Pomladniki se reorganizirajo, forumaši sestajajo

Novi predsednik Zbora za republiko bo verjetno Lovro Šturm. Milan Kučan je pisal članom Foruma 21.

Objavljeno
15. november 2011 19.06
Posodobljeno
16. november 2011 05.00
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Zbor za republiko se je po osmih mesecih od odstopa predsednika Gregorja Viranta znova sestal in izbral nov svet, predsednika pa bodo izvolili v petek; edini kandidat doslej je Lovro Šturm. Včeraj se je oglasil tudi Milan Kučan, ki je napovedal, da se Forum 21 do strank ne bo opredeljeval.

Zbor za republiko je od ustanovitve leta 2004 deloval kot ideološka platforma za tako imenovane pomladne stranke (SDS, SLS, NSi). Zbor je imel pomembno vlogo pred volitvami pred osmimi leti, odločno za vlado Janeza Janše se je izpostavil tudi pred tremi leti, letos pa je njegovo delovanje zamrlo, ker so bila nesoglasja med nekdanjim predsednikom Gregorjem Virantom in nekaterimi pomembnimi člani predsedstva.

Virant je večkrat poudaril, da se je oddaljil od zbora, ker so nekateri hoteli civilnodružbeni forum bolj odločno kot sicer uporabiti za strankarske interese. Da je zbor v težavah, je postalo jasno po Virantovi napovedi, da načrtuje samostojen politični projekt, zaradi česar so bili celo nekateri vidnejši člani razočarani in zmedeni. Ni bilo povsem jasno, ali sta se v združenju sestavili dve struji, ena za Janšo, druga za Viranta, še zlasti po tem, ko je Peter Jambrek izrazil javno podporo svojemu nasledniku Virantu.

Na ponedeljkovem srečanju Zbora za republiko se je sestalo 29 članov, med njimi Dimitrij Rupel, Janez Janša, Ljudmila Novak, Franc Kangler, Peter Jambrek, Barbara Brezigar, Marjeta Cotman, Stane Granda, Žiga Turk, Ivan Štuhec, Aleksander Zorn, Milan Zver in Matej Makarovič.

Kot je pojasnil Matej Makarovič, je glavni motiv za ponovni zagon foruma želja članov, da zbor ne bi obvisel v zraku ali sčasoma celo zamrl. Sam dojema forum kot dolgoročni projekt, ki ne more biti vezan na konkretne volitve ali predsednika. O volilnih preferencah pa Makarovič pravi: »O podpori konkretnim strankam se bo treba še pogovoriti, vsekakor pa perspektive ne vidim toliko v podpori eni stranki, temveč bolj skupini strank, ki so se že izkazale kot zagovornice določenih načel – včasih temu rečemo kar slovenska pomlad.«

Dimitrij Rupel pravi, da so se po odstopu Viranta spraševali, kaj storiti, in da so se odločili za »konstruktivno varianto«. V predvolilni kampanji se ne bodo opredeljevali, dodaja pa, da je jasno, katere stranke so državo »zafurale« in katere ponujajo konkretne rešitve. Rupel je za predsednika predlagal Lovra Šturma, ali bo dobil ustrezno podporo, pa bo jasno v petek, ko bodo izvedli volitve.

Makarovič, denimo, meni, da je Šturm dobra rešitev. Spomnimo, Lovro Šturm je bil v Janševi vladi minister za pravosodje iz kvote NSi, v okviru SDS je deloval v strokovnem svetu SDS in na nedavni volilni konvenciji stranke je podprl stranko Janeza Janše. Zbor za republiko bo verjetno v zadnjem tednu predvolilne kampanje organiziral večje srečanje, kjer naj bi predstavili svoje poglede o pomenu volitev.

Forum 21 se ne bo opredelil

Danes je svoje stališče v pismu članom Foruma 21 predstavil nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki se je na letošnjih volitvah močno udejstvoval s tem, ko je h kandidaturi pozval Zorana Jankovića. V pismu je zapisal, da se forum, tako kot doslej, ne bo opredeljeval do podpore strankam, ker načela njihovega društva »temeljijo na spoštovanju svobodnega premisleka in odločanja vsakega člana posebej«.

Kučan je še pojasnil, da se je v ponedeljek sestal s svojimi nekdanjimi svetovalci, na srečanju pa je bil tudi Janković. »Najbrž Vam je znano, da sem podprl kandidaturo Zorana Jankovića, saj sem za medije večkrat pojasnil razloge, zakaj sem v sedanjih razmerah resne gospodarske krize presodil, da Slovenija potrebuje pragmatično programsko koalicijo z ljudmi z izkušnjami v gospodarstvu in s preverljivimi uspehi pri vodenju večjih družbenih sistemov. To je moja osebna opredelitev,« je zapisal Kučan v pismu članom Foruma 21.

Znano je, da je nekdanji predsednik podprl tudi Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije (TRS), ki ga vodi Matjaž Hanžek, in stranko Zares, ki ima po njegovem mnenju najboljši ekonomski progrfvlam, ker izhaja iz tega, da odgovorov ni mogoče iskati znotraj sistema, ki je povzročil globalno krizo.