Lista Viranta in stranka SD vlagata kandidatne liste

Kandidatne liste in zbrane podpise podpore bosta DLGV in SD vložili v vseh osmih volilnih enotah.

Objavljeno
08. november 2011 13.16
Posodobljeno
08. november 2011 13.29
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Državljanska lista Gregorja Viranta (Lista Virant) je danes v vseh volilnih enotah vložila kandidatne liste skupaj s podpisi podpore. Kot je za STA pojasnil podpredsednik stranke Janez Šušteršič, so v sedmih delovnih dneh uspeli zbrati 8043 podpisov. Največ si jih zbrali v novomeški volilni enoti, in sicer dobrih 1700.

Ker je Lista Virant registrirana kot stranka, bi ji zadostovalo že 100 podpisov podpore v posamezni volilni enoti. Šušteršič pri vložitvi kandidatnih list ne pričakuje nobenih zapletov. Kot je dejal, veliko število zbranih podpisov - število bi zadostovalo tudi za kandidaturo nestrankarske liste, govori o dobri terenski organiziranosti kandidatov in podpornikov.

Lista Virant je včeraj v Ljubljani predstavila kandidate stranke za predčasne državnozborske volitve. Med njimi so poleg Šuštaršiča in Viranta med drugim tudi predstojnik pravne katedre Fakultete za pomorstvo in promet Marko Pavliha, nekdanji direktor Mure Bojan Starman, nekdanja strokovna direktorica UKC Ljubljana Saša Markovič in murskosoboški župan Anton Štihec.

SD vlaga kandidatne liste v vseh osmih volilnih enotah

Stranka SD bo danes vložila kandidatne liste v vseh osmih volilnih enotah. Kot je v izjavi za medije pojasnil podpredsednik SD Miran Potrč, stranka odhaja na decembrske volitve s 87 kandidati, med katerimi je približno polovica novih. Po Potrčevih besedah kandidate odlikuje nova energija, pa tudi izkušnje, ki jih ima stranka.

Potrč, ki se ni odločil za ponovno kandidaturo, je v imenu stranke vložil kandidatno listo v ljubljanski volilni enoti. Spremljala ga je njegova poslanska kolegica in tudi kandidatka Andreja Črnak Meglič. Opozorila je, da je med kandidati tudi veliko žensk, saj, kot pravi, politika potrebuje tudi žensko energijo.

Glede nekaterih napovedi, da naj bi se dosedanji poslanec SD Luka Jurij pridružil stranki Zorana Jankovića Pozitivna Slovenija, je Potrč dejal, da so se v stranki odločili, da takšne primere komentirajo »zelo mirno, brez vsakih obtožb«.

Med kandidati SD za predčasne parlamentarne volitve so tudi predsednik SD Borut Pahor, sedem strankinih ministrov v aktualni vladi in 16 dosedanjih poslancev SD.