Battelli izvoljen za poslanca že pred volitvami

V državi kandidira 19 strank, kažejo prvi podatki volilnih organov.

Objavljeno
09. november 2011 19.54
Posodobljeno
09. november 2011 22.00
N. R.
N. R.

Ljubljana – Na predčasnih volitvah bo kandidiralo 19 strank, a podatek še ni dokončen. Število strank bo po volilnih enotah različno. V Mariboru in Ljubljani Bežigrad je bilo do 18. ure vloženih 17 list. Drugod manj. Ni pa bilo gneče za manjšinska sedeža. Še zvečer sta bila kandidata le László Göncz in Roberto Battelli.

Oba dosedanja poslanca bi bila, če do polnoči ne bilo drugih, zanesljivo izvoljena, ker bi bili na glasovnicah le njuni imeni. A ker se je v preteklosti že zgodilo, da so bile manjšinske kandidature oddane tudi tik pred polnočjo, smo ponoči še preverjali in v Lendavi izvedeli, da je bila vložena še druga kandidatura za predstavnika madžarske narodnosti. Po neuradnih informacijah bi jo lahko vložil Dušan Orban s Hodoša, sin nekdanjega župana Ludvika Orbana.

Kandidature za preostalih 88 sedežev so stranke še danes v noč vlagale v dveh ljubljanskih volilnih enotah, Mariboru, Velenju, Kranju, Postojni, Novem mestu in na Ptuju. Do večera je kandidate predlagalo 19 strank, a kar nekaj kandidatur je bilo vloženih le v posameznih volilnih enotah. Med večjimi strankami je kandidature po vsej državi prva prejšnji teden vložila SLS, ta teden pa NSi, SD, Zares, Desus in DSD. Zadnji dan, včeraj, so jih vlagale še SDS, stranki Zorana Jankovića in Gregorja Viranta, LDS in SNS. Vse te, razen NSi in Virantove stranke, kandidirajo s podpisi poslancev. Podpise volivcev je zbiralo še osem manjših strank. Do konca tedna bodo stranke odpravljale napake pri vložitvi list. Odločbe o potrditvi ali zavrnitvi jim morajo komisije volilnih enot izročiti najpozneje prihodnji teden v sredo.

Začenjajo pa se tudi soočenja prvakov največjih strank v medijih. Na nacionalnem radiu je danes Borut Pahor, podobno kot pred njim Janez Janša, napovedal, da bi parlament moral takoj po volitvah, še pred sestavo nove vlade, zamrzniti pokojnine, plače v javnem sektorju in socialne prejemke. Premier bo sicer znova poskusil stranke prepričati, da intervencijski zakon sprejmejo še pred volitvami; njegovo pismo poslanskim skupinam bo vlada obravnavala že danes.