Neonacisti: slepi potniki parlamentarnih volitev

Vodja slovenske divizije Blood and Honour pravi, da ni njen vodja in da nima funkcije v SDS. Drugi pravijo drugače.

Objavljeno
30. november 2011 20.12
Posodobljeno
30. november 2011 21.00
Anuška Delić, Ozadja
Anuška Delić, Ozadja

Informacijo, da je vodja slovenske divizije organizacije Blood and Honour Dejan Prosen iz Žirov, smo prejeli od zanesljivih virov, a smo jo kljub temu vsestransko preverili, prav tako Prosenove povezave s stranko SDS. Verodostojne potrditve smo prejeli pri več sogovornikih, ki so seznanjeni z različnimi vidiki navedenih povezav.

Nasprotujoče si trditve

Novembra lani je bil v Žireh ustanovljen podmladek stranke, njegov predsednik je takrat postal Jure Kunc, s Prosenom pa sta se že mesec dni pozneje v okviru gorenjske regijske koordinacije Slovenske demokratske mladine (SDM) udeležila obiska državnega zbora. S poslancem SDS Brankom Grimsom so, kot navaja spletno mesto SDM, govorili o demokraciji, vladavini ljudstva in podobnem.

Informacije, da je Prosen član izvršilnega odbora SDM Žiri in tudi podpredsednik žirovske SDS, smo preverili pri njem, Kuncu in predsedniku SDS Žiri Martinu Frelihu. Prosen je dejal, da je član in simpatizer stranke ter da je član podmladka, vendar »brez funkcije« v SDS ali SDM.

Na vprašanje, zakaj se je torej udeležil obiska pri poslancu Grimsu, je odgovoril, da »kot simpatizer«. Enako je odgovoril na vprašanja, ki so zadevala ustanovitev žirovskega podmladka, saj se na fotografijah s tega dogodka pojavlja poleg predsednika Kunca in drugih članih izvršilnega odbora. Vse fotografije hranimo v uredništvu, med njimi tudi eno z nedavne predstavitve poslanske kandidatke SDS Irene Tavčar, kjer na njeni levi strani sedi prav Prosen.

Prosen je sicer večkrat zanikal, da bi bil vodja Blood and Honour Slovenija. Pojasnil je, da ga z organizacijo nemara povezujejo, ker je član skupine Tukaj je Slovenija, in poudaril, da je domoljub. Za organizacijo je že slišal, na nekajkrat ponovljeno vprašanje, ali je njen vodja oziroma član vodstva, pa je odgovoril: »Kaj je to vodstvo? Kaj naj bi počelo?« Povedal je, da ne želi, da blatimo njegovo ime v časopisu, in da naj se tisti, ki ga povezujejo z Blood and Honour, soočijo z njim.

Tudi Kunc je zatrdil, da noben član ali simpatizer SDM oziroma SDS Žiri ni član te organizacije. Predvideva, da so jih nekateri mediji z neonacistično organizacijo začeli povezovati, ker je eden njihovih nekdanjih članov Kristjan Podobnik dejaven v Tukaj je Slovenija, ki pa po Kunčevem mnenju ni povezana z Blood and Honour. Zakaj se njegovo in Prosenovo ime omenja v zvezi z njo?

»Če sem postrižen na kratko, še ne pomeni, da sem skinhead.« Dodajmo, da se Kunc najbrž sklicuje na e-pismo, ki so ga prejšnji teden objavili nekateri mediji in ki z neonacisti povezuje omenjenega Podobnika. Vendar je po naših informacijah e-pismo najverjetneje prišlo prav iz vrst Blood and Honour ter je služilo preusmerjanju pozornosti. Navsezadnje je bil Podobnik še pred kratkim dejaven na prireditvah SDS.

