo.

Kdo lahko najbolj preseneti?

Največji delež povsem gotovih volivcev (takih, ki bi kandidata volili zagotovo) imata Türk (75 odstotkov) in Zver (68 odstotkov). Nekoliko manjši delež ima Pahor (57 odstotkov). Vendar ima Pahor še največ zaloge dodatnih glasov.

Ravno zato je Delo Stik opravil tudi analizo skrajnega dosega vseh treh kandidatov: koliko bi posamezni kandidat v najboljšem primeru lahko dobili glasov tistih, ki še nihajo v svoji odločitvi. Analiza je pokazala, da je med anketiranimi 33 odstotkov gotovih volivcev Danila Türka, njegov skrajni doseg pa je 47 odstotkov glasov. To pomeni, da če bi se od teh, ki omahujejo med Türkom in Pahorjem ali med Türkom in Zverom, vsi odločili za Türka, bi Türk (skupaj s svojimi gotovimi volivci) dobil največ 47 odstotkov glasov. Pahor ima gotovih volivcev 18 odstotkov, njegov skrajni doseg je 42 odstotkov, Zver pa 17 odstotkov gotovih volivcev in skrajni doseg 28 odstotkov glasov.

Vidimo, da je največja razlika med gotovimi glasovi in skrajnim dosegom pri Borutu Pahorju. To kaže, da ima od treh kandidatov Pahor daleč največ možnosti za večjo podporo. Ob veliki mobilizaciji volivcev (predvsem SD) se lahko močno približa Türku. Po drugi strani pa ima tudi precejšnjo možnost nazadovanja, saj ima daleč najmanj gotovih volivcev.

Türk je sicer na dobri poti, da bo v prvem krogu dobil največ glasov, vendar mu tudi maksimalna mobilizacija volivcev levega volilnega bazena ne more pomagati, da bi predsednik postal v prvem krogu volitev. Milan Zver nima možnosti, da bi prehitel Boruta Pahorja, tudi če bi dodatno mobiliziral volivce desnice.

Nazadnje še o televizijskih soočenjih. Anketa je pokazala, da jih je prejšnji teden spremljalo 55 odstotkov anketiranih, ta teden pa jih namerava 58 odstotkov.

Anketirane so vprašali tudi, ali so po ogledu katerega od soočenj morda razmišljali, da bi spremenili volilno odločitev. Pritrdilno je odgovorilo 12 odstotkov. Še bolj povedno pa je to, da je po soočenju tako razmišljalo kar 25 odstotkov negotovih volivcev – takih, ki še niso povsem prepričani. Soočenja so torej pomemben dejavnik pri volilni odločitvi posameznikov.

Agencija Delo Stik bo anketiranje opravljala tudi danes. Zadnje rezultate in morda še bolj zanesljivo volilno napoved si lahko ogledate danes po 21. uri na spletni strani Dela.