Pahor zmagal z več kot dvetretjinsko podporo

Pahor: Skupaj lahko dosežemo nepredstavljivo. Türk: Prihodnost bo ovrednotila moje delo

Objavljeno
03. december 2012 10.00
Tanja Starič, Anže Božič, Zoran Potič, notranja politika
Tanja Starič, Anže Božič, Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana - »Prevzet sem zaradi vaše podpore in je ne razumem samo kot podporo svoji viziji, ampak kot upanje, da se skupaj izkopljemo iz krize. Zmaga je šele začetek,« je po objavi rezultatov vzporednih volitev izjavil vidno ganjeni novi predsednik republike Borut Pahor.

Že ob objavi rezultatov vzporednih volitev se je pokazalo, da je Pahor zmagal z veliko, dvetretjinsko večino. Zanj je glasovala večina volivcev vseh strank, razen Pozitivne Slovenije. Kljub temu tokrat novi predsednik ni pretirano slavil. Na tiskovni konferenci je znova poudaril, da bo storil vse, da »dosežemo nepredstavljivo«. Poskušal bo povezati politiko - torej doseči dogovor strankarskih prvakov, da se odrečejo odpiranju ideoloških tem, da sklenejo premirje in zavezo o nujnih reformah. Napovedal je, da se bo do prisege, ki bo 22. decembra, umaknil iz javnosti, da bo lahko že naslednji dan začel delati vse, kar je treba za uresničitev njegovih načrtov. »Tem nalogam sem kos,« je zagotovil.

Türk: Prihodnost bo pokazala

Stisk rok med Pahorjem in Türkom v tiskovnem središču je bil tokrat bolj prisrčen. Danilo Türk je sicer prvi predsednik, ki mu ni uspelo ponoviti mandata. A je v svojem prvem nastopu, v katerem je najprej čestital zmagovalcu in se zahvalil sodelavcem, povedal, da je »delal z vso vnemo in prizadevnostjo in verjamem, da tudi dobro«. »Ko se bodo razkadile te decembrske meglice, se bo videlo moje delo, ki je bilo usmerjeno v socialno in pravno državo in ugled Slovenije,« je dejal odhajajoči predsednik države. Türk ni povedal, ali bo ostal v politiki, bo pa »še naprej aktiven državljan«. »Žal mi je, da reči, ki sem jih opravljal poleg tistih, ki so vidne, ne bom več mogel delati v predsedniški funkciji. Jih bom pa drugače,« je povedal.

Janša: Spremembe sistema

Takoj po objavi vzporednih volitev so se z vseh strani usule čestitke novemu predsedniku. Zadovoljni so bili tudi prvaki desnih strank, ki so, kot je že na volišču povedal Janša, glasovali proti Danilu Türku. Janša je zvečer čestital novemu in odhajajočemu predsedniku, presenetil pa je z apelom podpornikom Danila Türka. »Volitve so končane, zato upam, da bo ta napetost, ki je bila v finišu drugega kroga, popustila,« je dejal. Napovedal je, da bo v zvezi z nedotakljivostjo zlasti sodnikov vlada v prihajajočih dneh predstavila spremembe. »Poleg ekonomske in socialne reforme bo potrebna tudi politična, ki bo odpravila blokade odločanja,« je dejal in s tem namignil, da misli na spremembe ustave.