Na vprašanja o Prosenovih funkcijah v SDM in SDS Žiri, so Prosen, Kunc in Frelih odgovarjali različno. Kunc je namreč zatrdil, da sam ni več predsednik SDM Žiri, temveč je to Prosen, medtem ko je Frelih dejal, da je Prosen podpredsednik žirovskega podmladka. O podatku, da je prav Prosen vodja slovenske Blood and Honour, pa je dejal: »Slišal sem. Nekdo od naših članov mi je omenil.« Zadeve sicer ni želel komentirati. Na sedežu SDS pa so na vprašanje, ali so seznanjeni, da so med člani stranke tudi pripadniki in simpatizerji neonacistične skupine Blood and Honour Slovenija, odgovorili: »S tem nismo seznanjeni.«

Slabo skrito

Spletišče Blood and Honour Slovenija je bilo pred meseci umaknjeno iz prometa, toda vsebino smo analizirali s pomočjo gradiva iz arhiva, ki hrani posnetke tega spletnega mesta. Prav tako nam je pomagalo razkritje Wikileaksa. Njihovi hekerji so pred dvema letoma vdrli v spletni forum krovne organizacije Blood and Honour in razkrili imena uporabnikov, njihove e-naslove in zasebne pogovore.

Med (najmanj) simpatizerji te organizacije smo odkrili osnovnošolsko profesorico, avstralska Slovenca, nogometaša, župana, predstavnike mladinskih organizacij in mnoge druge. Pogosto je po omenjenem forumu komuniciral tudi posameznik z imenom Dr. Gebi, pri katerem gre po naših podatkih za Zvonka Cizla, lastnika istoimenske trgovine, kjer je mogoče kupiti izdelke z neonacistično in domoljubno tematiko. Med drugim se je z Avstralko Nicole dogovoril za moderatorske pravice na slovenskem forumu Blood and Honour. Gre najbrž za Nicole Hanley, ki so jo v Avstraliji leta 2009 zaradi povezav s to organizacijo suspendirali kot sodelavko družbe Thales, ki posluje s tamkajšnjim obrambnim ministrstvom.

Slovenska vojska in policija

Na slovenskem ministrstvu za obrambo smo poizvedeli, ali so po julijskem napadu Andersa Breivika na Norveškem izvedli preiskavo o morebitnih članih in simpatizerjih Blood and Honour v lastnih vrstah; Breivik je nekaterim članom slovenske organizacije po e-pošti menda poslal svoj manifest. Zatrdili so, da pristojna služba ni ugotovila, »da bi posamezni pripadniki Slovenske vojske sodelovali v kaznivih dejanjih, ki se preganjajo v skladu s kazenskim zakonikom«, in dodali, da je enako ugotovila policija. Ker tovrstne skupine pri nas niso prepovedane, smo ponovili vprašanje, češ da je bil odgovor vsaj dvoumen. Sporočili so, da so odgovorili jasno in nedvoumno.

Kljub temu se nam je po dolgotrajnem raziskovanju uspelo dokopati do imen vsaj dveh pripadnikov Slovenske vojske z zelo verjetnimi povezavami z omenjeno skupino (imeni sta znani uredništvu). Prvi je po naših informacijah poklicni vojak, drugi pa se je lani, kot kažejo naši izsledki, udeležil urjenja v Novem mestu in je najbrž prostovoljec. Odkrili smo, da se je letos spomladi uril v afriškem Džibutiju, toda v oblačilih in z opremo, ki kažejo, da je šlo za francosko vojsko.

Kar zadeva policijo, smo preverili, ali so med lanskimi protesti pred parlamentom, ko so v pročelje letele granitne kocke, identificirali in ovadili vsaj enega člana Blood and Honour, in prav tako, ali je res, da so jih med letošnjo proslavo ob dnevu državnosti identificirali dvajset. Niso nam mogli odgovoriti, saj »evidenc o pripadnikih posameznih subkultur v Sloveniji« ne vodijo. V primeru kršitev ali kaznivih dejanj ukrepajo enako, »ne glede na kakršnokoli pripadnost«.

*

Uredništvo poudarja, da se članek in povezave z neonacistično skupino nanašajo na točno določena posameznika, ne na vso delegacijo SDM Gorenjska, ki se je udeležila obiska v Državnem zboru.