Novakova: brez NSi ne bo desne vlade

V Ribnici se je začel kongres stranke NSi, na katerem bodo predstavili volilni program in kandidate za decembrske volitve.

Objavljeno
06. november 2011 12.15
Posodobljeno
06. november 2011 12.20
Ma. Ja., Pi. K., Delo.si
Ma. Ja., Pi. K., Delo.si

Ribnica −V NSi se zavzemajo, da bo glas krščanske demokracije po decembrskih volitvah še bolj slišan in da se NSi znova vrne v DZ, je na kongresu stranke v Ribnici dejala predsednica NSi Ljudmila Novak. NSi je po njenih besedah že pokazala, da lahko državo vodi odgovorno, pošteno in uspešno. »Brez NSi v Sloveniji ne bo desne vlade,« je poudarila Novakova.

Po besedah Novakove NSi postavlja v središče človeka in družino, saj je politika orodje za boljšo kakovost življenja. »Politika je zaradi človeka in ne človek zaradi politike,« je poudarila Novakova in nato prisotne pozvala, da danes prispevajo po en evro za družine, ki so v stiski. »Tako se bo naša politika solidarnosti tudi s tem malim kamenčkom uresničila v praksi,« je dejala Novakova.

Kot je pred začetkom kongresa dejal vidni član stranke in evropski poslanec Lojze Peterle, pri NSi volivci nimajo dvomov, za kaj se ta zavzema. Sicer pa bo, kot pravi, »borba trda«, za stranko, ki je ni v DZ, pa še bolj, piše Slovenska tiskovna agencija.

Po Peterletovih besedah je NSi pred enakim izzivom kot druge stranke, ki bodo nastopile na decembrskih predčasnih državnozborskih volitvah, saj je političen prostor nejasen. »Poslušam ljudi, ki si niso čisto na jasnem, kaj bodo volili, če volijo to ali ono smer. Pri NSi nimajo nobenih dvomov, za kaj si ta prizadeva,« je poudaril.

Peterle sicer na volitvah ne bo kandidiral. Ker je za njim šele polovica mandata v Evropskem parlamentu, se je odločil, da bo nadaljeval tisto, za kar je bil izvoljen. »Prepričan sem, da bi bil izvoljen, ampak ne vidim smisla, da bi takole preskakoval. Stranka ima veliko dobrih kandidatov in se bo z njimi predstavila, jaz pa z njenim zaupanjem delam delo, za katerega sem bil izvoljen,« je dejal. Ob tem je dodal, da mu je stranka ponudila možnost kandidature, in zanikal, da bi si sam želel kandidirati, stranka pa se je odločila drugače.

Stranka bo kandidirala v vseh volilnih okrajih. Med kandidati, ki se danes prav tako udeležujejo kongresa, so tudi nekdanji poslanci in ministri, za NSi pa bodo kandidirali tudi direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre, direktorica Veterinarske uprave RS Vida Čadonič Špelič in nekdanji generalni konzul Matjaž Longar.

Kot je za STA poudaril podpredsednik stranke Matej Tonin, pričakujejo uvrstitev v parlament. V to ne dvomijo, je poudaril.

Kongresa se poleg vodstva stranke udeležuje okoli 500 ljudi. Med njimi so kandidati, kongresniki in obiskovalci. Ob začetku kongresa so se spomnili tudi nedavno preminulih ustanovitelja stranke Andreja Bajuka in vidnega člana stranke Jožeta Bernika.