Konec kandidatur: prva SLS, zadnji LDS, SNS

Kandidature je vložilo skupaj 19 strank, imena vseh strank bodo znana danes.

Objavljeno
09. november 2011 19.28
Posodobljeno
10. november 2011 05.00
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – V vsaki od osmih enot po državi so sinoči do polnoči kandidatne liste vložile vse večje stranke. Podpise vsaj treh poslancev so državni volilni komisiji poslale vse parlamentarne stranke, pa tudi novi stranki Zorana Jankovića in Franca Žnidaršiča.

Podpise petih poslancev je DVK poslala SLS Radovana Žerjava, ki je med večjimi strankami kandidature prejšnji teden vložila prva. V ponedeljek je po državi sezname kandidatov predajala NSi Ljudmile Novak. V torek SD Boruta Pahorja in Zares Gregorja Golobiča in Demokratična stranka dela. SD je DVK poslala 19 podpisov poslancev, je povedal Uroš Jauševec. Zares je pridobila štiri poslanske podpise, je povedal Bogdan Biščak. DSD pa tri podpise poslancev, je povedal Franc Žnidaršič.

SDS Janeza Janše je kandidature po državi vlagala od ponedeljka do srede, DVK je poslala sedem poslanskih podpisov. V ponedeljek in torek je kandidature vložil Desus Karla Erjavca, nastop so podprli trije poslanci. V torek in v sredo so papirje volilnim enotam predajali predstavniki Zorana Jankovića in Gregorja Viranta. Janković je za kandidaturo pridobil štiri poslance različnih strank, Virant je zbral podpise volivcev. Včeraj sta povsod kandidature vložili še LDS Katarine Kresal in SNS Zmaga Jelinčiča, obe, kot sta povedala Uroš Petohleb in Jelinčič, s podpisi petih poslancev.

Kandidature je vložilo skupaj 19 strank, imena vseh strank bodo znana danes. Številne stranke še odpravljajo formalne napake pri vložitvi list. Odločbe o potrditvi kandidatur morajo strankam komisije volilnih enot izročiti najkasneje naslednji teden v sredo.