Jankovićev štab: sliši se Simply the best in Zoki, Zoki, Zoki

Zoran Jankovič, ki je po neuradnih podatkih prejel 28,5 odstotka glasov, pričakuje, da bodo vlado sestavili po novem letu.

Objavljeno
04. december 2011 16.23
Posodobljeno
04. december 2011 19.00
Tina Kristan, Anuška Delić, Ozadja
Tina Kristan, Anuška Delić, Ozadja

Ljubljana - Pred štabom Pozitivne Slovenije je že bilo slišati znamenito uspešnico Tine Turner Simply the best (Preprosto najboljši), prav tako glasno skandiranje "Zoki! Zoki! Zoki!" Manjkala ni niti glasba hrvaške zvezdnice Danijele: Ide mi u životu, ide mi (Dobro mi gre v življenju).

V prvem odzivu za nacionalno televizijo se je Zoran Janković zahvalil vsem, ki so šli na volišče. Zanj je to dokaz, da bo šla Slovenija v pravo smer. Ponosen je, da je v času kampanje, ko je obiskoval različne kraje, spoznal veliko dobrih ljudi in uspešnih gospodarstvenikov. Zmago jim je po njegovem mnenju prinesel dober program. Imeli smo vladavino Pahorja, vladavino Janše, zdaj bomo imeli demokratično Slovenijo, je še dodal. 

Stopil je tudi že pred množico, zbrano na Mestnem trgu. "Vredna je vsaka sekunda dela," je ob zahvali "izvrstni ekipi" povedal Janković. "Zagotavljam, da bomo vedno na razpolago, ne bomo se skrivali za agencijami." Obljublja gospodarsko uspešno Slovenijo brez afer, konkurenčno v tujini, doma pa solidarno. Zagotavlja tudi vrnitev nasmeha na obraz državljanov. Ob zaključku njegovega govora je bilo zopet slišati Danijelo, takoj za tem pa tudi Golico in Samo milijon nas še živi.

Predsednik države bo odločil, komu bo podelil mandat za sestavo vlade, je poudaril Jankovič, in dodal, da bo zanj ta odločitev dokončna. Bi pa vlado lahko sestavili takoj po novem letu, če bodo stranke pripravljene sodelovati, dodaja. Kdo vse bi lahko bil v koaliciji, je za zdaj še uganka. Na vprašanje, ali ga zdaj glede na težke gospodarske in finančne razmere v državi, boli glava, pa je odgovoril: "Mene glava nikoli ne boli. Pomaga mi Golovec." Če ne bi verjel, da so spremembe možne, se v to tekmo ne bi podal.

Po njegovih besedah mu je dosednji premier Borut Pahor že čestital, klica Janeza Janše še ni dobil.

Sodelavci štaba Pozitivne Slovenije so se oglasili, a zelo skopo, tudi na socialnih omrežjih Facebook in Tviter, kjer so zgolj razglasili zmago in se zahvalili volivcem: "Hvala vsem za podporo. Zmagali smo skupaj - ker si želimo Pozitivno Slovenijo."

Rezultati očitno presenetili tudi Jankovića

Še slabo uro pred razglasitvijo prvih rezulatatov je bilo v volilnem štabu Pozitivne Slovenije razmeroma mirno. Pred Mestnim trgom 2 se je sicer počasi nabirala množica novinarjev, fotografov, snemalcev, članov Jankovićeve ekipe in radovednežev. TV voditeljice so bile videti, kot da so v premanentnem nizkem štartu. Torta z podobo Jankovića prav tako. Damjana Jankovića s spremljevalko so nemudoma obstopili fotografi, njegova babica pa je TV ekipi komercialke zatrdila, da so sinove besede zakon. Tik pred 20. uro je v štab prispel Janković s soprogo. Vstopil je ob sramežljivem aplavzu in med rafalom foto bliskavic. Red so naredili varnostniki.

Na drugem mestu je SDS Janeza Janše, za katero je glasovalo 26 odstotkov tistih, ki so se podali na volišče. V parlament se bodo po podatkih državne volilne komisije, ki je za zdaj preštela slabih 99,8 odstotka glasov, uvrstile še naslednje stranke: SD Boruta Pahorja (10,5%), lista Gregorja Viranta (8,4%), Desus Karla Erjavca (6,97%), SLS Radova Žerjava (6,9%) in NSi Ljudmile Novak (4,8%).

Glede na te rezultate bi Jankovićeva lista dobila 28 poslancev, SDS 26, SD 10, lista Gregorja Viranta 8, Desus in SLS 6 ter Nsi 4. Dve mesti pripadata predstavnikoma italijanske in madžarske manjšine.