Greenpeace stranke pozval k podpori načelom trajnostne energetike

Aktivnost Greenpeaca pred državnim zborom sta simbolično podprli le Stranka mladih Slovenije - Zeleni in TRS

Objavljeno
09. november 2011 11.10
Posodobljeno
09. november 2011 11.15
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana – Greenpeace je pred Državnim zborom pripravili aktivnost, s čimer politične stranke, ki kandidirajo na letošnjih volitvah, pozivajo k podpori razvojnemu preboju Slovenije s pomočjo trajnostne energetike.

Po besedah vodje aktivnosti Greenpeaca v Sloveniji Nine Štros ta ponuja številne možnosti za razvoj novih delavnih mest. »Trajnostna energetska politika je tista, ki v prvi meri konča z nepotrebnim razsipavanjem z energijo. V drugi meri pa se usmerja v varno in čisto energijo, ki temelji na vlaganjih v zelene tehnologije, torej tehnologije, ki nas bodo nekje do sredine tega stoletja popeljale v energetski sistem, ki bo temeljil na 100-odstotni uporabi obnovljive energije. To so viri, ki so na eni strani trajnostni in ne škodijo okolju, po drugi pa imajo gospodarske potenciale in dosegajo družbeno in socialno pravičnost,« pravi Štrosova.

V Greenpeacu še menijo, da se mora politika odločiti o zaustavitivi projekta TEŠ 6 in se opredeliti do nadaljnje rabe jedrske energije v Sloveniji, tako v navezavi na podaljšanja življenjske dobe JEK1 in izgradnja novega bloka. »Konkretnejši ukrepi, ki jih pričakujemo od vlade, pa so zakoni, ki bodo opredelili energetsko učinkovitost in obnovljive vire kot prioritetna razvojna področja in jih postavile v osrčje energetske politike ter jim namenile vse potrebne vire. Po drugi strani pa je treba k temu pristopiti tudi na načelni ravni kot eden od sektorjev, ki bo pomagal Sloveniji postati konkurenčnejše gospodarstvo, ki bo odgovarjalo na izzive tujih partnerjev in držav, v katerih so obnovljivi viri energije osrednji razvojni sektor,« še dodaja Štrosova.

Od politikov prav tako pričakujejo, da bodo bolj konkretnejši in da se bo debata iz načelne podpore določenim projektov premaknila tako, da se bodo opredelili do tega, kako vidiji razvojni potencial trajnostne energetike v širšem kontekstu, v smislu regionalnega razvoja Slovenije, zagotavljanja novih delovnih mest z dodano vrednostjo in odgovor na to, kaj menijo, kam je smotrno vlagati od 25 do 29 milijard evrov, ki jih bomo po Nacionalnem energetskem programu vlagali v energetiko.

Greenpeace je na dogodek povabil tudi predstavnike političnih strank, ki so lahko simbolično izrazili svojo podporo načelom trajnostne energetike. Udeležili so se ga le predstavniki Stranka mladih Slovenije - Zeleni in TRS. Današnji dogodek je prvi od načrtovanih dogodkov v času predvolilne kampanje, s katerimi bodo pripadniki okoljevarstvene organizacije opozarjali na pomen strankarskih usmeritev glede trajnostne energetike in zelenega razvoja Slovenije.