Janković: Naša prednost pred tekmeci je učinkovitost

Cilj, ki si ga je Zoran Janković zastavil, je, da bo Slovenija do leta 2020 v družbi 20 najboljših držav na svetu.

Objavljeno
22. oktober 2011 10.51
Posodobljeno
22. oktober 2011 11.00
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljanski župan Zoran Janković je danes v prostorih Kina Šiška s pomočjo svoje ekipe v slabi uri ustanovil novo stranko Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija.

Na kongresu se je zbralo 339 ustanovnih članov, med njimi smo lahko opazili poslanko SD in županjo Metlike Renato Brunskole, poslanca Desusa in župana Slovenj Gradca Matjaža Zanoškarja in nekdanjo poslanko Zaresa Cveto Zalokar Oražem.

Med navzočimi so bili še nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude, podjetnik Marijan Kepic (Omegatech), nekdanji košarkar Peter Vilfan, zdravnik Tomislav Klokočovnik, igralec Jonas Žnidaršič, glasbenik Magnifico in pevka Alenka Gotar, ki je za uvod zapela Zdravljico.

Zoran Janković je v pozdravnem nagovoru pred polno dvorano v Šiški predstavil ključne usmeritve nove stranke, s katero namerava na decembrskih volitvah zmagati in prevzeti odgovornost za sestavo nove slovenske vlade.

Začel je z oceno, da položaj v državi ni dober, še zlasti v gospodarstvu in družbi nasploh, kjer je po njegovem mnenju vse preveč negativizma. Zato želi s svojo ekipo in programom »prebuditi« državljane, da bi se v svoji državi bolje počutili, »da bomo lahko čez pet let čutili in verjeli, da je Slovenija najboljša država na svetu«.

Janković je spomnil na svojo uspešno pot kot predsednika uprave največjega slovenskega podjetja Mercator in kot župana glavnega mesta, kar je po njegovem zagotovilo, da bo tako uspešno lahko vodil tudi Slovenijo.

Cilj, ki si ga je zastavil, je, da bo Slovenija do leta 2020 v družbi 20 najboljših držav na svetu. Za to pa sta potrebni gospodarsko prebujenje in trdo delo. Kot je zatrdil predsednik nove stranke, bo prav gospodarstvo osrednja točka njegovega predvolilnega programa, ta pa bo oplemenitena z jasno strategijo in motivacijo, kako doseči zastavljene cilje. V ideološke spore in obtoževanja se ne bodo spuščali, je poudaril.

Ključni elementi Jankovićeve ponudbe volivcem so ureditev razmer v gospodarstvu, državni upravi in sociali. Državno upravo bi racionaliziral na mehek način, ko upokojenih uslužbencev ne bi nadomeščali, ampak bi kadre uprave reorganizirali. Ne bo se zavzemal za prodajo državnega premoženja brez temeljitega razmisleka, ker podjetja ne deli na državna in zasebna, ampak na tista z dobrim in slabim menedžmentom. Nove Ljubljanske banke ne bi prodal, bi pa pri strateških podjetjih ohranil 25-odstotni delež in »zlato delnico«.

»Vsako premoženje je treba najprej sanirati, šele potem prodati, kajti nekaj slabega ne moreš prodati. Družbene srebrnine pa tudi nima smisla prodajati,« pravi Janković.

Ključni izziv bo pokojninska reforma, je dodal in pri tem izzval stranke, ki se bodo uvrstile v parlament, naj se zavežejo k dogovoru, da bodo v enem letu sprejeli pokojninsko reformo. Janković se je zavzel tudi za dvig DDV z 20 na 21 odstotkov (spodnjega bi ohranil pri 8,5 odstotka), s čimer bi povečali prilive v državni proračun za nujno potrebne investicije.

Ključno prednost pred drugimi vidi v tem, da vsi sicer podobno govorijo, kaj bi bilo treba narediti, a le redkokdo zna zastavljeno uresničiti, ker nihče ni delal v gospodarstvu in ne vedo, kako podjetja funkcionirajo. Na očitke o domnevnih zlorabah pooblastil javne funkcije pri zemljiščih v Ljubljani v povezavi s posli njegovih dveh sinov Janković odgovarja, da je vedno deloval transparentno in da očitki nimajo »ne repa ne glave«. Njegovo delo lahko kadarkoli preverijo policija, tožilstvo in davkarija, je poudaril. »Ne strinjam se s politiko linča, kar se ponavlja od leta 1998,« je dejal.

Lista Zorana Jankovića bo seznam kandidatov predstavila 9. novembra, nastopili bodo v vseh 88 volilnih okrajih. Imena kandidatov so večinoma še neznana oziroma zgoraj našteti odgovarjajo, da o kandidaturi še razmišljajo.