Liste so začele zbirati podpise podpore

Zbiranje podpisov bo trajalo do 9. novembra, ko se bo iztekel zadnji rok za vlaganja kandidatur.

Objavljeno
27. oktober 2011 20.53
Posodobljeno
27. oktober 2011 21.06
Brane Piano, Celje; Marko Jakopec, Peter Jančič, notranja politika; Boris Šuligoj, Koper
Brane Piano, Celje; Marko Jakopec, Peter Jančič, notranja politika; Boris Šuligoj, Koper

Ljubljana – V registru političnih strank je od danes tudi Državljanska lista Gregorja Viranta (DLGV). Stranka je še istega dne začela zbirati podpise volivcev in jih je zbrala več kot 1600. Podpise zbira tudi večina drugih list in gibanj: TRS, NSi in Gibanje za Slovenijo. Lista Zorana Jankovića še ne ve, ali bo kandidirala s podpisi treh poslancev ali najmanj 800 državljanov.

Meh namesto Kontiča

A prvi kandidati so že znani. Šaleški poslanec SD od leta 1996 do letos in velenjski župan Bojan Kontič je držal lani dano besedo, da kot župan znova ne bo kandidiral v državni zbor. Danes je kot kandidata SD v občinah Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki, torej v sedmem in osmem volilnem okraju pete volilne enote, po pričakovanju predstavil prejšnjega župana, sedanjega velenjskega podžupana in predsednika območne SD Srečka Meha ter članico SD in direktorico velenjske mestne uprave Andrejo Katič.

Kampanja bo skromna, so povedali, ker časi niso primerni za razkošje, tukajšnja SD pa hoče v parlamentu imeti najmanj enega Šalečana, ki si bo aktivno prizadeval tudi za šoštanjski šesti blok in hitro cesto proti Avstriji in Savinjski dolini. Bojan Kontič je komentiral tudi odhod članov SD k drugim strankam in listam: »Jeseni lastovke odletijo, vrnitve vseh pa si niti ne želim.«

Opozicija bi o Jankoviću

Kolegij predsednika parlamenta je danes zavrnil predlog opozicije, da bi DZ na izredni seji obravnaval poročilo preiskovalne komisije, ki se je pod vodstvom Alenke Jeraj ukvarjala z odgovornostjo župana Jankovića pri izvedbi nekaterih projektov v Ljubljani.

»Zadnje čase se koruptivna in kazniva dejanja poskušajo prikazati kot normalna in običajna. Pomembno je, da se DZ opredeli do takšnih dejanj in da jasen signal, kaj ja prav in kaj narobe,« je članom kolegija pojasnil predlagatelj Jože Tanko (SDS).

Dejal je še, da, kot kaže, ni »velikega navdušenja« za obravnavo poročila, kar pa po njegovem prepričanju ni nič neobičajnega, saj je, kot pravi, ta koalicija postavila neobičajne in nove standarde pokrivanja klientelnih korupcijskih dejanj. Pavel Gantar (Zares) mu je odgovoril, naj »ga« (Zorana Jankovića) premagajo na volitvah, ne pa z »montiranimi procesi v državnem zboru«.

Luka Juri

Luka Juri, poslanec in najverjetnejši kandidat za državnozborske volitve na listi SD v Kopru, se je znašel v središču nenavadne afere, ki je, po njegovih besedah, popolnoma izmišljena.

Za Delo je odločno zanikal navedbe nekaterih medijev, da je Jurijeva žena prijavila policiji nasilje v družini. »Moja soproga me je prosila, naj medijem ne dajem nobenih izjav in tako zaščitim njo in najina otroka. Bistvo njene izjave medijem je, da ni bilo nobenih takšnih dejanj, ki so jih navajali in bi bili lahko zanimivi za medije. In da ni bilo podane nobene prijave ali ovadbe,« je dejal Luka Juri, ki ne verjame, da so se govorice sprožile po naključju, »tik pred končno odločitvijo, da postanem kandidat na listi SD«. Juri pravi, da je to voda na mlin tistim, ki njegovi kandidaturi nasprotujejo, ni pa hotel ugibati, kdo je informacijo predrugačil in poslal v javnost.

V kampanjo kar 21 list

Na poročanje Dela o strankah, ki so odprle predvolilne račune in se torej pripravljajo na volitve, so se odzvali iz NSi, ki je med 20 strankami in listami v registru Ajpes ni bilo. Glavni tajnik NSi Robert Ilc je pojasnil, da je posebni račun odprl 5. oktobra 2011, a so v banki račun pomotoma označili z letnico 2004. Odprte predvolilne račune ima torej najmanj 21 strank ali list.