Zoran Janković bo na volitvah kandidiral doma

Ljubljanski župan se bo v volilni boj podal v Ljubljani - v Centru in na Rudniku. Stranke predstavljajo svoje adute.

Objavljeno
07. november 2011 19.55
Posodobljeno
07. november 2011 22.19
Barbara Hočevar, 
Anže Božič, Matjaž Albreht, Tanja Starič, notranja politika; 
Ivan Gerenčar, Murska Sobota
Barbara Hočevar, 
Anže Božič, Matjaž Albreht, Tanja Starič, notranja politika; 
Ivan Gerenčar, Murska Sobota

Ljubljana – Jutri se bo iztekel rok, v katerem morajo stranke vložiti kandidature za nastop na decembrskih volitvah. Včeraj sta svoje kandidate uradno predstavila Državljanska lista Gregorja Viranta in TRS, v torek bo to predvidoma storil Zoran Janković, jutri pa Zares.

Medtem je Janković že sporočil, da bo kandidiral v Ljubljani, v dveh okrajih - v Centru in na Rudniku.

Po Meliti Župevc in Renati Brunskole bosta na listi Zorana Jankovića verjetno kandidirala še dva dosedanja poslanca Socialne demokracije. Da se pogovarja o tem, je namignil Luka Juri, ki je, kot je znano, v zadnjem trenutku izpadel z liste SD. Po naših informacijah pa se bo v enega ljubljanskih okrajev na listi Pozitivne Slovenije uvrstila tudi Janja Klasinc.

Virant: Možne vse koalicije

Gregor Virant je potrdil, da je nekaj ljudi iz drugih strank potrkalo tudi na njihova vrata. »Vendar je bil naš princip, da tisti, ki so včeraj hoteli kandidirati na drugi listi, na našo ne spadajo. Na našo spadajo tisti, ki jih je privabil naš program in so začutili klic, da je to prava stvar, da je to lista, na kateri lahko naredijo nekaj dobrega za Slovenijo.«

Virant je svojo listo kandidatov, ki jo je predstavil včeraj, opisal takole: je popolnoma samostojna, povezani niso z nikomer, niti z Janšo niti z Jankovićem. »Naše izhodišče je preseganje delitve na leve in desne in te teze, ki nas porivajo v naročje enih ali drugih, so izraz preživetega načina razmišljanja,« je znova poudaril Virant in dodal, da bodo o koalicijah lahko govorili šele, ko bodo imeli volilne rezultate. »Pripravljeni smo na vsakršen volilni rezultat, pripravljeni smo zmagati, pripravljeni smo biti tudi drugi, seveda pa si želimo dobiti relativno večino. Želimo si dobiti tolikšen delež glasov, da sklepanje koalicije ne bo velik problem.«

Kdo bo kje?

Na Virantovi listi je 80 kandidatov, med njimi 37 žensk. Povprečna starost kandidatov je 46 let, povprečna izobrazba pa nekoliko višja od univerzitetne. Sam Virant bo kandidiral v Domžalah, Marko Pavliha, ki prebiva na Obali, v Šentjurju pri Celju, od koder izvira njegova mati, v Kopru, kjer je profesor, pa se bo za glasove potegoval Janez Šušteršič. Nekdanjega poslanca SDS in reševalca Mure Bojana Starmana so uvrstili na listo v Škofji Loki, v Ljubljani pa med drugim glavno tržno inšpektorico Andrejko Grlić, nekdanjo programsko direktorico ljubljanskega filmskega festivala Jelko Strgel in zdravnico Aleksandro Markovič Predan, ki je bila dejavna pri Zboru za republiko. V Murski Soboti bo kandidiral župan Anton Štihec, njegova županska protikandidata Robert Celec (SDS) in Dušan Bencik (SD) pa sta že potrdila, da se bosta na nadomestnih volitvah znova potegovala za ta položaj.

LDS gre »ena na ena«

Svet LDS je včeraj potrdil listo 84 kandidatov, ki je po oceni predsednice Katarine Kresal konkurenčna in s katero bodo lahko vodili kampanjo »ena na ena« po terenu ter se znova uvrstili v parlament in novo vlado. Tri četrtine kandidatov prvič nastopa na volitvah. Med kandidati so Tomaž Orešič, Dušan Merc, Aleksander Jevšek, Slavko Ziherl in Aleš Zalar pa tudi dolgoletni člani iz »nekdanje« LDS Jožef Školč, Aleš Gulič in Anton Anderlič, edini od sedanjih poslancev, ki je na listi. Preostali poslanci ne kandidirajo, ker bodo ostali župani. Med kandidati ni niti evropskega poslanca Jelka Kacina. Predsednica, ki bo kandidirala v Ljubljani v Šiški, je še poudarila, da program, s katerim bodo nagovarjali volivce, temelji na odnosu do svobode človeka, svobodomiselnosti, odprtosti in učinkovitosti, ki jo predstavlja preprosta država.

Statistika in posebnosti

Na kandidatnih listah vseh strank bo na letošnjih predčasnih volitvah precej več žensk kot prejšnja leta. Vzrok so kvote, ki zdaj določajo najmanj 35-odstotno zastopanost žensk. Najvišjo ima po doslej znanih podatkih Državljanska lista Gregorja Viranta (DLGV), ki ima v svojih vrstah 46 odstotkov žensk. V TRS Matjaža Hanžka, kjer so strankin program simbolično zapisali v ženski slovnični obliki, napovedujejo, da bo na njihovi kandidatni listi od 42 do 43 odstotkov žensk, 42 odstotkov žensk bo tudi na listi stranke Zares. V SD bo med 87 imeni 36 žensk, 41-odstotno zastopanost dosegajo tudi v LDS. SLS bo zastopalo 40 odstotkov, NSi in SDS pa 39 oziroma 36 odstotkov žensk.

Bežen pogled na izobrazbeno strukturo kaže, da politika, kljub pregovorno slabemu slovesu, privlači tudi visoko izobražene. SD bo tako letos kandidirala 12 doktorjev znanosti in osem magistrov, največja opozicijska SDS pa devet doktorjev znanosti in 14 magistrov. Na listi Zaresa bo kandidiralo šest doktorjev in devet magistrov, pri SLS pet doktorjev in trije magistri, LDS ponuja volivcem dva doktorja in osem magistrov, NSi pa štiri doktorje in štiri magistre. V TRS in DLGV navajajo v odstotkih; prvi bodo ponudili predvidoma enajst odstotkov doktorjev znanosti in 20 odstotkov magistrov, drugi pa poudarjajo, da ima 86 odstotkov njihovih kandidatov končano najmanj univerzitetno izobrazbo.

Politični parket bi radi izkusili tudi mladi. Na listi TRS je kar 27 kandidatov mlajših od 35 let, pri LDS jih 11 še ni dopolnilo 30 let, najmlajša med njimi pa jih ima 21. Prav toliko štejeta tudi najmlajša predstavnika SDS in NSi, s tem da imajo zadnji 18 kandidatov mlajših od 33 let, pri SDS pa jih sedem še ni dopolnilo 31 let. Pri SD si želi poslanske funkcije 13 moških in žensk, mlajših od 35 let, najmlajši je star 26 let. Starostni razpon na Virantovi listi je od 28 do 71 let (povprečje je okoli 46 let), pri Zaresu pa od 25 do 67 let, sedem jih še ni dopolnilo 30 let.