Poslanske skupine iščejo rešitve za izvolitev predsednika DZ

Sestajajo se poslanci Pozitivne Slovenije in Socialnih demokratov, rešitve pa iščejo tudi v drugih strankah.

Objavljeno
21. december 2011 15.27
Posodobljeno
21. december 2011 15.37
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - V drugem krogu glasovanja nobeden izmed kandidatov za predsednika državnega zbora, ki sta bila Borut Pahor (SD) in Maša Kociper (PS), ni dobil zadostne podpore. Kandidacijski postopek se bo zato ponovil, predlagatelji pa morajo kandidature vložiti znova. Predsedujoči seji Srečko Meh je zato sejo prekinil do 17. ure, poroča STA.

Trenutno na skupnem sestanku zasedajo poslanci Pozitivne Slovenije in SD. Predsednik SD Borut Pahor je sestanek že zapustil in ni želel dajati izjav, podpredsednik stranke Patrick Vlačič pa je dejal le, da se bodo še naprej pogovarjali.

Po mnenju predsednika SDS Janeza Janše bo moral biti naslednji predlog drugačen od prejšnjih. Dejal je, da »Slovenija nima časa za te igrice«. Gregor Virant pravi, da morajo tiste stranke, ki niso vpletene v zaplet, najti neko rešitev. Na vprašanje, ali bodo predlagali imenovanje začasnega predsednika, pa je odgovoril, da bodo nekaj zagotovo predlagali.

Kandidata za predsednika DZ namreč v dveh krogih glasovanja nista dobila zadostne večine za izvolitev. Borut Pahor (SD) je namreč prejel 31 glasov, Maša Kociper (LZJ-PS) pa 28. Za izvolitev bi kandidat potreboval najmanj 46 glasov.

Kandidacijski postopek se bo zato ponovil, predlagatelji pa morajo kandidature vložiti znova. Ustanovna seja DZ je zato prekinjena do 17. ure.