Politična vojna živcev pred prvo sejo parlamenta

Janković, Erjavec, Virant in SD se še niso dogovorili, katere stranke bodo vstopile v vlado in kdo bo vodil novi DZ.

Objavljeno
19. december 2011 20.05
Posodobljeno
20. december 2011 05.00
Mario Belovič, 
Tanja Starič, notranja politika, Nina Krajčinovič
, Ljubljana
Mario Belovič, 
Tanja Starič, notranja politika, Nina Krajčinovič
, Ljubljana

Ljubljana – Dva dni pred prvo sejo parlamenta so se znova začeli pogovori o novi koaliciji. Janković, Erjavec, Virant in Socialni demokrati - Pahor je še v bolnišnici - se še niso dogovorili, katere stranke bodo vstopile v vlado in kdo bo vodil novi DZ.

Malo verjetno je tudi, da jim bo dogovor uspelo doseči do jutri, čeprav se bodo danes menda prvič skupaj srečali predstavniki vseh štirih strank: Pozitivne Slovenije, SD, DLVG in Desusa. Časa je malo, tempo pa narekuje intervencijski zakon o podaljšanju zamrznitve plač v javnem sektorju, pokojnin in socialnih transferjev. Če ta ne bo sprejet do petka, bo namreč že januarja država še ob 300 milijonov evrov.

Parlament ima sicer načelno dovolj časa, če bodo poslanci pravočasno imenovali novega predsednika DZ. Vse bolj verjetna je »začasna« rešitev, torej imenovanje predsednika parlamenta samo za obdobje, dokler Zoranu Jankoviću, ki je včeraj prepustil vodenje občine Ljubljana Alešu Čerinu, ne bo uspelo sestaviti koalicije. To bi lahko bil, pravijo v strankah, kar najstarejši poslanec Srečko Meh, ali pa eden od poslancev Pozitivne Slovenije.

Zoran Janković je svoj kompromis intervencijskega zakona poslal vladi ter jo prosil, naj ga posreduje v parlament in tudi sindikatom javnega sektorja, ki mu bodo svoje pripombe sporočili danes.

S koalicijskimi pogajanji se mudi, še posebno če hoče državni zbor, ki se bo konstituiral v sredo, do konca leta sprejeti varčevalni intervencijski zakon. Za to ima namreč čas le še do petka. Danes bo najverjetnejši mandatar poskušal doseči dogovor o tem s SD, Virantovo Državljansko listo in Desusom.

Če zakona ne bo, bo, kot je znano, državni proračun za rast plač v javnem sektorju, pokojnin in socialnih transferjev moral zagotoviti dodatnih 300 milijonov evrov. Zoran Janković je zato Pahorju in ministrom včeraj poslal pismo, v katerem prosi, da vlada posvoji njegov predlog intervencijskega zakona in ga pošlje v parlament.

Iz vlade so sporočili, da nimajo nobenih zadržkov, da usklajenega zakona ne bi poslali v parlament. Vendar to še ne pomeni, da bo zakon tudi sprejet. Čeprav so namreč vse politične stranke, razen Desusa, načelno za podaljšanje zamrznitve, ni nujno, da bodo vse za Jankovićev predlog tudi glasovale. Še posebno zato, ker se o njem še niso usklajevale. Spomnimo, eno od različic intervencijskega zakona je tik pred volitvami predlagala že Pahorjeva vlada, a ga takrat parlament ni sprejel.

Največja težava pa je, ker še vedno ni jasno, ali se bo parlament v sredo sploh konstituiral. »Tehnične« težave lahko nastanejo, ker se najverjetnejša prihodnja koalicija še ni uskladila o kandidatih za vodstvo novega parlamenta.

Pahor še v bolnišnici

Borut Pahor, možni kandidat za predsednika DZ, je še vedno v bolnišnici, in čeprav je njegovo stanje stabilno, ni jasno, ali se bo sploh lahko udeležil prve seje. Včeraj so sicer pogovori spet stekli, saj sta se srečala Janković in predsednik Desusa Karl Erjavec. A je ta Magistrat zapustil brez besed, pogovorov pa ni komentiral niti najverjetnejši mandatar.

Predsednik DLGV Gregor Virant, ki se bo danes – drugič po volitvah – pogovarjal z Jankovićem, pravi, da so »še daleč od koalicije«. Lista še vedno zahteva natančne zaveze v koalicijski pogodbi, v vladi pa jo še vedno zanimajo resorji za finance, notranje zadeve in pravosodje. DLGV še predlaga, da bi Janez Šuštaršič postal minister za delo. Nekdanji vodja poslancev Dušan Kumer, ki tudi sodeluje v koalicijskih pogajanjih, nam je včeraj potrdil, da razprava v vrstah socialne demokracije – ta je sicer vstopu v vlado naklonjena – še traja, vendar je »vse v zraku«. Odločitve v stranki pa do vrnitve Pahorja verjetno ne bo.

Zoran Janković, poleg koalicijskega dogovora in politične večine v parlamentu, potrebuje tudi soglasje sindikatov javnega sektorja. Včeraj je tudi njim pisal pismo in jim ponudil kompromisni predlog – vmesno rešitev med predlogom, ki ga je oktobra pripravila vlada, in zahtevami Konfederacije sindikatov javnega sektorja. Po tej različici intervencijskega zakona se napredovanja v nazive in plačne razrede odložijo (le) za pol leta, rast pokojnin in socialnih transferjev pa bi ostala zamrznjena. Konfederacija se bo do predloga opredelila danes.

Menjava na Magistratu

Janković je včeraj končal županovanje. Aleš Čerin, dosedanji ljubljanski podžupan, je tisti, ki bo do nadomestnih županskih volitev vodil Mestno občino Ljubljana. »V četrtek bo dolžnosti župana prevzel gospod Čerin,« je na svoji zadnji seji mestnega sveta potrdil (do jutri še) župan Zoran Janković.

Povedal je, da je podžupanja Jadranka Dakić podala odstopno izjavo, ki jo je tudi že sprejel. Čestital je vsem tistim mestnim svetnikom, ki so bili izvoljeni v državni zbor, in svojemu začasnemu nasledniku Čerinu zaželel »mirno roko, trezno oko in veliko srce pri vodenju mesta«. Janković, ki je tik pred začetkom seje v mestni hiši gostil Karla Erjavca, je bil zelo redkobeseden, Tudi Čerin ni hotel dati izjave, dokler »stvar ne bo uradna«, se pravi do četrtka. V sredo, po konstitutivni seji državnega zbora, bo Jankoviću torej potekel mandat, takrat pa se bodo tudi začeli postopki za nadomestne županske volitve, ki jih razpiše občinska volilna komisija. Ta mora razpis zanje objaviti v 15 dneh po potrditvi poslanskega mandata županu.

Nadomestne županske volitve morajo biti izpeljane v prihodnjih treh mesecih.