Predsedniške volitve: žrebanje vrstnega reda bo 24. oktobra

Največ časa je DVK danes posvetila dilemi, kako bi pri volitvah državnih svetnikov sodelovala občina Ankaran.

Objavljeno
27. september 2012 19.29
Posodobljeno
27. september 2012 21.00
P. J., notranja politika
P. J., notranja politika
Ljubljana – Žrebanje vrstnega reda imen kandidatov za predsednika republike na glasovnici bo 24. oktobra, je na seji Državne volilne komisije (DVK) napovedal direktor služb Dušan Vučko. Kandidaturo je za zdaj vložil le Danilo Türk. Takoj po žrebanju se bo začel tisk glasovnic, da bi volilno gradivo čim prej poslali državljanom, ki stalno bivajo na tujem in imajo brez posebne zahteve pravico voliti po pošti ali na ambasadi. V najbolj oddaljene države so že poslali 16.054 uradnih praznih glasovnic.

Največ časa je DVK danes posvetila dilemi, kako bi pri volitvah državnih svetnikov sodelovala občina Ankaran. Prvotno zamisel, da bi morala občina Koper enega od 11 elektorjev posebej določiti za predstavnika Ankarana, so po pomislekih predvsem Francija Grada zavrnili in bo verjetneje obveljalo, da Koper izbira 11 elektorjev brez posebnih pogojev. Predlog krajevne skupnosti Ankaran, da bi prevzela vlogo nove občine, ki še nima izvoljene oblasti, in s tem dobila pravico do elektorjev, pa so zavrnili, ker krajevna skupnost ni občina.

Predsednik Državne volilne komisije Anton Gašper Frantar je na seji opozoril, da članom Državne volilne komisije 16. decembra potečejo mandati, Vučko pa je potrdil, da je na to opozoril državni zbor, ki mora do takrat določiti, kdo bo prihodnja leta skrbel za izvedbo volitev.