Pahor sprejel kandidaturo za predsednika DZ

Jankovićeva Pozitivna Slovenija kot kandidatko za predsednico DZ predlaga ljubljansko mestno svetnico Mašo Kociper.

Objavljeno
20. december 2011 09.49
Posodobljeno
20. december 2011 09.54
Ni. Č, Delo.si, T. S., Z. P., An. B.,notranja politika
Ni. Č, Delo.si, T. S., Z. P., An. B.,notranja politika

Ljubljana - Pozitivna Slovenija je predlagala svojo kandidatko za predsednico parlamenta, in sicer ljubljansko mestno svetnico Mašo Kociper.

Borut Pahor je ponudbo za predsednika DZ sprejel sinoči. Po neuradnih podatkih kandidatura ni bila usklajena s Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića. Janković bi se moral sestati z delegacijo SD še nocoj, a so sestanek v njegovem štabu odpovedali.

Začasne vodje poslanskih skupin pa nadaljujejo prekinjeno sejo danes ob 19. uri.

Virant dvomi v potrditev Pahorja za predsednika DZ

 

Gregor Virat (DLGV) je na poti k Jankoviću dejal, do dvomi v hitro potrditev Pahorja za predsednika DZ. Dejal je, da še nič ni dogovorjenega in da Pahorjeva kandidatura zgleda velika improvizacija. Virant je napovedal, da njihova stranka želi dobiti dva do tri ministrstva - pravosodno, notranje in finančno. O koaliciji je predsednik stranke DLGV še povedal, da bodo vztrajali pri Janezu Šušteršiču za ministra v novi vladi, predvsem za finančnega ministra.

Metej Tonin (NSi) je pojasnil, da je Pahor klical predsednico NSi Ljudmilo Novak in jo prosil za podporo štirih poslancev iz vrst NSi. Na vprašanje Novakove Pahorju, ali je vse koalicijsko dogovorjena, ji je odgovoril, da ne bo koalicijski predsednik DZ.

Začasni vodja SLS Jakob Presečnik je na vprašanje, ali bodo v stranki podprli kandidaturo Pahorja odgovoril, da je doslej veljajo, da predsednika DZ izvoli koalicija, zato se o tem ne bodo izrekali. Dodaj je še, da se mu ne zdi primerno menjati predsednika na štirinajst dni.

Pahorjeva kandidatura

Najverjetnejši mandatar Zoran Janković je pred sredino ustanovno sejo državnega zbora dobil kandidata za predsednika novega državnega zbora. S tem so se rešile pravne zadrege in kadrovske enigme novega vodstva državnega zbora, saj bodo jutri potrjevali mandate, ustanovili prva delovna telesa in odločali o vodenju zbora.

Odločitev je marsikoga morda presenetila, saj je dosedanji premier že večkrat povedal, da Jankovićevemu načinu vodenja nasprotuje. Ponudbo je po naših podatkih sprejel sinoči, ko so ga v bolnici obiskali člani vodstva SD.

Poslanci socialne demokracije so zbrali deset podpisov za vložitev Pahorjeve kandidature v parlamentarni postopek, je dejal začasni vodja poslanske skupine SD Samo Bevk. Tako Pahor kot Kociprova za izglasovanje potrebujeta 46 glasov.

Če bo Pahor izvoljen za predsednika DZ, na spomladanskem kongresu stranke ne bo več kandidiral za predsednika SD. Dejal je, da se bo v celoti posvetil delu v državnemu zboru.

Komentarji na družabnih omrežjih

Na Twitterju so se po sporočilu iz kabineta predsednika vlade pojavili prvi odzivi. Žiga Turk, vidni član SDS in zvesti tviteraš, je zapisal: »Pahor predsednik parlamenta? Adijo, reformna koalicija.«

V opoldanskem vprašanju vas sprašujemo, ali bi bila Borutu Pahorju vloga predsednika DZ pisana na kožo oziroma katero politično funkcijo bi Borut Pahor opravljal najbolje? Mnenja bralcev spremljajte na Delovem facebook profilu.

Borut Pahor vs. Gregor Virant

Borut Pahor se lahko pohvali z bogato politično kariero in parlamentarnim delovanjem. Leta 2000 se je že predstavil v vlogi predsednika državnega zbora, ki ga je vodil do konca mandata 2004.

Konec tedna smo pisali, da je Janković vodenje parlamenta ponudil Borutu Pahorju (SD) in Gregorju Virantu (DLGV). Natančneje, če Pahor ponudbe ne bo sprejel, je naslednji kandidat Gregor Virant, smo pisali. Gregor Virant nam je včeraj dejal, da ponudbe za predsedovanje zboru ni dobil in je vnaprej ne odklanja. Toda hkrati pravi, da »ni nobene možnosti, da bi se o tem uspeli dogovorili do srede«.