Pisma bralcev: Patria, sporno naročanje opreme

Janez Hafner, direktor podjetja Asiistech, odgovarja na članek o naročanju opreme za osemkolesnike.

Objavljeno
13. november 2011 14.48
Posodobljeno
13. november 2011 20.00
Janez Hafner, direktor Asiistech, d.o.o.
Janez Hafner, direktor Asiistech, d.o.o.

V časopisu Delo in na spletni strani www.delo.si je bil 3. novembra 2011 objavljen članek novinarja Dejana Karbe z gornjim naslovom.

Ker so v članku le deloma povzeti odgovori, ki sem jih pred tem posredoval novinarju in ker so v članku predstavljene informacije, ki nakazujejo na možnost korupcije, goljufij ali mojega nepoštenega delovanja, sem se nanj dolžan odzvati in s tem zaščititi tako integriteto podjetja Asiistech kot tudi samega sebe. Asiistech je edino slovensko podjetje, specializirano izključno za izdelavo obrambnih informacijskih sistemov, zato lahko tovrstne objave brez ustreznega odziva neposredno škodujejo našemu razmerju do edinega potencialnega domačega kupca in nam s tem povzročijo veliko poslovno škodo.

Naj poudarim, da se na očitke, vezane na nakup vozil 8x8 (Patria) le težko odzivam, saj me v zvezi s tem veže spoštovanje Zakona o tajnih podatkih. Skupina, ki sem jo vodil, je ocenjevanje C4I izvedla strokovno, neodvisno in enakopravno do obeh ponudnikov. Če ali ko bo zadeva prišla na sodišče, sem o tem pripravljen pričati in vse tudi pojasniti.

V članku neznana nekdanja uslužbenca varnostno-obveščevalne službe in direktorata za logistiko novinarju navajata da »Patria ni ponudila opreme C4I v nobenem osemkolesniku« oziroma »je bila oprema C4I pravzaprav izvzeta iz ocenjevanja«. Oba gospoda ali ne poznata resnice ali pa se za njunimi navedbami skrivajo drugačni interesi, o katerih ne želim ugibati.

Prav tako zanikam podatke polkovnika v pokoju, da naj bi radijske sisteme francoskega proizvajalca Thales MORS-u svetovalo podjetje Asiistech. Po odhodu z MORS nikoli nisem imel stikov s predstavniki podjetja Thales, radijske sisteme proizvajalca Thales pa sem v živo videl le na dnevu odprtih vrat SV.

Podatki v članku o sodelovanju Asiistech in MORS držijo, vendar niso predstavljena vsa pomembna relevantna dejstva. Asiistech je kot partner sodeloval v dveh konzorcijih, ki sta prek javnega razpisa pridobila posel v okviru tehnološkega programa. Oba projekta sta uspešno zaključena, en pa je bil kot primer uspešnega projekta izbran za predstavitev na dnevu Centra za doktrino in razvoj. Razen teh dveh projektov Asiistech od leta 2009 do danes z MORS ni posloval.

Ključno vprašanje članka, ali lahko nekdanji uslužbenec ministrstva na istem področju sodeluje s svojim nekdanjim delodajalcem, je hkrati vprašanje, ki lahko podjetju naredi največjo škodo. Stalna praksa v vseh NATO državah je, da podjetja, specializirana za področje obrambne industrije, zaposlujejo vojaške strokovnjake in tako zagotovijo, da so njihovi sistemi skladni z željami uporabnikov. Prav tako ni redkost, da nekdanji pripadniki oboroženih sil v takih podjetjih lastniško sodelujejo. Vsak obrambni sistem praviloma teži k temu, da bi imel čim močnejšo domačo vojaško industrijo, saj ta pripomore k boljšim obrambnim zmogljivostim, hkrati pa zagotavlja hudo potrebna delovna mesta v lastnem gospodarstvu. Situacija je enaka v primeru podjetja Asiistech. Podjetje, specializirano za izdelavo šolsko-trenažnih sistemov, deluje v prid in ne v škodo izgradnje obrambnega sistema. Želimo si uspešnega sodelovanja tako z MORS kot tudi z drugimi »igralci« na področju obrambne industrije, ne glede na to, ali gre za Patrio, Thales ali Sistemsko tehniko. Slovenska obrambna industrija, katere del smo, lahko uspe le s povezovanjem z domačimi in tujimi partnerji, pri čemer nam politične igre prej nagajajo kot pomagajo.

Janez Hafner, direktor Asiistech, d.o.o.