Janković je registriral stranko, Virant še ne

Na volilnih lističih bi bilo lahko dvajset strank ali nestrankarskih list. Toliko posebnih računov je odprtih na bankah.

Objavljeno
26. oktober 2011 21.04
Posodobljeno
27. oktober 2011 06.45
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Na volilnih lističih bi 4. decembra bilo lahko dvajset strank ali nestrankarskih list. Toliko posebnih računov za kampanje je odprtih na bankah. Prva je posebni račun odprla LDS. Zadnji, že po roku, je to za kar dve stranki storil Boris Popovič.

Zoranu Jankoviću je dan po odprtju računa uspelo uradno registrirati stranko. Virantove stranke v registru še ni.

Za nastop na volitvah se pripravlja 18 političnih strank. Med njimi je tudi Lista Zorana Jankovića, ki je bila v register vpisana v torek. Poseben račun so odprli dan prej, ko je pretekel skrajni rok, do katerega je bilo to nujno storiti.

Po zakonodaji, ki ni upoštevala možnosti predčasnih volitev, je rok pretekel že prejšnji teden v četrtek, a je ministrstvo za javno upravo pojasnilo, da predsednik republike v četrtek še ni razpisal volitev in zato velja, da je skrajni rok prestavljen na prvi delovni dan po objavi odločitve.

Blažji rok za odprtje računa sta zamudili stranki Obala je naša in Primorska je naša. Zastopnik obeh je župan Kopra Boris Popovič. Popovičevi stranki, če bosta vložili kandidature, lahko zaradi prepoznega odprtja računa doleti globa od 10.000 do 15.000 evrov.

Predvolilne račune sta odprli le dve nestrankarski skupini. Ker namerava nekdanji minister Gregor Virant svojo stranko, ki je bila že ustanovljena, še registrirati, bo na volitvah najbrž le ena »nestrankarska« izbira: Gibanje za Slovenijo.

Po pravni ureditvi politične stranke lažje vložijo kandidature, le stranke pa so po volitvah tudi upravičene do mesečnih dotacij.

Po podatkih iz Ajpesa je poseben predvolilni račun odprl tudi manjšinski poslanec László Göncz. Ko smo preverjali pri Robertu Battelliju, ali se je odrekel ponovni kandidaturi, je povedal, da je poseben račun odprl v ponedeljek.

Če drugih kandidatov za manjšinske poslance ne bo, bosta Göncz in Battelli zanesljivo izvoljena. Če so drugi pozabili odpreti račune, jih lahko doletijo visoke globe, ki jih določa zakon. Kandidature z obvestilom državni volilni komisiji o odprtju računa morajo kandidati vložiti najpozneje 9. novembra.