Drugi krog? Karte se mešajo na novo!

Prva analiza: izid je in ni presenečenje, Pahor ima rezervo na desnici.

Objavljeno
12. november 2012 08.40
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika

Ljubljana – »Slabo vreme ponavadi vedno prinese presenečenja,« je dejal Zenel Batagelj, analitik iz Valicona, agencije za trženjsko svetovanje in raziskave. »Zverovih volivcev je na volišča prišlo manj kot podpornikov drugih dveh ali pa so se že začeli seliti in taktično glasovati.«

»Očitno sta Türk in Pahor kandidata, ki sta si v bistvu substituta. In to veliko bolj, kot je bilo videti na prvi pogled. Odločal je finiš, v katerem je bil glede na preference levosredinskih volivcev Pahor boljši,« je bil jasen Batagelj. Oba sta po prvem krogu precej izenačena, kar je zelo dobra novica za Pahorja in malo manj za Türka. In obeti za drugi krog? »Karte se mešajo na novo,« ocenjuje Batagelj.

Samo Uhan, politolog s FDV, je na vprašanje, ali so ga rezultati prvega kroga presenetili, odgovoril: »Da in ne.« Raziskave so res kazale manj tesen izid in večjo prednost sedanjega predsednika, a so obenem v zadnjih dneh kazale na Pahorjev zagon, je pojasnil Uhan. Nizka udeležba je po njegovem pokazala, da je del Türkovih volivcev ostal doma, saj so menili, da bo tako ali tako drugi krog odločil o zmagovalcu. »Ta rezultat kaže, da bo drugi krog nekoliko bolj dinamičen. Tisti, ki je zdaj v prednosti, bo namreč moral pojasniti, kako si predstavlja povezovanje Slovenije, pa tudi, kaj pomeni izjava, da vlade ne podpira, da pa tudi ne podpira padca te vlade,« je povedal Uhan.

Izrazito negativne kampanje ne pričakuje, dosedanja pa se je zagotovo na neki način izčrpala. »Težko si predstavljam, da bo Pahor nadaljeval delovne akcije. Türk bo bolj jasen v nekaterih izjavah. Mislim, da ne bo šlo v smeri radikalizacije, temveč jasnejših poudarkov na določenih vsebinah.« In rezultat drugega kroga? »Glede na to, kar sem videl danes, si ne upam napovedati nič določnega,« je bil previden­ Uhan.

Nad rezultatom prav tako ni bil presenečen Matevž Tomšič, sociolog s fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici. »Trendi zadnjih dveh tednov so kazali, da se prednost sedanjega predsednika zmanjšuje, kar se je na koncu še okrepilo, Pahor pa je medtem pridobival. Imel je tudi energičen nastop, videti je bilo, da si želi postati predsednik. Njegova protikandidata sta bila nekoliko bolj okorna,« meni Tomšič.

Za razliko od Uhana Tomšič za nižjo udeležbo »krivi« širše razočaranje nad politiko kot celoto, nad vlado in političnimi strankami. Meni, da so ljudje postali bolj apatični. V prihodnjih treh tednih pričakuje bolj razgibano in konfliktno kampanjo, glede izida pa: »Nič ni dokončno!« Vseeno pa meni, da je Pahor prevzel vlogo prvega favorita, tudi zato, ker bodo Zverovi volivci prej podprli Pahorja, saj se jim zdi manj slaba izbira od sedanjega predsednika.

»Türk nima več rezerve, s Pahorjem sta izenačena,« je dejal Batagelj in opozoril, da so vse analize potrdile, da ima Pahor več podpore v desnem volilnem telesu. »Ni treba biti guru političnega marketinga, da ugotoviš, da bo imel Danilo Türk v drugem krogu veliko dela. Ne le to, čakajo ga tudi težke odločitve. Nekaj bo namreč moral spremeniti.«

Moral se bo odločiti, kaj storiti s povezavo s PS in referendumom, in to jasno izraziti, pa tudi, kako pravilno balansirati z levimi in desnimi volivci. »Ker imamo dva bolj leva kandidata, bo drugi krog šele dejansko zanimiv. Mimogrede, ste opazili, da sta 'nevladna' kandidata dobila skoraj 80 odstotkov?« je dejal Batagelj.