Matjaž Zanoškar kandidira na Jankovićevi listi

Župan občine Slovenj Gradec in bivši Desusov poslanec se bo v Slovenj Gradcu pomeril z Ivanom Svetlikom, Zmagom Jelinčičem ...

Objavljeno
08. november 2011 09.46
Posodobljeno
08. november 2011 09.49
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec - Župan Mestne občine Slovenj Gradec in bivši Desusov poslanec Matjaž Zanoškar je za Delo potrdil, da bo na predčasnih volitvah kandidiral na listi Zorana Jankovića Pozitivna Slovenija. Kandidatne liste bodo sicer vložili ob 13. uri.

Dva od štirih Zanoškarjevih protikandidatov iz Slovenj Gradca (Boris Raj - Zares, in Peter Cesar - SLS), kjer bo Zanoškar tudi kandidiral, sta se že kdaj pomerila z njim na županskih volitvah in oba je močno porazil.

Poleg omenjenih domačinov bodo njegovi protikandidati še Ivan Svetlik (SD), Zmago Jelinčič (SNS) in Matjaž Hanžek (TRS), ki bodo kandidirali v Slovenj Gradcu.

Kljub temu Zanoškar meni, da njegov uspeh na parlamentarnih volitvah ni zagotovljen. »V tem primeru ne gre zgolj za kandidata, osebo, temveč tudi za stranko. Lahko ima stranka večjo podporo kot kandidat sam, ali pa nižjo, to je razlika med parlamentarnimi in županskimi volitvami, kjer lahko kandidat suvereno nastopi samo s svojim imenom, pripadnost stranki pa je manjšega pomena.« Zanoškar tako meni, da bo na njegov rezultat vsaj tako močno kot njegova lokalna priljubljenost vplivalo tudi dejstvo, da pripada Jankovićevi listi.

Za kandidaturo se je, kot pravi, naposled le odločil zato, ker meni, da je za Koroško, za Mestno občino Slovenj Gradec in za Mislinjsko dolino zelo pomembno, da imajo poslanca v državnem zboru. »Za Koroško je nujno, da ima svoje poslance, to sem ugotovil med svojim triletnim delom v parlamentu, saj se tako veliko stvari lahko odvije v pozitivni smeri,« pravi Zanoškar in ocenjuje, da imata sicer na Koroškem največ možnosti za izvolitev Miro Petek in Zmago Jelinčič.

»Petek je naredil precej za Mežiško dolino, Jelinčiču pa gre samo za zagotovitev svojega mesta v parlamentu in nič drugega, interesi Koroške so pa daleč od njegovih.« Ker po Zanoškarjevem mnenju nihče od kandidatov v Slovenj Gradcu, razen Jelinčiča, tokrat nima možnosti izvolitve, se je naposled le odločil za kandidaturo. »Zato sem zastavil svoje ime in dal ljudem na izbiro, pa naj se odločijo, ali želimo imeti poslanca, ali pa želimo, da nas zastopa kakšen Jelinčič ali Svetlik ali nekdo, ki nima res nobenega stika z našim mestom in Koroško.«