Pisma bralcev: Janša go home

Bralka Dela Mateja Žibart piše o spominu na mandat Janeza Janše, ki se je končal leta 21. novembra 2008.

Objavljeno
04. november 2011 19.15
Posodobljeno
05. november 2011 05.00
Mateja Žibart
Mateja Žibart

Včasih se človek vpraša, ali smo Slovenci res popolnoma apatični ali pa smo brez zgodovinskega spomina. Mandat vlade Janeza Janše se vendar ni zgodil v pradavnini.

Če tudi mene spomin ne vara, je bil ves Janšev mandat v znamenju težav Strojanove mame, inflacije, ki je pojedla moje prihranke, pojava tajkunov, ki so izčrpavali našo državno banko, megalomanskega projekta Patria, ki nosi madež podkupljivosti in meče slabo luč na vso Slovenijo, ropa stoletja v SKB banki ...
Dnevne novice so bile zabeljene s prerivanjem hrvaških ribičev v Piranskem zalivu, ko so spuščenih hlač kazali svoje premoženje, pa hiteli nastavljati školjčišča v naše morje. Uspeh druženja s Sanaderjem, pač.
Nezadovoljni novinarji so pošiljali peticijo v Evropo, filmarji so zastali v krču zaradi nesposobnega ministra, sodniki so stavkali do prihoda nove vlade ...

Paradni konji gospodarstva so tonili v rdečih številkah ali pa kar potonili, ko še sploh ni bilo recesije: Petrol, Mura, Luka Koper, Interevropa, Slovenske železnice, Ibi Kranj, IU Vrhnika, Aquasava, Istrabenz, Istra Emeco je bila prodana Arabcem, bali smo se že za toaletni papir iz Palome ... Ko je revščina že trkala na vrata, je Janša videl štruce kruha v smeteh.

Začel je zadolževati Slovenijo, igralnica Hit ni več nesla zlatih jajc, sploh je nehala nesti jajca. Prekomerna pozidava slovenske zemlje in uvoz gradbincev nas še sedaj tepejo -- stotine novih neprodanih objektov in stanovanj sameva in propada. Na koncu je omagala še planiška velikanka.
Janša se je kazal z metlo v roki pred mladimi socialdemokrati. Očitno ga je fasciniral Schwarzenegger, ki je malo prej tudi opletal z guvernersko metlo v Kaliforniji. Slišali smo zanimiv govor, a se je izkazalo, da je bil Blairov; pač kraja intelektualne lastnine ... Kazen za obrekovanje tudi ni od muh! Podtikanje dokumentov predsedniku države pa je že višek nemorale. V vsaki zdravi demokraciji bi bil tak človek že zdavnaj politično mrtev, pri nas pa vodi politično stranko!

Janše nisem videla med našimi borci v vojni za Slovenijo. Gotovo se je boril s puško v roki v prvih bojnih vrstah -- pa sem jaz tista, ki se tega ne spominja ... Vem pa, da bo orožarska afera metala večno senco na bleščavo osamosvojitev moje domovine. In Janez Janša ne bo nikoli več moj predsednik.

Mateja Žibart
Ul. XXXI. divizije 44, Kranj