CJMMK: Janša in Virant izenačena, sledi Janković

Raziskava CJMMK je pokazala, da bi se volitev zagotovo udeležilo 73-odstotkov vprašanih.

Objavljeno
04. november 2011 18.18
Posodobljeno
04. november 2011 18.40
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Po anketi Centra za raziskovanje javnega mnenja bi volivci največ glasov namenili SDS in Listi Gregorja Viranta (18 odstotkov), sledi Lista Zorana Jankovića s 15 odstotki.

CJMMK: 34 odstotkov vprašanih še ni izbralo svoje stranke.

Daleč za vodilnimi bi se s štirimi odstotki uvrstila SD, sledil bi Desus s tremi in SNS z dvema odstotkoma glasov. Po en odstotek bi dobili LDS, NSi, SLS, Zares in TRS. 34 odstotkov vprašanih sicer še ne ve, koga bi volilo.

Omejeno število anketirancev (548) so v CRJM vprašali tudi, koga bi najprej podprli, če bi imeli možnost neposredno voliti predsednika vlade. Kar 37 odstotkov se je opredelilo za Gregorja Viranta, 28 odstotkov bi podprlo Zorana Jankovića, 14 odstotkov predsednika SDS Janeza Janšo in pet odstotkov predsednika SD Boruta Pahorja.

CJMMK: Udeležba bo 73-odstotna

Število tistih, ki se bodo zagotovo udeležili volitev, je naraslo na 73 odstotkov, skupaj s tistimi, ki se jih bodo verjetno udeležili, se ta odstotek dvigne na 87. 54 odstotkov anketirancev zatrjuje, da je njihova odločitev o izbiri stranke dokončna, 44 odstotkov pa, da ni.

Kar 73 odstotkov vprašanih meni, da bi bil najprimernejši tip posameznika za vodenje vlade v naslednjem mandatu gospodarstvenik, le 14 odstotkov ocenjuje, da bi to moral biti izkušen politik.