Pisma bralcev: Predvolilno sprenevedanje

Veselila sem se nove države, tudi ko je Janša izjavil, da bomo prva Švica, ne druga.

Objavljeno
09. november 2011 16.34
Posodobljeno
09. november 2011 16.49
Dragica Zimet
Dragica Zimet

Uroša Slaka sem doživljala kot kredibilnega, pravičnega novinarja. V odddaji Svet pa je tako mrcvaril priimek Janković, da se je na koncu eminentni pravnik Lojze Ude vprašal, če je bila ta razprava o Jankoviču. U. Slak 27. 10. 2011 mičkeno nadaljuje svoj manever, to pot v mejah normale.

Virant je tako samovšečen, dominanten in se obnaša, kakor da je on mesija, ki bo pa sedaj rešil Slovenijo. Danes premore vse rešitve - kako to, da ni bil sposoben v Janševi vladi niti približno urediti svojega resorja, javne uprave. Ravno tedaj so štrajkale srednje medicinske sestre, ki opravljajo najzahtevnejše strokovno delo pri najtežjih bolnikih za skoraj 500 evrov nižjo plačo od svojih kolegic na istem delovnem mestu. Po Virantovem šteje samo izobrazba, vrhunsko znanje nekaterih in izkušnje nič. Zato pa imamo v Sloveniji toliko nesposobnih javnih uslužbencev, seveda s potrebno izobrazbo.

Kaj pravi danes Virant, poln samohvale, in se pred vesoljno Slovenijo tolče po prsih, kako uspešno reformo da je izpeljal. Mnogi strokovnjaki mu očitajo nasprotno.

Kaj danes odgovarja medicinskim sestram? Obnaša se, kakor da je edinemu poznano stanje sveta in nonšalantno odgovarja - nisem imel časa tega urediti. Kako si je sploh upal strpati vse profile v isti koš, če niti približno ne pozna stroke? In to bi naj bil odgovor človeka, ki želi voditi državo? Njemu je vseeno za toliko ljudi, ki jim je s svojim nepoznavanjem in neznanjem naredil krivico. Istočasno pa je zase postlal, da bolje ne bi mogel.
Grozi nam, da bo vladal z »železno roko«. Seveda bo! Vendar komu? Bila sem zgrožena ob njegovi nesramni izjavi, da mu pripada enoletno nadomestilo plače. Da, njemu pripada! Celo leto je brezkrbno ob izdatni finančni podpori pridno delal za Makedonijo, kjer je mastno zaslužil. Ko so ga ponovno povprašali o tem njegovom nehigieničnem aktu, je našel malo lepši izgovor. Sedaj gre za nabiranje točk, izjava je temu prilagojena! Veste, je rekel; doma so me poprosili naj bom vsaj eno leto doma z družino, ker ko sem bil v Janševi vladi, me skoraj sploh niso videli.

Kaj mi to pove o Virantu? Zakaj se danes kot lev bori zavladati v politiki? Da bi morebiti v »svojem času vladanja« poslancem omogočil triletno brezposelnost z davkoplačevalkim denarjem že tako obubožane slovenske raje? Da si bo g. Virant lahko spet spočil po svojem mandatu in služil naprej s svojimi honorarji? Da bo zopet doma s svojo družino? Ta arogantni gospod kdaj gleda poročila? Ali sliši, koliko otrok, družin danes v Sloveniji že živi pod pragom revščine? Takšen bi rad meni vladal, ki je bil celo življenje ovit v vato, ki se mu približno ne sanja, kaj je revščina. Ko otrok v šoli laže, da je doma pozabil denar, ker bi moral nekaj plačati. V resnici mu tega denarja doma niso mogli dati, ker ga nimajo. Kaj ve o tem Virant? Sem generacija, ki je bila v socializmu udeležena pri vseh samoprispevkih, vseh dajatvah, ko se je gradila država. Danes so samo nekateri pograbili žulje delavcev. Še naprej nas fopajo taisti, kako moramo zategniti pas. Sita sem že tega zategovanja, kdaj ga je zategnil kdo od teh gospodov? Veselila sem se nove države, tudi ko je Janša izjavil, da bomo prva Švica, ne druga. Kaj pravi danes Janša, ki ga je čisto zastonj šolal socializem, prav tako Viranta?

Janša in Virant sta se v Slakovi odaji hvalila o svojih dosežkih in hotela deskriditirati Jankovića. Ustavil ju je šele, ko jim je povedal, da se ničesar od tega, s čemer se hvalita, ni uresničilo. Jaz osebno pa ta dva akterja ves čas doživljam kot dva arogantna nečedna materialista, za katera prosim Boga, da nam ne zavladata.

Zelo žal mi je Pahorja, ki ga zraven Drnovška vidim kot edinega zares poštenega človeka z moralnimi in etičnimi vrednotami. Pa se mu, žal, grabežljivci posmehujejo, prav tako nekateri novinarji, namesto, da bi izpostavili to njegovo poštenje. Če bi Pahor kaj ukradel, oz. sodeloval pri nečednih poslih, bi mi Janša to že davno serviral.
Tudi ne poznam človeka, ki si spet upa kandidirati, ko ima toliko tožb na sodišču, da še sam več ne ve koliko - kot naš večni Janša, Virant mu pa že pridno sledi. Kot »sposoben pravnik« je zgrožen, da je proti Kosu spoznan za krivega. Njega si upa sodišče obsoditi?

Po vsem tem sprenevedanju bom zagotovo volila Jankovića, ki je že mnogo pokazal in dokazal. Upam, da bo tiste, ki danes dobivajo po trojno plačo, končno ustavil.

Zanimivo pa je, da še nobenega od kandidatov, ki se vsi tako zelo borijo priti v politiko, nisem slišala, da se bo odpovedal enoletnemu izkoriščanju davkoplačevalskega denarja. Pa jih nihče danes ne sili, sami se, potem pa zahtevajo še denar, ker so nam nesposobneži vladali tri ali štiri leta.

Dragica Zimet, Vzhodna ulica 5, Maribor