Predsedniki 
in njihove ekipe

Kandidati za mandatarje so znani, prav tako so znani njihovi najožji sodelavci.

Objavljeno
02. november 2011 19.33
Posodobljeno
03. november 2011 07.00
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana – Prepričljiv voditelj, kandidat za mandatarja in močna ministrska ekipa – to je za velike stranke že nekaj mandatov zmagovita formula na volitvah. Tokrat je kandidatov za novega predsednika vlade več, znani pa so tudi njihovi najožji sodelavci, med katerimi so zagotovo tudi potencialni prihodnji člani kabineta.

Tako je Borut Pahor, ko se je odločil iti v kampanjo, nastopil z večino svojih dosedanjih ministrov: finančnim Francem Križaničem, prometnim Patrickom Vlačičem, kmetijskim Dejanom Židanom in obrambno Ljubico Jelušič. Nekaj ministrov iz kvote SD je sicer manjkalo, med njimi Igor Lukšič, dolga leta član vodstva socialne demokracije. Pred prejšnjimi volitvami je ob Pahorju kot bodoči podpredsednik vlade stal tudi Mitja Gaspari, ki pa se zdaj umika iz politike.

Na svoje nekdanje ministre stavi tudi Janez Janša. V ospredju je bil na predstavitvi programa nekdanji minister za razvoj Žiga Turk, ob njem pa nekdanja ministra za zdravje Zofija Mazej Kukovič in za gospodarstvo Andrej Vizjak, državni sekretar Andrej Šircelj in prvi mož Soda Marko Pogačnik. Janša je v enem od intervjujev poudaril, da je njegova ekipa zdaj »očiščena« tistih, ki so se stranki priključili takrat, ko se je vzpenjala na oblast.

S tem je namignil, da so »začasni« sopotniki odšli drugam, tudi v ekipo Gregorja Viranta. Nekdaj najbolj priljubljen minister Janševe stranke je predstavil program z Markom Pavliho, Janezom Šušteršičem, Janijem Soršakom in Radom Pezdirjem. Virantovi kampanji pomaga tudi Leo Oblak, lastnik radijske mreže Infonet. Sam pravi, da novo stranko samo logistično podpira. Njegova agencija torej skrbi za spletno stran, za stik z volivci na družabnih omrežjih in za organizacijo prireditev. Tudi prostori Pezdirjevega Društva za pravno državo, ki jih uporablja Virantov štab, so v Oblakovi lasti. Cena, ki jo za najem plačuje stranka, znaša 130 evrov na mesec. Oblak je poudaril, da za vse storitve izdajajo Virantovi ekipi račune.

Tudi Zoran Janković, ki prav tako spada v četverico morebitnih kandidatov za novega predsednika vlade, stavi na svojo preizkušeno ekipo, ki mu sledi še iz časov, ko je bil na čelu Mercatorja: Jadranko Dakić in Aleša Čerina pa tudi Romana Jakiča, Janija Möderndorferja in Sama Lozeja. Pri nastajanju programa pa so po njegovih besedah sodelovali tudi Jože Mencinger, Rajko Kenda, Lojze Ude, Vasja Butina in Mateja Kožuh Novak. Vendar je Janković poudaril, da se bo o kandidatih za ministre pogovarjal šele po volitvah, če bo seveda zmagal, in da med njimi zagotovo ne bodo samo Ljubljančani.