Družinska civilna iniciativa v službi predvolilne kampanje

Družinska iniciativa navija za desne stranke, Vezjak pa meni, da Primc obrača hrbet svoji prvotni agendi.

Objavljeno
10. november 2011 19.05
Posodobljeno
11. november 2011 06.00
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika

Ljubljana - »Gremo na družinske volitve! Seveda, z veseljem! Mi smo za SDS, SLS in NSi,« piše v brezplačnem oglasu Civilne iniciative za družino in pravice otrok, objavljenem v včerajšnji Demokraciji. Tako neposredna podpora civilnodružbene organizacije eni politični opciji je pri nas dokaj redka. Ni pa ne prva ne edina.

Takšno angažiranje se vodji družinske civilne iniciative Alešu Primcu ne zdi sporno. »Če lahko šefa Foruma 21 in Zveze borcev povesta, koga podpirata na volitvah, lahko menda tudi mi. »Z velikim veseljem bi podprli še več strank. Vendar so le SDS, SLS in NSi naklonjene temeljnim otrokovim potrebam, spoštovanju materinstva in očetovstva in so se bile pripravljene srečati z nami. SD, Desus, LDS in Zares ne spoštujejo otrokove potrebe, da ima skrbna in ljubeča mamo in očeta, nič boljša nista v tem pogledu glede na njune izjave Janković in Virant,« odgovarja Primc.

Ker bodo po njegovem mnenju družinske teme letos prvič v zgodovini ena od osrednjih točk volitev, nameravajo v iniciativi sodelovati do zadnjega dne. »Pravzaprav smo se hoteli uradno prijaviti kot uradni organizator kampanje in odpreti volilni račun, a smo od ministrstva za javno upravo dobili odgovor, da to ni mogoče. Tako bomo sodelovali na podlagi ustavnega načela svobode izražanja, žal pa vam za zdaj ne morem povedati, koliko denarja nam bodo ljudje podarili in koliko ga bomo porabili,« razlaga Primc.

Podporniki in navijači

Tudi kadar vplivni posamezniki ali organizacije jasno podpirajo določeno stranko in politično opcijo, navadno to sporočajo tik pred volitvami in manj neposredno od Primčeve družinske iniciative, ki se je profilirala v boju proti družinskemu zakoniku in pravici istospolnih parov. Tokrat so vplivni posamezniki podprli stranke in kandidate že pred začetkom kampanje. Državljanska lista Gregorja Viranta in Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića sta celo nastali na njihovo pobudo. Med 26 uglednimi državljani, ki so h kandidaturi pozvali ljubljanskega župana, je bil tudi predsednik Zveze borcev (ZZB) Janez Stanovnik. Vodstvo te organizacije je včeraj poslalo volilno sporočilo, v katerem ni izrecno podprlo nobene stranke, je pa nakazalo, kateri politični opciji je naklonjeno: »Članstvo in vse volivce pozivamo, da gredo na volišča in glasujejo za kandidate, ki so doslej izkazali spoštljiv odnos do države, njenih institucij ter vrednot NOB in še posebej svojo poštenost, umirjenost, realnost in učinkovitost.«

Ekološki aktivisti

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace Slovenija je, denimo, vse politične stranke pozvala, da se opredelijo do ključnih energetsko-razvojnih vprašanj, kot sta gradnja TEŠ 6 in JEK 2. »Naše aktivnosti so zasnovane tako, da bomo od politikov dobili jasne in nedvoumne odgovore. Ob tem omenimo, da bomo njihov molk ali ignoranco razumeli kot podporo stausu quo. Njihove odgovore bomo posredovali vsem, ki jih morajo in želijo slišati, in bomo tako pred volitvami podali jasno sliko,« je povedala vodja Greenpeacea v Sloveniji Nina Štros.

Njihove prve manifestacije pred poslopjem državnega zbora sta se udeležila le člana TRS in SMS – Zelenih. Pač pa so »zavezo za uresničenje tretjega razvojnega podviga« fundacije za trajnostni razvoj Umanotera že podpisale stranke TRS, LDS, SMS – Zeleni, Zares, SNS in Pozitivna Slovenija. Gre za konkretne ukrepe, strnjene v dokument Plan B za Slovenijo 3.0, ki med drugim predvidevajo zeleno javnofinančno reformo, večjo prehransko samooskrbo in sistemske ukrepe za razvoj »do okolja prijaznih« nevladnih organizacij.

Odločilna podpora?

V preteklosti so se civilnodružbene organizacije vključevale v volilno tekmo tudi neposredno. Najbolj znan primer je Zbor za republiko, ki je leta 2004 javno podprl Janševo SDS in blok tako imenovanih pomladnih strank. Tudi leta 2008 je rezultat v prid levosredninskega trojčka šele v zadnjem tednu nagnila podpora Zorana Jankovića in Milana Kučana.

Slednji je dejaven tudi v tokratni kampanji; kot je povedal za revijo Globus, le zato, ker »si želi, da bi politični položaj v državi krenil v pravi smeri«. Jankovića podpira, ker je »kapitalist, ki ima socialni čut«, v pogovoru pa je pohvalil tudi gospodarski program Zaresa in usmeritev Hanžkove stranke TRS.