Kandidata za predsednika DZ: Pahor in Virant

Neuradno je Janković ponudil Pahorju vodenje parlamenta. Če ta ponudbe ne bo sprejel, je naslednji kandidat Gregor Virant.

Objavljeno
16. december 2011 20.12
Posodobljeno
17. december 2011 05.00
Tanja Starič, Peter Jančič, Anže Božič, Mario Belovič, notranja politika
Tanja Starič, Peter Jančič, Anže Božič, Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – »Verjamem, da bo novi državni zbor razumel izzive trenutka in odločal v interesu slovenske države,« je dejal predsednik države Danilo Türk, ko je prevzel poročilo državne volilne komisije o rezultatu izrednih volitev in podpisal ukaz, da se bo novi državni zbor prvič sestal prihodnjo sredo.

Türk se namerava podobno hitro, kot je sklical prvo sejo zbora, tudi posvetovati z vodji poslanskih skupin in predlagati mandatarja, ki bi lahko bil po predsednikovi oceni v parlamentu potrjen že pred novim letom. Če bi stranke hitro dosegle koalicijski dogovor, bi novo vlado torej lahko dobili že januarja.

Koalicijski zapleti

Ključen bo razplet dogajanja v SD. Včeraj je tudi podmladek te stranke sporočil, da je »vstop SD v vlado nujen«, vendar morajo biti za to nujno izpolnjeni določeni pogoji. Zorana Jankovića kot mandatarja podpirajo. Predsednik stranke Borut Pahor, ki je iz bolnišnice v pismu predsedstvu SD nasprotoval vstopu stranke v Jankovićevo koalicijo, je očitno vse bolj osamljen.

»Zdaj smo vsi za. Pahor bi šel v koalicijo brez cene, mi pa ne. Stranka se je postavila na edino razumno stališče,« potrjuje Igor Lukšič. »Ni samo en človek stranka. To je pač stališče Pahorja, sicer pomembno, ker je predsednik stranke, pa vendar le eno od stališč,« pravi tudi Dušan Kumer. Janković se je včeraj znova sestal s pogajalsko skupino SD, toda napredka pred vrnitvijo Pahorja iz bolnišnice, predvidoma na začetku prihodnjega tedna, ni mogoče pričakovati.

Zapleti v SD so povzročili zastoj in tudi nejevoljo drugih strank. Karl Erjavec in Gregor Virant sta nam včeraj sporočila, da pogovorov sploh ni. »Nobenega vabila. Nič,« nam je povedal Virant. Tudi v SLS pravijo, da se nič ne dogaja in da vabila niti ne pričakujejo.

Kdo bo vodil državni zbor?

Neuradno je Janković ponudil Pahorju vodenje parlamenta. Če ta ponudbe ne bo sprejel, je naslednji kandidat Gregor Virant. Čeprav Pahor ne želi znova prevzeti položaja, ki ga je nekoč že zasedal, je vodja poslancev Samo Bevk po včerajšnjem prvem sestanku vodij novih poslanskih skupin v parlamentu povedal: »O tem se še pogovarjamo, naša želja pa je, da bi funkcijo prevzel Borut Pahor. Vendar je to njegova odločitev.« Rihard Braniselj pa je potrdil tudi, da je kandidat DLGV za predsednika DZ tudi Gregor Virant.

Začasni vodje poslanskih skupin so se sicer včeraj dogovorili, kako bodo izvedli prvo sejo državnega zbora, na kateri bodo potrjevali mandate, ustanovili prva delovna telesa in odločali o vodenju zbora. Sestavili so tudi sedežni red; na skrajni levi bo SD, na skrajni desni NSi, poslanci Pozitivne Slovenije in SDS bodo sedeli na levi in desni sredini. Prvo sejo bo vodil najstarejši poslanec, socialni demokrat, Srečko Meh.

Zdaj je tudi že jasno, da župani, ki so bili izvoljeni za poslance, obeh funkcij ne bodo mogli opravljati. To je odločilo ustavno sodišče, ki meni, da nova ureditev ni zakonsko omejevanje dostopa do voljenih funkcij, ampak samo prepoved kopičenja funkcij. Odločitev, katero funkcijo bo opravljal, je v prosti in svobodni odločitvi vsakega posameznika.