Bi podelili azil Snowdnu in Assangeu?

Volitve 2014: Bralci sprašujejo, stranke odgovarjajo.

Objavljeno
01. julij 2014 13.12
Posodobljeno
07. julij 2014 18.00
reu/WIKILEAKS-ASSANGE/
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Bralcem Dela.si smo ponudili možnost, da vsem strankam, ki bodo sodelovale na predčasnih parlamentarnih volitvah, postavijo vprašanje, ki jih najbolj žuli. Odgovorov niso posredovali le Zeleni Slovenije. Na volitvah bo sicer skupaj kandidiralo petnajst strank. Odgovore objavljamo v celoti.

Bralec Miha je postavil vprašanje:

Ali bi podelili azil Edwardu Snowdnu in Julianu Assangeu?

Državljanska lista (DL): Dejanja Snowdna in Assangea so pokazala, kako deluje »svetovna« politika. S tega vidika sta dobrodošla, čeravno se sedaj, po pretečenem času, kaže, da se kaj prida ni spremenilo oziroma teža tega ni dosegla pričakovane. Pri odobritvi azila bi upoštevali dejstvo, da se vlade lahko tudi zamenjajo, in da bi potem druga vlada lahko odločitev spremenila, kar bi omenjena lahko spravilo v še težji položaj.

Piratska stranka Slovenije (PSS): Da. Snowden in Assange sta politična zapornika, ki sta izpostavila nedemokratičnost in kriminalno delovanje sistemov in držav, za kar sta neupravičeno zaprta.

Koalicija Združena levica: Ljudje, ki so se pripravljeni nesebično izpostaviti in razkriti podatke o sistematičnem kršenju človekovih pravic in svoboščin ter drugih nezakonitih dejanj s strani držav ali organizacij, si zaslužijo spoštovanje in vsaka demokratična skupnost bi morala biti ponosna, če jim lahko ponudi pomoč in azil. Zagotavljanje učinkovite zaščite t. i. žvižgačev pomaga pri ustvarjanju družbe odprtosti, integritete in zaupanja ter pri odkrivanju in kaznovanju koruptivnih in drugih odklonskih dejanj.

Slovenska demokratska stranka (SDS): S tem, ko je Ekvador dal azil Assangu na veleposlaništvu v Londonu, ni bil deležen naklonjenosti in simpatij drugih držav, tako da sedaj to dejanja predstavlja velik problem za Ekvador. S tovrstno gesto bi Slovenija verjetno preveč posegla v pravila mednarodnega prava, kar bi imelo zanjo posledice. Še posebej, ker Švedska ni nedemokratična država. Slovenija je imela pod levo vlado priložnost kaj takega storiti, vendar se tudi ta leva vlada ni odločila za to, ker se zaveda, da je Snowden kršil tako nacionalno, kot tudi mednarodno zakonodajo.

Nova Slovenija (NSi): Slovenije nista zaprosila za azil. V kolikor bi zaprosila, bi ravnali z veljavno zakonodajo.

Zavezništvo Alenke Bratušek (Zaab): Azil da, v kolikor bi zanj zaprosila in v kolikor bi izpolnjevala pogoje. Informacije, ki so v javnem interesu, naj bodo razkrite.

Stranka Mira Cerarja (SMC): Za Snowdna in Assangea ne bi bilo varno, če bi azil poiskala v Slovenji, tudi če bi obstajala pri nas politična volja za podelitev. Njunih dejanj ne moremo z ničemer podpreti, a se lahko strinjamo, da so bila potrebna za doseganje večje transparentnosti v mednarodni politiki.

Socialni demokrati (SD): Pri podeljevanju azila je treba, ne glede na to komu se podeljuje, delovati v okviru slovenske zakonodaje, ki pa je del azilne politike Evropske unije.

Slovenska ljudska stranka (SLS): Oba akterja sta sicer razkrila pomembne informacije za svetovno javnost, vendar hkrati prekršila tudi kup zakonov v zvezi s tajnostjo podatkov. Tega se tudi oba dobro zavedata, kot tudi svoje odgovornosti. Realno gledano bi si Slovenija z zagotavljanjem azila za katerega izmed dveh »žvižgačev« precej zakomplicirala svoj položaj v mednarodni skupnosti, kar bi se verjetno odrazilo tudi na gospodarskem področju.

Pozitivna Slovenija (PS): Dejanj ne podpiramo, saj verjamemo, da bi morali dokumente prvo pridobiti ustrezni organi, o dejanjih pa naj odločajo sodišča.

Enakopravni deželani - Naprej Slovenija: Brez odgovora.

Slovenska nacionalna stranka (SNS): Snowden in Assange sta se pokazala kot redka predstavnika zahodnega sveta, ki jima ni vseeno, da nas Amerika, skupaj s svojimi sateliti, poriva v propad in razpad vsega demokratičnega in nam vsiljuje najbolj avtokratski in diktatorski sitem pod njihovo taktirko. Obema bi morali ponuditi azil in možnost prebivanja, vendar je to glede na slovenske politične hlapce utopija.

Desus: V primeru, da bi bila vloga prosilcev za azil v skladu z veljavno zakonodajo, bi le to podprli.

Verjamem: Nasprotujemo vsaki zlorabi politične, upravne, vojaške ali gospodarske moči za dosego ozko političnih ciljev oziroma s ciljem prevlade ene države nad drugimi. Posameznikom, ki razkrijejo nezakonita ravnanja drugih posameznikov, skupin ali celo vlad, bi morala biti zagotovljena varnost tako v lastnih kot v tujih državah.