Predsedniki na soočenju o rešitvi krize in »grehih«

Kline: Pahor se odziva nevrotično, Janša sproščeno zagovarja svoje poglede, Janković uživa v odgovarjanju na kritike.

Objavljeno
11. november 2011 08.10
Posodobljeno
11. november 2011 08.29
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika

Ljubljana – Sinoči so se na nacionalni televiziji soočili predsedniki strank, ki jim po zadnji javnomnenjski anketi kaže, da bodo prestopile štiriodstotni parlamentarni prag, na POP TV pa vseh parlamentarnih in najbolj opazna med novinci.

V obeh oddajah sta voditelja precej pozornosti namenila včeraj objavljeni dohodninski napovedi Gregorja Viranta iz leta 2009, iz katere je razvidno, da je po odhodu z ministrskega položaja eno leto prejemal nadomestilo plače v skupnem znesku približno 66.000 evrov, čeprav je s pogodbenim delom zaslužil več kot 95.000 evrov.

Na vprašanje voditelja Uroša Slaka v Pogledih Slovenije, zakaj se ob takem zaslužku ni odpovedal nadomestilu, je Virant odgovoril, da nadomestila ne bi uveljavljal, če ne bi imel družine, ki jo je štiri leta zapostavljal. »Vzel sem samo tisto, kar mi po zakonu pripada, in niti evra več,« se je zagovarjal Virant in poudaril, da je v obdobju, ko je bil v politiki, imel precej nižje prejemke kot sicer, kar je razvidno iz njegovih dohodninskih napovedi, ki so javne. »V politiko grem za manjši zaslužek, za to, da bi stvari spremenil,« se je branil Virant.

V Pogledih Slovenije, v katerih so se Janez Janša (SDS), Borut Pahor (SD), Radovan Žerjav (SLS), Karl Erjavec (Desus), Zoran Janković (Pozitivna Slovenija) in Virant kar nekajkrat drug drugega opomnili na besede in dejanja iz preteklosti, je pri vprašanjih o »grehih« Janez Janša zagotovil, da bo odstopil, če bo pravnomočno obsojen v zadevi Patria, je pa prepričan, da ne bo; Zoran Janković pa je o svojih sinovih dejal, da sta polnoletna, samostojna, da ni njun »advokat«.

Govorili so tudi o možnih povezavah po 4. decembru – Janković in Pahor se ne vidita v koaliciji z Janšo, prvi zato, ker »Janša nekaj govori, drugo pa dela« (Janša je isto očital Jankoviću), sedanji premier s predsednikom SDS ne more sodelovati, ker je nasprotoval vsem ključnim odločitvam, »ki bi Slovenijo peljale naprej«. Sam Janša ničesar ne pogojuje, Radovan Žerjav (SLS) in Virant poudarjata svojo pripravljenost za sodelovanje, Karl Erjavec pa pravi, da je vse odvisno od koalicijske pogodbe.

Na POP TV, kjer so prvič vključili tudi gledalce po twitterju, so več govorili o ukrepih, ki jih bo država morala takoj sprejeti zaradi hude dolžniške krize v evroobmočju. Polemizirali so predvsem o davkih – večina je proti povišanju dajatev, hkrati pa priznavajo, da se ukrepom, s katerimi bodo lahko napolnili proračun, ne bodo mogli izogniti. Izjave o višjem standardu prihodnje leto so nerealne, je dejal sedanji predsednik vlade, kljub temu je Janković ponovil: »Standard bo višji.« Janša meni, da višjega standarda ni mogoče obljubljati, »naredimo pa lahko vse, da ne pademo«.

Kviz za zaupanje krmila

»Če pozabimo na želje po resni konceptualni debati o razvoju, če sprejmemo dejstvo, da bo prihodnji mandat precej bolj gasilsko naravnan, kot je bil sedanji, in če predvolilno kampanjo razumemo preprosto kot kviz, komu zaupati krmilo ladje v trenutku, ko ta pluje naravnost v nevihto, je bilo soočenje koristno,« je dejal filozof Igor Pribac.

»Ponudilo je vpogled v osebno moralo kandidatov, pri čemer je primerjalo zelo različne ravni morebitnega moralnega problema – Virantov gotovo ni enak Janševemu. A glavnino so vendarle zavzemala gospodarska vprašanja za gasilce. Ob večinski podpori zahtevam protestnikov po socialno pravičnejši družbi, ki jih kažejo javnomnenjske ankete, se je mnogim gotovo dobro zapisal Jankovićev gospodarski optimizem. Drugi sinočnji `zmagovalec´ je Virant, ki ni bil izključevalen glede prihodnjih koalicij in ga nihče ni spoznal za nezaželenega partnerja,« je komentiral Pribac.

Komunikolog Miro Kline pa je takole strnil svoja opažanja o Pogledih Slovenije: »Pahor se nevrotično odziva na vsako kritiko, a sam ostaja na svojih starih, v življenju dokazano zgrešenih idejah. Janša dovolj sproščeno zagovarja svoje realistične poglede na nujne ukrepe svoje nove vlade in sočasno na enak način sprejema kritične komentarje drugih kandidatov. Janković trdno vztraja pri nenavadno pozitivni obljubi o povišanju standarda ljudi. Dobro odgovarja na vse kritike, v resnici med vsemi najbolj uživa v tej vlogi. Virant kar naprej sili v prvi plan in preveč na široko odgovarja na postavljena vprašanja. Ostaja nerazumljen in osamljen. Erjavec in Žerjav sta v ozadju in zato neslišana. Morda je to posledica razvrstitve sedežev, na katere so ju posedli.«